Innovation | Alternativa boenden – inspiration - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Växthus, bikupor och flygplan – tre annorlunda boenden

Med kreativitet går det att hitta nya sätt att återanvända såväl material som naturresurser i alternativa boenden.

Flytta in i växthuset

På 70-talet byggde arkitekten Bengt Warne Naturhuset – ett hus inbyggt i ett växthus. Med mull från avloppet kan växter förses med näring, och med uppsamlat regnvatten får man vatten till bad och tvättmaskiner. De senaste åren har flera naturhus byggts i både Sverige, Norge och Tyskland. Ett exempel är nedan hus, Sundby Naturhus av Tailor Made arkitekter inom konsultgruppen Greenhouse Living.

Boende i växthus.

Experimentera med formerna

Har våra moderna rektangulära hus lett oss i fel riktning? Både de samiska kåtorna och de bikupeformade lerhusen i Syrien har i århundranden haft strategier för att stänga ute såväl kyla som värme. Trots ökentemperaturer på 60 grader lyckas de konformade husen i Syrien hålla en inomhustemperatur på 27 grader. Med inspiration från samernas kåtor tog en grupp Chalmersstudenter fram ett runt soluppvärmt hus som kom på tredje plats i Solar Decathlon, en tävling för solenergiuppvärmda hus. Husets runda form förhindrar nedkylning eftersom kalla vindar har lättare att ta sig förbi huset. Här kan du läsa mer om projektet i Chalmers Magasin.

Lerhus, Syrien.

Återanvänd en farkost

Finns det något annat vi kan göra med flygplan om vi inte vill resa med dem? Till exempel kan vi omvandla dem till bostäder, vilket är precis vad Bruce Campbell i Oregon har gjort. Han köpte ett Boeing 727, och byggde ett hem på 100 kvadratmeter. Att bygga nytt är extremt resurskrävande, men med kreativa lösningar går det att spara in på jordens resurser. Du kan läsa mer om projektet på AirplaneHome.com.

Scrolla upp