Finalen i E-Prize  är avgjord - lär känna Sveriges energismartaste personer 

E-Prize–tävlingen som utser Sveriges energismartaste person är avgjord! Lär känna vinnaren och finalisterna i E-prize och läs mer om deras energieffektiva lösningar.

Staffan Johansson

Omsatte teknikintresset till energieffektiv lyx

Staffan Johansson är Sveriges energismartaste person och vinnare av E-Prize 2014! Han nöjde sig inte med husleverantörens standardlösningar. Han planerade för ett boende med bästa möjliga komfort och lägsta möjliga energiförbrukning.

Susanne Dahlström

Halverade energiförbrukningen i 70-talsvillan

Susanne Dahlström och hennes man Bo började energieffektivisera villan och fortsatte därefter i sommarhuset där återanvända båtdelar samsas med ny teknik.

Lars-Erik Persson

70-talsvillan blev modernt lågenergihus

Lars-Erik Persson har metodiskt energioptimerat sin elslukande 70-talsvilla. Idag får han värme och el från solen och behöver inte bekymra sig nämnvärt över framtida driftskostnader.

Martin Alvin

Energieffektivisering av 100-årigt hus

Maskiningenjören Martin Alvin i östgötska Sturefors har tillsammans med flickvännen och möbeltapetseraren Hanna Nilsson förvandlat ett 100-årigt hus till ett föredöme inom energieffektivisering.

Robert Werner

Smarta hemmabyggen i 40-talsvillan

En PC-fläkt, vattenfyllda hinkar och en strumpa i jeanstyg – Robert Werner i Landvetter är E-Prizefinalisten som satsat på smarta hemmabyggen i sin 40-talsvilla.

Ingemar Arvidsson

Ingemar Arvidsson – energisnål passivhusbyggare

Ingemar har byggt ett passivhus fullt med smarta, genomtänkta och energieffektiva lösningar. Många är Ingemars egna – till exempel spritslingan i gräsmattan. Den tar upp markvärme som förvärmer eller kyler husets ventilationsluft efter behov. Med marginella driftskostnader håller Ingemar sitt passivhus 22 grader varmt – oavsett årstid.

Fredrik Hamlin

Fredrik Hamlin – duschar gratis var tredje gång

Fredrik Hamlin är Sveriges energismartaste person och vinnare av E-Prize 2013! När Fredrik renoverade sin villa bytte han från elvärme till jordvärme och tilläggsisolerade taket. Sen dess tänker han ofta ut lösningar som minskar familjens energibehov. Utan att tumma på komforten. Fredrik har byggt en värmeväxlare till duschen där det använda vattnet värmer det inkommande kranvattnet. På så vis duschar familjen varmt och skönt – samtidigt som det är gratis var tredje gång.

Björn Blomstergren

Björn Blomstergren – att mäta energiförbrukningen gav effekt

Björn installerade en värmepump när han renoverade sin gård. Med hjälp av enkla mätinstrument såg han hur mycket energi det sparade. Fortsatta mätningar hjälpte honom att hitta och åtgärda en mängd energitjuvar och på så vis halvera husets energiåtgång. Allt material som behövts har Björn köpt begagnat via nätet. För miljöns skull – och plånbokens: husets tilläggsisolering gick på 500 kronor.

Issabella Bernarhjelm

Issabella Bernarhjelm – exakt koll på varje energiåtgärd

Issabella går en utbildning i energiteknik. Kunskaperna från skolan kom väl till pass när hon renoverade sitt 1700-talshus. Med egna lösningar och hjälp från lärare och den kommunala energirådgivaren har hon sänkt husets energiförbrukning med 45 procent. Issabella har exakt koll på hur många kilowattimmar varje åtgärd sparat – kunskaper som är bra att ha för en blivande energitekniker.

Helene Lund

Helene Lund – har gjort hela familjen energimedveten

Helen tröttnade på att tjata på barnen om att stänga av apparater och släcka lampor. Så hon gjorde en tävling av det: den som lämnar TV:n på, en lampa tänd eller altandörren öppen får ett poäng. Lägst poäng varje månad vinner och prispengarna tas från det man sparat på elräkningen. Energisparandet har blivit ett familjenöje – alla barnen är engagerade och har full koll på allt som förbrukar el.

Åke Koinberg

Åke Koinberg – minskad energiåtgång med bibehållen 20-talskaraktär

Åke brinner för byggnadsvård. Varsamt och metodiskt, med genomtänkta åtgärder för att bevara husets karaktär, har han halverat energiförbrukningen i sin 20-talsvilla. Husets ursprungliga värmekälla, fyra kakelugnar, används flitigt och ett reglersystem styr elementen efter behov. Åke har investerat i vindkraftsandelar som täcker husets årliga energiförbrukning – en satsning som både familjen och miljön tjänat på.

Kent Jansson

Kent Jansson – tio år av energieffektivisering har gett resultat

Kent bor i en 70-talsvilla. Under en tioårsperiod har han energieffektiviserat genom att renovera och tilläggsisolera. Han har också installerat solfångare och en värmepump som han använder som komplement till den direktverkande elen. Sammantaget har hans åtgärder sänkt energiförbrukningen till 9 000 kilowattimmar – en anmärkningsvärt låg siffra i ett hus med direktverkande el.


Dela din favorit på Facebook

Gillar du det här bidraget? Dela det gärna på Facebook!