Elförbrukning - dessa faktorer kan påverka

Så påverkas din elförbrukning

Ibland ökar din elförbrukning på grund av yttre omständigheter, utan att du ändrat något i din energianvändning. Ett exempel är när det varit extra kallt och blåsigt.

Ofta påverkas äldre hus mer än nya av utomhustemperaturen, men ett riktmärke är att en enda grad kallare väder än normalt under en vintermånad, innebär att en villa med elvärme förbrukar runt 5 procent mer el.

Tips! Via länkarna till höger kan du jämföra din egen elförbrukning med vädrets utveckling.

Om det dessutom blåser, blir skillnaden ännu större. Faktum är att ett hus i vindutsatt läge kan förbruka 15 procent mer energi för uppvärmning än det som skyddas av buskage eller bebyggelse.

Tips! Ett staket eller en trädgårdshäck kan alltså vara en investering för att spara energi.

Värmen behövs - använd den klokt

Värmepumpar, oljepannor och andra värmesystem har en begränsad livstid, som varierar utifrån teknik och fabrikat. Men i förenklade termer kan man säga att ju äldre de är - desto mindre effektiva är de. Och då använder de också mer energi. Om din elförbrukning ökar för varje år, kan en bidragande orsak vara att ditt värmesystem åldrats.

Tips! Löpande service och utbyte när så krävs, är alltså en bra energiinvestering. 

Nyrenoverat med golvvärme?

Visst är det härligt med ett nyrenoverat badrum! Kanske har du lagt in golvvärme för att göra det extra mysigt. Golvvärme är trevligt, men det kan bli en dyr affär om du inte har rätt förutsättningar.

I äldre hus med ventilerande utrymmen under huset, krävs omfattande isolering för att inte värmen ska försvinna ut i vinternatten. Bygglampor och maskiner bidrar förstås också till en ökad elförbrukning, om än av mer tillfällig karaktär.

Tips! Rådgör med en byggmästare om du är osäker på hur du isolerar bäst.

Fler energispartips

Under vintern är det mörkt och vi låter lamporna lysa längre. Vi är ofta inomhus och tittar kanske mer på tv och använder datorn flitigare. Detta påverkar också din elförbrukning.

Som tur är finns det många bra och enkla sätt att spara energi på. Vi har samlat våra bästa energispartips här på webben:


Jämför väder och förbrukning

SMHI följer konsekvent väderutvecklingen över landet.  På deras webbplats kan du läsa mer om temperaturavvikelserna under året.

Jämför med din egen förbrukningsstatistik! Den kan du följa på ett enkelt sätt genom att logga in på Mina sidor. Inloggningsuppgifter hittar du på din faktura.

Testa Energisparguiden

Energitesta din bostad

Med Energisparguiden ser du hur du kan spara energi. Och hur mycket.

E.ON Försäljning

Hur länge räcker 1 kWh?

Hur länge räcker en kilowattimme?

Elförbrukningen i ditt hem mäts i kilowattimmar. Men hur länge räcker de?