Därför är det lönsamt med solceller - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Därför är det lönsamt med solceller

Att solceller är bra för klimatet är det ingen tvekan om. Att ersätta fossila bränslen med förnybar energi är ett bra sätt att ta hand om vårt jordklot. Men solceller är också bra för din ekonomi. Och det blir bara bättre och bättre för varje dag som de producerar hållbar el åt dig. Låt oss förklara hur.

För det första handlar det om själva investeringen. I Sverige kan du ansöka om investeringsstöd på 30 procent av totalkostnaden. För en medelstor villa kan vi räkna med att en solcellsanläggning kostar i snitt 130 000 kronor. Med investeringsstöd blir den kostnaden i stället 90 000 kronor. Återbetalningstiden för dina solceller, det vill säga den tid det tar innan du har tjänat in din investering i minskat inköp av el, är ungefär 9 år. Det betyder att du därefter har 20 år eller mer då du enbart tjänar pengar på din anläggning. Något ett nyrenoverat badrum eller kök, eller en ny bil för den delen, aldrig kan ge dig.

Testa hur mycket du kan spara

Vill du se hur mycket pengar du kan spara med solceller? Gör vår solcellskalkyl – det tar bara ett par minuter.

house and sun icon

Så förändrar solceller din ekonomi

Solen är vår bästa källa till förnybar energi. Klicka på plussen och lär dig hur du kan bli självförsörjande - och till och med tjäna pengar på dina solceller.

Så funkar solceller

Solen är vår bästa källa till förnybar energi. Klicka på plussen och lär dig hur du kan bli självförsörjande - och till och med tjäna pengar på dina solceller.

SOLEN ÄR FENOMENAL SOM ENERGIKÄLLA

Den energi som varje dag når jordens yta i form av solljus är 8 000 gånger större än vad mänskligheten gör av med på ett år. Solceller är ett bra sätt att ta vara på den energin och omvandla den till förnybar el.

SÄLJ DIN ÖVERSKOTTSEL

Du som har solceller på ditt hus och producerar din egna förnybara solel kallas mikroproducent. Du kan tjäna pengar dels genom att du köper mindre el från nätet och dels genom att sälja din överskottsel ut på nätet igen.

SPARA PENGAR MED SOLCELLER

En förbrukning på 8 000 kWh per år utan solceller innebär en ungefärlig årskostnad på 9 600 kronor. Då räknar vi med att en kWh kostar 1,2 kronor. Om du i stället har solceller som producerar 8 000 kWh och använder hälften själv, det vill säga 4 000 kWh, ger det dig en besparing på 5 000 kronor per år.

ELBOLAGET

Elbolaget är det företag du köper dina kilowattimmar av och också det företag du säljer tillbaka elen till.

NÄTBOLAGET

Nätbolaget är inget du kan välja utan det styrs av vad du bor. De har hand om distributionen av elen du köper eller säljer.

SÅ FUNKAR DET ATT SÄLJA SOLEL

I genomsnitt kommer du att sälja tillbaka 50 procent av din solel ut på nätet. I vårt exempel blir det 4 000 kWh. Du får då betalt från elbolaget. Vi har marknadsledande ersättning, och första året får du dessutom ytterligare 1 krona per kWh som säljs ut.

LADDA BILEN MED SOLEL

Om du har en elbil kan du ladda den med din egen solel och slipper då köpa el för att ladda den med.

SKATTEVERKET

Skatteverket sköter den skattereduktion på 60 öre per kWh som du får på din överskottsel. Uppgifterna rapporteras in till Skatteverket av din nätägare och dyker sedan upp på din deklaration.

ENERGIMYNDIGHETEN

Hos Energimyndigheten ansöker du om investeringsstöd för solceller. Det går att få stöd för upp till 30 procent av investeringskostnaden som ett engångsbelopp. Ansökan görs i förväg och stödet betalas ut i efterskott.

NÄTERSÄTTNING OCH SKATTEREDUKTION

När du säljer din överskottsel får du också ersättning från nätbolaget med cirka 3 öre/kWh för nyttan som tillförs genom att du producerar egen el och belastar nätet mindre. Som om det inte räckte får du även 60 öre/kWh i skattereduktion från staten.

Tjäna pengar på tre sätt

Hur kan jag då tjäna pengar på min anläggning? Jo, det finns flera olika sätt:

1. Du köper mindre el

Det första är att du helt enkelt köper mindre el från elnätet. Man brukar räkna med att du kan använda hälften av din producerade el för egen användning. Så om du förbrukar 8 000 kWh om året och producerar lika mycket kommer du alltså enbart köpa 4000 kWh från nätet och resten är din egen solel, som är gratis.

2. Du säljer el

Den andra hälften av den el du producerar och som du inte använder kan du i stället sälja ut på elnätet. Du får dels betalt från elbolaget för själva elen, och dels från nätbolaget som tack för att du tillför förnybar solel till nätet som andra kunder kan använda i sina hus.

– Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt tjänar du pengar på det, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagring på E.ON.

3. Du får skattereduktion

Det finns också ett tredje sätt att tjäna pengar på sin solel.

– Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration, säger Niklas Johansson.

Solceller närbild

Spår fortsatt höjda elpriser

Med allt detta sammantaget kan ett hushåll med en förbrukning på 8 000 kWh om året tjäna ungefär 5000 kronor per år i minskade elkostnader. Och det är en bra investering med tanke på dagens elpriser. Efter sommarens värmebölja har elpriserna på marknaden ökat markant eftersom det torra och vindstilla vädret har gjort att mindre vatten- och vindkraft har kunnat produceras.

– Elpriserna är just nu på sin högsta nivå någonsin om man blickar tillbaka fem-tio år, säger Daniel Persson, produktansvarig på E.ON.

Samtidigt kommer inte förbrukningen och behovet att minska, kanske snarare tvärtom. Det du kan göra för att påverka kostnaden är att producera din egen el. Och mycket tyder på att det kommer att bli ännu mer lönsamt.

– Många tror att elpriserna bara kommer att öka framåt. Genom att minska den andelen el du köper från nätet och i stället producera egen blir du mindre sårbar för prishöjningar, säger Niklas Johansson.

Du sänker alltså dina elkostnader ännu mer genom att använda gratis egenproducerad el i stället för att köpa dyrare el, men du får troligtvis också mer betalt för det du säljer ut.

– Efterfrågan på förnybar el kommer att öka, och eftersom det handlar om tillgång och efterfrågan betyder det att de som sitter och producerar el och säljer ut det på nätet kommer att få ännu mer betalt, förklarar Niklas Johansson.

Kom igång i 5 steg — så enkelt är det

1. Fundera över ditt energibehov

Med hjälp av vår solcellskalkyl kan du räkna ut den ungefärliga kostnaden av solceller på just ditt hustak. Du kan också se ungefär hur mycket solel som du kan producera och hur lång tid det tar att betala tillbaka din investering.

2. Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med att komma igång med solceller. Kontakta oss så förklarar vi hur processen går till och hur många paneler som behövs utifrån husets förutsättningar.

3. Få offert

Efter vårt samtal skickar vi hem en skräddarsydd offert som visar hur mycket solel som kommer att produceras, hur många paneler som behövs och vad det kommer att kosta. Vi hjälper dig också att söka investeringsstöd, vilket är upp till 30 procent av hela installationen.

4. Installation

När allt är godkänt kontaktar vi våra installatörer som kontaktar dig och bokar in ett installationsdatum. Själva monteringen brukar ta cirka 2-4 dagar, 

5. Klart! 

Efter att du hat skrivit på avtalet kan du vara igång och sänka dina elkostnader, producera hållbar energi och bidra till en bättre miljö.  

 

Se hur mycket solel du kan producera

Upptäck vad det kostar och hur mycket du kan spara med solceller.

Scrolla upp