Med en utmanande elmarknad är det mycket att tänka på inför vintern. Här hittar du allt du behöver för att förbereda dig, som tips på hur du minskar din förbrukning, råd om vilket elavtal som passar dig i vinter och information om energiläget.

Med tanke på elprisläget är det bästa tipset vi kan ge dig just nu att se över din energiförbrukning. För varje kilowattimme du sparar blir din elräkning lägre. Vissa åtgärder kan du enkelt börja med redan idag, andra kräver en investering och kan ta längre tid att genomföra.

Är du företagskund? Håll dig uppdaterad här.

Vad ska jag tänka på inför vintern?

Varje kilowattimme räknas 

Genom att minska din energiförbrukning  kan du sänka dina kostnader. Faktum är att ganska små förändringar kan göra stor skillnad. Det finns mycket du kan göra både nu direkt och på längre sikt. 

Aktuellt om energiläget

Det är mycket som händer på energimarknaden nu och det kan vara svårt att få en överblick. Därför har vi samlat information om de senaste energifrågorna, med länkar till fördjupande läsning.

Jämför våra olika elavtal och se vilket som passar dig

Just nu kan det kännas extra svårt att välja elavtal. Vår rekommendation utifrån läget på elmarknaden är att teckna ett avtal med rörligt elpris eller timpris.

illustration på person som har elavtal timpris

Timpris

Timpris innebär att du betalar för exakt det du förbrukar, timme för timme. Priset du betalar följer elbörsens pris per timme. Timpris är ett bra val om du:

  • Vill påverka dina kostnader och ha koll på priser
  • Kan klara pristoppar
  • Kan styra när du förbrukar din energi
illustration på person som har elavtal rörligt pris

Rörligt elpris

Rörligt elpris följer utvecklingen på elbörsen och brukar löna sig över tid. Du betalar ett och samma pris för det du förbrukar under hela månaden. Rörligt elpris är ett bra val om du: 

  • Kan klara pristoppar
  • Gillar enkelhet
  • Vill betala ett snittpris för hela månaden

Oavsett om du väljer rörligt elpris eller timpris, baserar vi vårt erbjudande på förutsättningarna i ditt hushåll.

Hur minskar jag min förbrukning?

Det som gör störst skillnad för dina elkostnader är att ha koll på din förbrukning och veta vad du kan göra för att minska den. Vi ger dig tipsen du behöver. 

Enkla och effektiva energispartips i vinter

Genom några enkla åtgärder kan du minska din förbrukning redan nu. Visste du till exempel att du kan spara omkring fem procent av energiförbrukningen när du sänker inomhustemperaturen med en grad? Att stänga av elektriska prylar istället för att ha dem i standby och att byta till LED-lampor kan också göra stor skillnad. I Lilla energisparboken får du koll på hur mycket energi som går åt i olika delar av hemmet och var de vanligaste energitjuvarna finns. 

Flicka står i sitt rum och sjunger med fön i handen

Få koll med vår app

Har du koll på din energiförbrukning är det ofta enklare att minska den. Med hjälp av vår app kan du följa din förbrukning dag för dag och se hur den påverkas av dina vanor, vädret och tid på året. Du kan också jämföra förbrukningen med tidigare månader eller år. 

Energismart i vår webbshop

Gör ditt hem mer energismart med produkter som hjälper dig att sänka din förbrukning. I vår webbshop hittar du allt från ljuskällor och timers till sparventiler och blandare. 

Produkter och tjänster som hjälper dig minska förbrukningen 

Vill du minska kostnaderna kan det löna sig att investera i smartare uppvärmning eller egen elproduktion från solceller. Att göra själva investeringen kan ta lite tid, men besparingen får du direkt efter anslutningen. Som E.ON-kund kan du också ta del av en rad produkter och tjänster som hjälper dig att sänka din energiförbrukning.

Energisnål uppvärmning med luftvärmepump

Med en luftvärmepump kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 70 %. Dessutom har luftvärmepumpar låg miljöpåverkan. Vi erbjuder pumpar för alla typer av hus och som E.ON-kund får du 2 000 kronor rabatt. 

Halvera din elkostnad med solceller

Med produktion av egen solel blir du mer självförsörjande och sparar pengar, från dag ett efter anslutningen. De flesta av våra kunder halverar sin elräkning och efter cirka tio år är solcellerna avbetalade. En långsiktig, men effektfull investering alltså.

Förmåner för dig som E.ON-kund

Förutom rådgivning kring energiförbrukning och solceller, appen som ger dig koll på din förbrukning och rabatter på både laddboxar och luftvärmepumpar, får du som kund hos oss värdefulla förmåner och erbjudanden från våra utvalda partners som gör livet lite enklare och roligare.

Flicka sitter på golvet med julklappar

Aktuellt just nu

Varför är elpriset så högt?

Elpriset påverkas av en mängd olika saker, som väder, efterfrågan och läget i omvärlden. I södra Sverige är elpriset högre än i den norra delen av landet, eftersom det finns så lite elproduktion i söder. I perioder av hög efterfrågan när vattenkraften i norr inte räcker till, får vi importera el från andra länder, vilket också skapar högre priser. Elpriset förväntas vara fortsatt högt även i vinter. 

Våra elpriser och elmarknadsläget

Se aktuellt elpris och marknadsläge, samt prisutvecklingen i ditt elområde. 

Illustration på ett rött streck

Kan elen kopplas bort i vinter?

Enligt Svenska kraftnät finns en förhöjd risk för så kallad förbrukningsfrånkoppling i vinter. Men vad innebär det och hur stor är egentligen risken? Vi reder ut vad som gäller.

Illustration på ett rött streck

Sveriges fyra elområden

Myndigheten Svenska kraftnät har delat in Sverige i fyra elområden utifrån tillgång och efterfrågan på el. Det gör att elpriset är högre i södra Sverige än i norra.

Illustration på ett rött streck

Lär dig mer om elpriser

Vad påverkar elpriset och vad är skillnaden på fast och rörligt elpris? Här får du veta allt om våra elpriser. 

Behöver du hjälp?

Hos kundservice har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna. Här kan du också nå oss för personlig service och logga in på Mitt E.ON.