Solceller | Bostadsrättsföreningen som ska drivas av solen - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Bostadsrättsföreningen som ska drivas av solen

Två bostadsfastigheter i norra Stockholm drar blickarna till sig, men inte i första hand på grund av den unika arkitekturen. Genom att installera solceller på fastigheternas fasad görs en storsatsning för att försörja fastigheterna med förnybar energi från solen.

Uppe på en höjd i Järfälla tornar bostadsrättsföreningen Aspnäs upp sig. Två ståtliga huskroppar som i folkmun kallas för Bananhusen, efter deras kurvade form. Brf Aspnäs består av totalt 530 lägenheter och förutom två bostadshus har föreningen ett annex samt ett generöst garage med plats för 360 bilar.

En miljömedveten förening

Morgan Jemtsveden är ordförande i föreningen och berättar att idén om att producera egen förnybar energi till fastigheterna och profilera Brf Aspnäs som en miljömedveten förening har funnits länge.

– Eftersom husen ligger uppe på en höjd känner man vinden nästan året om. Jag har ofta tänkt tanken att man i princip skulle kunna ha haft ett eget vindkraftverk, men såklart är det svårt i ett tätbebyggt område. Solen lyser ju även den, så därför valde vi att använda oss av solenergi för våra hus, säger han.

En annan lösning 

Bostadsrättsföreningen har länge haft E.ON som elleverantör och det föll sig naturligt att inleda en diskussion med oss för att se vilka möjligheter som fanns för att börja producera egen solel. En vanlig bild många har av solenergi när det kommer till hus och solpaneler är att man installerar solceller på taket, men Brf Aspnäs har valt en annan väg.

– Det är väldigt mycket ojämnheter på våra tak med hisschakt som går upp och när vi tittade på möjligheterna för att lägga solceller på taket kom vi fram till att det inte skulle gå, berättar Morgan Jemtsveden.

Det fastigheterna har är istället två stora gavlar i direkt söderläge. Tillsammans med oss på E.ON tog man fram ett förslag på hur ytan kunde användas till solceller.

En naturlig del av huset 

– Det första som slog mig när vi fick se ritningarna och skisserna för hur det skulle se ut var hur snyggt det såg ut. Solcellerna kommer att vara en del av huset och flyta samman med resten av fasaden på ett naturligt sätt. Sen blir det även tydligt ut mot omvärlden att man ser solcellerna. Det visar att vi är en miljömedveten förening som producerar vår egen el, säger Morgan Jemtsveden.

En del av en långsiktig plan 

Under våren 2018 kommer fasaderna att kläs med solceller. Arbetet är ett led i en plan för att få ned elkostnaderna i föreningen.

– Vi är storförbrukare av el eftersom vi är en stor förening. Att installera solceller ser vi som en investering för att på sikt få ner kostnaderna och samtidigt göra en insats för miljön. Eftersom vi tänker långsiktigt känns det tryggt att genomföra projektet tillsammans med E.ON. Det är ett gediget företag som kommer att leva kvar länge, avslutar Morgan Jemtsveden.

Scrolla upp