Varje år besiktar vi hela vårt elnät med helikopter. Vi börjar i söder och slutar i vårt norra avtalsområde och målet är att vara klara senast till midsommar. Lågt flygande helikoptrar hjälper till med besiktning av elnätet i länet.

– Det här är en viktig del i vårt förebyggande arbete för att förhindra elavbrott, säger Lena Berglund, regionchef för E.ON Nord.

Besiktningarna görs för att exempelvis se om träd fallit över ledningar eller byggnader som förts upp på olämplig plats.

Lågt flygande helikoptrar kan ställa till det för en del djur, framförallt hästar. Därför har vi tagit fram en sms-tjänst som går ut på att när helikoptern beräknas flyga över ett område får boende sms om det.

– Genom sms-tjänsten försöker vi nå till exempel ägare till hästar så de kan ta in hästarna i stallet just när vi flyger, säger Lena Berglund.

Norrland slår allt

Christer Åkerlund har jobbat med besiktning av elnät länge. Tillsammans med en pilot sitter han i helikoptern och markerar där han ser att fel finns.

Flygningarna börjar i Skåne för att slutligen hamna i mellersta Norrland.

– Visst är Stockholms skärgård fint. Men Norrland slår faktiskt det. De stora vyerna och långa raka elledningar gör det väldigt behagligt att jobba, säger han.

Något slags fel vid elledningar upptäcker de vid nästan varje flygning. Men på just den här, var allt i sin ordning.

– Det såg väldigt bra ut här runt Kramfors. Nu ska vi flyga vidare för fler inspektioner, säger Christer Åkerlund.

Så förnyar vi elnätet

Se hur vi gör det möjligt för Sverige att växa med förnybar energi.