Att solceller är bra för klimatet är det ingen tvekan om. Att ersätta fossila bränslen med förnybar energi är ett bra sätt att ta hand om vårt jordklot. Men solceller är också bra för din ekonomi. Och det blir bara bättre och bättre för varje dag som de producerar hållbar el åt dig. Låt oss förklara hur.

För det första handlar det om själva investeringen. I Sverige kan du ansöka om investeringsstöd på 20 procent av totalkostnaden. För en medelstor villa kan vi räkna med att en solcellsanläggning kostar i snitt 130 000 kronor. Med investeringsstöd blir den kostnaden i stället 104 000 kronor. Återbetalningstiden för din solcellsinvestering är ungefär 9 år. Det betyder att du därefter har 20 år eller mer då du enbart sparar pengar på din anläggning. Något ett nyrenoverat badrum eller kök, eller en ny bil för den delen, aldrig kan ge dig.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

så funkar solceller - illustration med solceller på hus och elbil

Så här producerar solcellerna el

När solljus träffar solpanelen så skapas en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan. Den här spänningen bildar en likström. Likströmmen skickas sedan till en växelriktare som monteras i ditt hus. Växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström och skickar in den till din elcentral och vidare in i ditt hus. Solelen kan du använda till allt i hemmet, inklusive att ladda en elbil. Den solel du inte använder direkt kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner, eller sälja vidare till ett elbolag.

Spara pengar på tre sätt

Hur kan jag då spara pengar på min anläggning? Jo, det finns flera olika sätt:

1. Du köper mindre el

Det första är att du helt enkelt köper mindre el från elnätet. Man brukar räkna med att du kan använda hälften av din producerade el för egen användning. Så om du förbrukar 8 000 kWh om året och producerar lika mycket kommer du alltså enbart köpa 4000 kWh från nätet och resten är din egen solel, som är gratis.

2. Du säljer el

Den andra hälften av den el du producerar och som du inte använder kan du i stället sälja ut på elnätet. Du får dels betalt från elbolaget för själva elen, och dels från nätbolaget som tack för att du tillför förnybar solel till nätet som andra kunder kan använda i sina hus.

– Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt tjänar du pengar på det, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagring på E.ON.

3. Du får skattereduktion

Det finns också ett tredje sätt att spara pengar på sin solel.

– Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration, säger Niklas Johansson.

Närbild på solceller

Solceller gör dig mer oberoende

Med allt detta sammantaget kan ett hushåll med en förbrukning på 8 000 kWh om året tjäna ungefär 5000 kronor per år i minskade elkostnader. Och det är en bra investering med tanke på att elpriserna varierar över tid.

– Många tror att elpriserna bara kommer att öka framåt. Genom att minska den andelen el du köper från nätet och i stället producera egen blir du mindre sårbar för prishöjningar, säger Niklas Johansson.

Du sänker alltså dina elkostnader ännu mer genom att använda gratis egenproducerad el i stället för att köpa dyrare el, men du får troligtvis också mer betalt för det du säljer ut.

– Efterfrågan på förnybar el kommer att öka, och eftersom det handlar om tillgång och efterfrågan betyder det att de som sitter och producerar el och säljer ut det på nätet kommer att få ännu mer betalt, förklarar Niklas Johansson.

Läs mer: Allt du behöver veta om solceller (och lite till)

Kom igång i 5 steg — så enkelt är det

1. Se kostnader och besparingar för ditt hus

Med hjälp av vår solcellskalkyl kan du räkna ut den ungefärliga kostnaden av solceller på just ditt hustak. Du kan också se ungefär hur mycket solel som du kan producera och hur lång tid det tar att betala tillbaka din investering.

2. Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med att komma igång med solceller. Kontakta oss så förklarar vi hur processen går till och hur många paneler som behövs utifrån husets förutsättningar.

3. Få offert

Efter vårt samtal skickar vi hem en skräddarsydd offert som visar hur mycket solel som kommer att produceras, hur många paneler som behövs och vad det kommer att kosta. 

4. Hembesök

När du har signerat offerten kommer vi överens om en lämplig tid för hembesök.

5. Installation

När allt är godkänt kontaktar vi våra installatörer som kontaktar dig och bokar in ett installationsdatum. 

6. Klart! 

Efter att du har skrivit på avtalet kan du komma igång och sänka dina elkostnader, producera hållbar energi och bidra till en bättre miljö.  

Se hur mycket solel du kan producera

Upptäck vad det kostar och hur mycket du kan spara med solceller.