Tjugoårige Erik Erneland hade flyttat till Kalmar för att studera till lärare. Han bodde hos sin pappa som han hade en trasslig relation med och sov på en luftmadrass i ett av rummen. Långsamt mådde han sämre och sämre. Ett halvår in i studierna insåg han att lärarprogrammet inte var för honom. Ändå fortsatte han, men till slut gick det inte längre. En dag var all kraft borta.

– Jag låg i sängen och orkade inte ta mig upp. Jag bara låg där helt apatisk, berättar Erik medan vi promenerar genom Pildammsparken, ett av hans favoritställen i Malmö. Det var som att allt det kom ifatt mig just den dagen.

Boost by FC Rosengård Erik Erneland spelar gitarr

Uppväxten i Karlshamn har satt sina spår. Med en frånvarande pappa och en mamma som hade problem med alkoholen var tillvaron svår att hantera för ett litet barn som bara försökte hitta rätt.

– Det var jobbigt att inte veta hur dagen skulle bli. Om det skulle finnas mat på bordet, om morsan skulle komma hem eller inte. Det var väldigt många år då jag behövde hålla mina känslor i schack för att få vardagen att gå ihop. När jag började plugga och bodde hos min pappa kom allt det gamla upp igen.

Erik kände att han inte kunde hantera sina känslor på egen hand, så han vände sig till psykakuten för att få hjälp.

– Läkaren sa att det var vanligt att folk kom in med de här ångestrelaterade problemen. Han beskrev det som en bägare som rinner över, men att det går att hantera det. Jag fick ångestdämpande medicin, men den hjälpte inte särskilt mycket.

Försökte hitta tillbaka

Erik återvände till skolan, men fortsatte att må dåligt.

– En dag när jag var på väg hem med bussen från skolan kände jag att om jag åker hem nu så kommer det inte att sluta bra för mig. Så jag hoppade av vid sjukhuset och skrev in mig på psyk igen och stannade där i en vecka. Där och då började jag få hjälp på riktigt.

Efter sammanbrottet plockade Erik ihop sig själv – och sina saker – och lämnade Kalmar. Han flyttade till sin dåvarande flickvän i Malmö med hopp om en nystart, men mörkret fortsatte att hänga över honom som ett stort svart moln.

– Jag var mest en stor ledsen klump.

Samtidigt försökte han, så gott han kunde, att ta tag i sitt liv och hitta ett jobb.

– Jag minns att jag behövde skicka ut ett visst antal cv i veckan för att få ersättning från Arbetsförmedlingen. Att ha den pressen på sig när man inte mår bra, det fungerar inte. Sådant bygger inte upp en ledsen människa särskilt väl.

Erik Boost by FC Rosengård står i en park

Så fick Erik möjligheten att istället välja en arbetsfrämjande aktivitet och kom i kontakt med Boost by FC Rosengård, där han träffade en arbetscoach.

– Det var då min resa började vända uppåt igen, säger Erik och blickar ut över Stora Pildammen. Min arbetscoach Anna lyssnade verkligen på mig och försökte hjälpa mig att komma underfund med vad jag ville med mitt liv. Jag ville mest bara vara en fungerande människa, vad nu det är.

Terapi gav en ny inriktning

På Boost kunde han genom olika aktiviteter umgås med andra personer som var i samma sits, som också kände sig vilsna och behövde hitta en riktning i livet. För Erik började vägen framåt stakas ut på riktigt när han genom Boost fick gå hos en kbt-terapeut.

– Det lyfte upp mig jättemycket och fick mig att känna att jag duger. Att gå i terapin fick mig att inse att jag hade en rejäl svacka men att jag kunde ta mig ur den.

Med hjälp av Boost fick han först en praktikplats på Swedbank. Efter det jobbade han ett halvår på Reproduktionsmedicinskt centrum där han hjälpte till med det administrativa kring olika befruktningsstudier.

– Jag hade uppenbarligen ingen aning om vad jag ville göra. Det har jag fortfarande inte, men numera känns det rätt okej. Jag hade snarare en bild av vad jag borde göra. Jag har vänner som pluggat till sig en fin examen, och skaffat hus och barn. Fastän jag vet att alla inte har det så känner jag att jag ligger efter på något sätt, men nu har jag lärt mig att det är ok att känna så.

Erik Boost by FCR  lutar sig mot en lyktstolpe

Erik hittade till slut ett jobb som han trivs med. De senaste fyra åren har han jobbat på Telia med företagssupport. Det har gett honom en trygghet, en ordning i tillvaron. Det har även terapin gjort.

– I och med åren från barndomen har jag fått veta att jag har väldigt känsliga känslospröt. Jag har lätt för att hamna i ett paniktänk. När jag väl hamnar där blir det en ond spiral. Om någon säger något med minsta lilla ilska i rösten tänker jag att de kommer lämna mig och hata mig för evigt, säger Erik och fortsätter:

– Tack vare terapin har jag lärt mig att hantera de tankarna. Innan Boost tyckte jag inte att jag hade några positiva egenskaper, att jag var helt oduglig på det mesta. De lärde mig att se det jag inte såg hos mig själv. Att jag duger.

Erik går i parken.

Att försöka se ljuset även under sina mörkaste dagar kämpar Erik fortfarande med. För en tid sedan sjukskrevs han från jobbet.

– Jag slutade bara fungera i huvudet. Först kändes det som att vara tillbaka på ruta ett, men med allt jag har varit med om vet jag att det inte känns lika mörkt som det gjorde då. Visst, det är väldigt trist just nu, men jag vet någonstans att det kommer att bli bättre. Det finns en person inom mig som kan göra saker, och som kan göra dem bra. Jag behöver bara hitta tillbaka till honom igen.

Om att våga drömma

FC Rosengård tror på kraften i drömmar, både på och utanför plan. Med sin fotbollsverksamhet och sina sociala initiativ gör de ett fantastiskt jobb för att utsatta grupper ska integreras i samhället och uppnå sina drömmar. Vi tror på FCR och att deras arbete bidrar till det hållbara samhälle som vi vill vara med och skapa.

Boost by FC Rosengård

Genom Boost får unga arbetssökande ett skräddarsytt stöd, som ser till hela individens behov. Över 70 procent av alla som fullföljer ett program hos Boost hamnar i arbete eller studier.