Hans Rosling ville egentligen till cirkusen när han var liten, säger Anna utan att dra på munnen när vi sitter i paret Rönnlund Roslings kök på Södermalm. Katten, som lystrar till namnet Katastrof, följer varje steg hon tar. I köket hänger såklart en stor världskarta på väggen. Annas mobil brummar oavbrutet i handväskan.

Hennes svärfar kom aldrig till cirkusen utan blev mer av en folkbildningens gycklare, en folkkär professor som 2009 utnämndes till en av världens främsta tänkare av det amerikanska magasinet Foreign Policy. Och den ende akademikern som iförd kavaj och ett skärp nogsamt knutet strax ovanför midjan fått Globen att koka. I alla fall med en föreläsning om global folkhälsa.

Bokhylla med foto på Hans Rosling

Hemligheten var, förutom en extrem berättartalang, visualiserad statistik. Rörliga bubbeldiagram som tydliggjorde mänsklighetens resa från fattigdom och sjukdom till förmögenhet och ett långt liv. Huvudbudskap: kolla fakta och inse att världen ser annorlunda ut än för 100 år sedan; majoriteten av jordens befolkning ligger mittemellan rik västvärld och fattig tredje värld.

Huvudgimmicken i föreläsningarna var de rörliga bubblorna, och en exalterad Hans som sprang fram och tillbaka framför skärmen på scenen och kommenterade utvecklingen ungefär som en sportkommentator när Sverige vänder 0-4 till oavgjort mot Tyskland. Det grep tag i publiken. ”Och nu kör Kina om! Och där kommer den förfärliga HIV-epidemin och siffrorna sjunker … men här hämtar vi oss! Och vi kommer upp i detta hörn där de flesta blir 70 år och har råd att köpa bil!”.

Animerade gubbar

Så föddes Roslings kända bubblor

Under en familjemiddag på 1990-talet klagade Hans på att han inte kunde få sina studenter på Karolinska att förstå att världen inte längre var så uppdelad.

– Han började visa oss graferna han gjort själv. De var intressanta men kunde snyggas till rejält. Både Ola och jag hade ett konstnärligt seende. Jag gick på fotohögskolan i Göteborg och hade identitetskris. De andra som gick där hade en passion och trotsade sin familj. Hela min familj var konstnärer, jag hade ganska lätt att förstå hur man skulle göra, men gjorde det inte helhjärtat. När frågeställningarna kring Hans föreläsningar dök upp kände jag att jag hittade rätt. Här kunde man jobba visuellt med ett viktigt innehåll. Det passade mig perfekt.

Ola hade fått ett litet arv och köpt en bostadsrätt i Göteborg. Ola och Anna räknade ut att om de sålde den och i stället köpte en i Malmö skulle mellanskillnaden räcka för att köpa två datorer, som då kostade 15 000 kronor styck. Olas pappa Hans hade sagt nej till att låna ut de pengarna. Anna, även hon en bra berättare, fnissar lite.

– Då gick Ola till banken för att låna. Banken sa: ”Javisst, har du en borgenär?” Då gick Ola tillbaka till sin pappa. Som var en principfast person, och sa nej.

Nu skrattar hon rakt ut.

Ola och Anna fick alltså flytta till Malmö för att ha råd med datorerna för att fixa till diagrammen.

– Hans har fått äta upp det där med lånen senare. Vi gjorde ju grejorna han blev känd för på dessa datorer. Jag tror att det skavde lite i honom, att han sa nej från början.

Ola ritade varje bubbla för hand och lade in dem i ett animeringsprogram. Hans visade de rörliga bubblorna på föredrag för FN, världsbanken och Sida. Folk fascinerades. Investerare satsade på fortsatt utveckling.

Anna Rosling Rönnlund vid svart tavla.

Faktakoll med 25 nationaliteter

Tio år senare, den 25 oktober 2017, anländer Anna Rosling Rönnlund försenad till Internationella skolan i Stockholm. Hon parkerar på en inte helt godkänd plats och halvspringer två kvarter i uppförsbacke för att nå skolan tre minuter innan hennes föredrag ska börja.

Det är FN-dagen. Skolans elever från 25 nationer firar med typisk klädsel från sina ursprungsländer. I matsalen, pyntad med all världens flaggor, hålls föreläsningar med globalt tema. Anna kramar skolpersonalen som tar emot, tar det långa benet före uppför trapporna, och drar i gång laptopen och föreläsningen som hålls på engelska.

– Under de senaste åren har antalet människor som lever i extrem fattigdom fördubblats, halverats eller stannat på samma nivå, frågar hon hundratalet elever.

”Fördubblats!”, svarar alla. Men rätt svar är halverats.

Anna Rosling Rönnlund framför elever

Anna frågar sedan hur stor andel av världens befolkning som har tillgång till elektricitet, och får själv ge svaret: 80 procent. Frågan alla kan svaret på är hur klimatexperterna förutspår att jordens medeltemperatur under de närmaste 100 åren kommer att utvecklas.

Anna visar hur projektet Dollar Street fungerar. Det består av bildmaterial från levnadsförhållanden i 200 länder. En skala under menyraden indikerar var man ligger på den imaginära Dollargatan, från fattigast till rikast. Man kan välja olika variabler så att det dyker det upp bilder på 200 toaletter, från Burundi (fattigast) till Sverige (bland de rikaste).

– Visa skor, ropar eleverna. Visa husdjur!

Mummel uppstår när det dyker upp bilder på välmående katter. Lärarna hyschar. Men där gör de fel. ”Mummel är bra”, har Hans Rosling sagt. ”När åhörarna mumlar gör de erfarenhetsutbyte och då lär de sig allra mest”.

Att ta arvet efter Hans vidare

Efter föreläsningen, under språngmarschen tillbaka till bilen, förklarar Anna stressen.

– I morgon är det deadline på boken Factfulness. Hans gick ju och dog mitt i arbetet. Sedan dess är inget sig likt.

Boken kommer ut nästa vår. Nu i november släpptes Hans Roslings postuma memoarer, Hur jag lärde mig förstå världen, som han skrev tillsammans med journalisten Fanny Härgestam.

– När vi började skriva Factfulness, Ola, Hans och jag, kom cancerbeskedet mitt i. Det gjorde att Hans, som från den ena dagen till den andra skulle förhålla sig till en utmätt livstid, flyttade fokus i sitt berättande. Han som alltid hade tänkt framåt började fundera bakåt. Hur hans liv hade varit. Så vi delade upp materialet i en bok som handlade om livet som Hans Rosling, och en som handlade om hur man kan lära sig mer om världen, och hur man gör sig av med sina egna fördomar som är baserade på felaktiga antaganden.

Anna Rosling Rönnlund står vid ett fönster

När Hans gick bort i bukspottkörtelcancer den 7 februari 2017 överväldigades familjen av det stora deltagandet världen över. Och på kontoret på Södermalm, en ombyggd femrumslägenhet stökigt full med den klassiska Roslingrekvisitan, sitter Gapminders kontorsassistent Klara och kontorschefen Fernanda Drumond och försöker hantera den stadiga strömmen av föreläsningsförfrågningar.

– Hans var alltid nyfiken och ville höra allt, och det är faktiskt därför vi har kontoret insprängt bland vanliga lägenheter, berättar Klara. Vi satt på KI förut, men Hans dörr öppnades hela tiden och han älskade att prata med alla, vi fick inget gjort med honom där. Folk som bytte plan på Arlanda kunde dra förbi KI bara för att kolla om han var inne. Så vi gömde honom till slut på Södermalm, för att kunna fokusera bättre.

Och nu bara fortsätter det, utan Hans. Anna Rosling Rönnlund sammanfattar Gapminders gärning i dag:

– Uppdraget tar aldrig slut. Vi gör datan från bland annat FN-systemet begriplig för folk. Det vi behöver är en neutral grund, bortom diskussion. Starka känslor och värderingar utifrån fel fakta ger skeva debatter. Vi har mätt vad allmänheten och olika expertgrupper kan om världen – och det är i princip ingenting. Bilden är alldeles för negativ. De stora förbättringarna har inte fått fäste. Ideologiska debattörer blir ofta löjeväckande när de inte har grundläggande trender och proportioner klart för sig.

Factfulness. Ett genialt uttryck som driver lite med det populära Mindfulness, och som myntades av Ola Rosling. Frågar man Anna vad det betyder svarar hon:

– Att det är så oerhört avslappnande att bara basera åsikter på fakta.

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle

Nu gör vi vår största satsning någonsin och ställer om till 100 % förnybar och återvunnen energi. Men för att lyckas nå målet behöver vi hjälpas åt.

Annas hållbara vanor

  • Ständig nyfikenhet på vad som gör verklig skillnad i vardagsbeteendet.

  • Ödmjukhet inför hur svårt det är för ett helt samhälle att ändra sina vanor.

  • Skriver för att få perspektiv på det globala och fokusera på det viktigaste.

Alla är vi revolutionärer