Höst och vinter betyder kallare temperaturer, ökat behov av energi och som en följd av detta ofta höga elpriser. Att se över både ditt elavtal och din förbrukning är det allra viktigaste du kan göra för att vara förberedd inför kommande vintersäsong. Här på vinterportalen finns goda råd och information kring hur du väljer rätt elavtal och hur du kan spara energi, både på kort och på lång sikt. 

Är du företagare? Följ energimarknadens utveckling tillsammans med oss, och se till att du har rätt elevtal för din verksamhet. Håll dig uppdaterad här

Jämför och hitta rätt elavtal för dig och ditt hem

Att välja elavtal kan kännas svårt, och alla hem och hushåll har olika energi- och elbehov. Hos oss hittar du därför ett brett utbud av avtalsformer, så att du kan välja det elavtal som passar just dig.

Illustration på person som har valt fast vinterpris

Fast vinterpris

Med Fast vinterpriset får du överblick över dina elkostnader under månader då det är risk för ett högt elpris. Du kan välja mellan Fast vinterpris på fyra eller sex månader och bestämmer själv period. Ett Fast vinterpris är ett bra val om du:  

 • Vill kombinera fast elpris över vintern med ett rörligt elpris
 • Vill skydda dig från pristoppar under dyra vintermånader
 • Vill ha överblick över elkostnaderna under vinterhalvåret
Illustration person som har valt fast pris

Fast pris 1 och 3 år

Ett fast elpris innebär samma pris per kilowattimme under hela avtalstiden. Ditt slutpris påverkas endast av hur mycket el du använder och förbrukar. Du kan välja mellan Fast pris i 1 eller 3 år. Ett Fast elpris är ett bra val om du:

 • Vill undvika elmarknadens pristoppar
 • Vill i förväg veta ditt elpris per kilowattimme
 • Gillar trygghet och kontroll
   
Illustration på person som har valt timpris

Timpris

Timpris innebär att du betalar för exakt det du förbrukar, timme för timme. Priset du betalar följer elbörsens pris per timme och varierar över dygnet. Du kan enkelt byta mellan timprisavtal och annat elavtal hos oss. Timpris är ett bra val om du:

 • Vill påverka dina kostnader och ha koll på priser
 • Kan klara prisvariationer
 • Kan styra din energiförbrukning
 • Vill ha flexibilitet i ditt avtal
Illustration på person som har valt rörligt pris

Rörligt elpris

Rörligt elpris följer utvecklingen på elbörsen månadsvis. Du betalar samma snittpris per kilowattimme för det du förbrukar under månaden. Förändras dina behov, så kan du enkelt byta avtalsform. Rörligt elpris är ett bra val om du:

 • Gillar enkelhet
 • Vill betala ett snittpris för hela månaden
 • Kan klara tillfälliga pristoppar
 • Vill ha flexibilitet i ditt avtal
   

Vad ska du tänka på inför vintern?

E.ON Elna™ avslöjar dina energitjuvar 

Den billigaste kilowatten är alltid den som inte används. Tilläggstjänsten E.ON Elna™ ger dig koll på förbrukningen både i realtid och på sikt, så att du kan spara energi. I E.ON-appen följer du hemmets elanvändning, ser förbrukningsmönster och kan hitta energitoppar. Prova nu och få de tre första månaderna gratis.

E.ON-appen ger dig koll

Med hjälp av vår app kan du följa din förbrukning dag för dag och se hur den påverkas av vanor, väder och årstid. Du kan också jämföra förbrukningen med tidigare månader eller år. I appen kan du dessutom följa spotpriset, se dina elfakturor och uppdatera dina kunduppgifter.

Varje kilowattimme räknas  

Genom att minska din energiförbrukning  kan du sänka dina kostnader. Faktum är att ganska små förändringar kan göra stor skillnad. Få inspiration och konkreta tips på vad du kan göra nu direkt och på sikt.

Aktuellt om energiläget – uppdaterad den 14 september

Att ha koll på energimarknaden är en viktig pusselbit för dig som vill ha överblick över elprisets utveckling och energifrågorna. Vi samlar aktuell information med länkar till fördjupande läsning. 

Får svar på frågor om energi och el

Hur fungerar timpris? Hur påverkar din elförbrukning energisituationen? Ställ din energifråga till oss, ta del av svaren på vanliga elfunderingar och se korta filmer som snabbt förklarar mer om el, elavtal och förbrukning.

Enkla och effektiva energispartips i vinter

Genom några enkla åtgärder kan du minska din förbrukning redan nu. Visste du till exempel att du kan spara omkring fem procent av energiförbrukningen när du sänker inomhustemperaturen med en grad? Att stänga av elektriska prylar istället för att ha dem i standby och att byta till LED-lampor kan också göra stor skillnad. I Lilla energisparboken får du koll på hur mycket energi som går åt i olika delar av hemmet och var de vanligaste energitjuvarna finns. 

Flicka står i sitt rum och sjunger med fön i handen

Produkter och tjänster som hjälper dig minska förbrukningen 

Vill du minska kostnaderna kan det löna sig att investera i smartare uppvärmning eller egen elproduktion från solceller. Att göra själva investeringen kan ta lite tid, men besparingen får du direkt efter anslutningen. Som E.ON-kund kan du också ta del av en rad produkter och tjänster som hjälper dig att sänka din energiförbrukning.

Energisnål uppvärmning med luft-luftvärmepump

Med en luftvärmepump kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 70 %. Dessutom har luftvärmepumpar låg miljöpåverkan. Vi erbjuder pumpar för alla typer av hus och som E.ON-kund får du 2 000 kronor i rabatt. 

Halvera din elkostnad med solceller

Med produktion av egen solel blir du mer självförsörjande och sparar pengar, från dag ett efter anslutningen. De flesta av våra kunder halverar sin elräkning och efter cirka tio år är solcellerna avbetalade. En långsiktig, men effektfull investering alltså.

Förmåner för dig som E.ON-kund

Förutom rådgivning kring energiförbrukning och solceller kan du som kund nå allt som rör hemmets energi direkt i E.ON-appen. Du får också rabatter på både laddboxar och luft-luftvärmepumpar samt erbjudanden och rabatter från våra utvalda partners.

Energismart i vår webbshop

Gör ditt hem mer energismart med produkter som hjälper dig att sänka din förbrukning. I vår webbshop hittar du allt från ljuskällor och timers till sparventiler och blandare. 

Nu ställer vi om Sverige, kilowatt för kilowatt

För att fortsätta elektrifiera samhället och möta klimatutmaningen gör vi historiska investeringar i energiomställningen. Det handlar om att öka kapaciteten i elnätet, installera smarta elmätare och utveckla energieffektivisering. 

Kontakta oss

Hos kundservice har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Här kan du också nå oss för personlig service och logga in på Mitt E.ON.