Upp till halva kostnaden med timpris

20-50% lägre elräkningar jämfört med ett vanligt rörlig pris – så ser det ut hemma hos Alexander och hans familj sedan de gick över till timpris hösten 2021.

– Allt började med att vi köpte elbil hösten 2021, säger Alexander Hellström. Då fick jag höra talas om timpris och att det varierar över dygnets timmar. Jag ville sänka den totala energikostnaden där hemma och sedan dess har det rullat på.

Styr förbrukning till natten

Alexander bor med sambon Nicole och tre månader gamla dottern Minnea i ett enplanshus i de småländska skogarna. Villan, med en förbrukning på 16 000 kWh/år, har direktverkande el, luft/luftvärmepump och kamin. Mycket el går åt till uppvärmningen, så den styr familjen till de timmar på dygnet när elen är billigast, precis som laddningen av elbilen.  

– Elen är ofta billigast på natten, så vi sätter på värmepumpen när vi går och lägger oss och slår av den när vi går upp. Under dagen eldar vi i kaminen. Dessutom ställer vi in tvättmaskinen och diskmaskinen så att de går på natten. Det kan låta ansträngande, men det är det faktiskt inte alls, inte ens med en liten bebis i hemmet. 

När familjen köpte villan för två år sedan fanns inte dagens intresse för energi, det kom med de högre räkningar som direktverkande el ofta för med sig. Engagemanget har sedan ökat stegvis, när de sett vilken effekt de ändrade vanorna och timpriset fått på elräkningen. 

Kollar på elpriset varje dag  

– Jag går in ett par, tre gånger om dagen på Nord Pools sida och följer spotpriset för att veta när vi ska tvätta och ladda. Sedan lär man sig att se mönster också: jag har lagt märke till att sista timmen på dygnet ger en indikation av hur priset kommer att bli kommande dygn.

Alexanders bror bor i närheten och har rörligt pris. De jämför sina elräkningar varje månad och Alexander har dessutom nyligen gjort ett ark i excel för att kunna se vilka besparingar familjen gör. I E.ONs app finns också möjlighet att följa förbrukning och kostnader månad för månad.

– Det är fördel att vara lite av en tävlingsmänniska när man har timpris, för det blir en sport att använda så mycket av elen som möjligt när den är billig. Men i familjen är vi noga med att leva bekvämt också, det får till exempel inte bli för kallt där hemma.

20-50% lägre elräkningar

Nicole har inte riktigt samma intresse som Alexander för energi, men de möts där det är rimligt. Det är viktigt för de båda att jakten på de billiga timmarna inte leder till diskussioner och bråk.

– Säkert skulle vi kunna spara ännu mer med vårt timpris om vi till exempel gjorde storkok och inte lagade mat när elpriset är högt, men vi har hittat en nivå som är lagom för oss. Vi tycker att vi lyckas bra när våra elräkningar beroende av månad är 20-50% lägre än tidigare.

Familjen har ungefär samma förbrukning som innan de bytte till timpris. Det som har ändrats är när på dygnet de använder elen – och storleken på elräkningarna. Fast det är klart, den nyvunna kunskapen om energi har gjort att fasadbelysningen numera inte står tänd hela natten och att luftvärmepumpen i garaget är stängd.

– Det som skulle kunna sänka vår kostnad ytterligare är om jag visste vad som drar mest i huset, då skulle jag kunna fokusera på de strömtjuvar som finns kvar. Det kommer jag att kunna göra så snart vi har fått den nya smarta elmätaren och kan använda E.ON Elna, avslutar Alexander.

Lär dig mer om timpris

Ett elavtal med timpris passar dig som kan flytta din förbrukning över dygnet för att till exempel tvätta och ladda elbilen under de timmar när elpriset är som lägst.

Tänk på! Om du som Alexander och hans familj kör tvättmaskinen och diskmaskinen eller använder mycket annan elektronik under natten när du sover är det extra viktigt att ha fungerande brandvarnare och annan säkerhetsutrustning hemma, så att en eventuell brand kan upptäckas och släckas i god tid.