På cykelvägen mellan den muslimska och den judiska gravplatsen i Rosengård far Faten Al-Kharsan fram på en silverfärgad cykel. Vinden tar tag i hennes rosa hijab och hon ler stort – som ett barn som precis har lärt sig att cykla. Och det stämmer delvis.

För bara några månader sedan hade hon aldrig satt sin fot på en cykelpedal. I födelselandet Irak är det få kvinnor och flickor som cyklar.

– Att cykla för första gången var en fantastisk känsla. Det kändes som att hela bröstkorgen öppnade sig. Jag kände en sådan frihet, säger Faten medan hon parkerar cykeln utanför sitt hus.

Kick Off by FCR Faten Al-Kharsan

Hon lärde sig att cykla genom Kick Off by FC Rosengård – en verksamhet som drivs just av fotbollsklubben FC Rosengård med syftet att hjälpa nyanlända kvinnor att etablera sig i det svenska samhället. Här får de lära sig allt från hur olika samhällsinstitutioner fungerar till hur de kan leva mer hälsosamt. Tanken är att det ska stärka dem att ta nästa steg – mot arbete eller studier.

Hit kom Faten för bara ett år sedan – några månader efter att hon anlänt till Malmö och Sverige.

– Jag kände mig väldigt rädd för att inte kunna bli en del av samhället, att inte kunna lära mig alla lagar och regler och smälta in. Ända fram till att jag började på Kick Off, säger hon och ler mot Jovmana Soveidan, hälsovägledare på Kick Off by FCR, som hjälper till att tolka när Fatens svenska inte räcker till.

Nu arbetar Faten själv på Kick Off by FCR – ett arbete som till viss del påminner om det hon gjorde i Irak. Där ägnade hon också mycket av sin tid åt att hjälpa andra – kvinnor och barn som utsatts för våld i ett område inte långt från Islamiska Statens (IS) hemtrakter. Hon ville ge dem en bättre chans i livet än hon själv hade fått.

– När jag kom till Sverige kändes det som att födas på nytt. På något sätt lämnade jag kvar alla hemska minnen i mitt hemland och vände blad.

Trädgård och höghus i bakgrunden

Försörjde familjen som 15-åring

Faten växte upp i centrala Bagdad i slutet av 1970-talet – en stad som då hade ett rikt kulturliv och var ett intellektuellt centrum för arabvärlden.

Familjen var stor eftersom hennes far redan hade fyra barn när han gifte sig med Fatens mamma. När hon var 12 år gick pappan bort och tillvaron blev tuff för familjen. När mamman blev sjuk när hon var 15 år behövde hon ta hand om och försörja henne och sina tre yngre bröder på egen hand. Men Faten vägrade ge upp.

– Jag kände att jag måste stärka mig för att klara av den här stora bördan. Jag insåg ganska tidigt att jag behövde studera för att kunna utvecklas och komma någon vart i livet.

På universitetet i Bagdad mötte hon vid 21 års ålder sin make som också var student där. Hon började jobba som lärare i arabiska och engagerade sig samtidigt i en
kvinnoorganisation som hjälpte kvinnor och barn utsatta för våld.

– Jag försökte stärka dem, prata om kvinnors viktiga roll i samhället och vilka rättigheter vi har. Jag önskar att jag kunde ha gjort mer.

Liten färgglad bukett av plastbommor

En chans att komma in i samhället 

Det är en onsdagsmorgon, sensommar. I luften märks en söt bröddoft. På de stora fabriksfönstren i Kick Off by FCR:s lokaler på Lantmannagatan sitter halvmånar med stjärnor fastklistrade och flera olika målningar är uppsatta: en blomvas på ett bord, ett självporträtt i Picassos anda och mer mörka bilder av händer över eldsflammor.

Alla kvinnor som kommer hit bär, likt Faten, på en historia, på minnen – många av krig och förtryck. Psykisk ohälsa är vanligt.

– Vi vill rusta dem inför samhället. Vi vill stärka dem och deras självkänsla, vilka de är utanför familjen. I många av deras kulturer har man inte en egen identitet som kvinna, utan den är sammankopplad med familjen. Det är viktigt att de känner att de har egna drömmar och mål, berättar Jovmana.

Den här morgonen börjar med yoga och meditation. Faten berättar om hur yoga påverkar kroppen positivt och kan stärka den.

– Även om ni inte är vana vid det så testa och våga utmana er själva. Bästa sättet att utvecklas är att ut­­mana sig själv och våga bryta sina mönster, uppmanar Faten.

Hon pratar med inlevelse och självklarhet. Det märks att hon är van att stå längst fram. Ändå är det lite svårt att förstå att hon själv satt som ny i en sådan här grupp för inte ens ett år sedan. Då hade Faten bara varit i Sverige i några månader. Hennes man hade flytt till Sverige redan 2014 efter att ha levt under dödshot. Det skulle dröja fyra år för Faten och hennes döttrar, 15-åriga Maria och 11-åriga Fatima, innan de kunde återförenas med honom i Sverige.

Faten och andra kvinnor ligger på yogamattor

En introduktion till Sverige 

Kick Off by FCR blev i mångt och mycket Fatens första riktiga introduktion till Sverige.

– När jag kom hit kändes det som att jag hamnade på rätt plats. Det kändes som att jag var ett barn som behövde stödet från sin mor för att klara sig i livet. Jag har lärt mig mycket om hur samhället fungerar. Sociala koder, allt man behöver känna till som nyanländ kvinna. Genom projektet blev jag faktiskt mer och mer förtjust i Sverige.

Jovmana såg hur Faten verkligen gjorde allt för att ta till sig allt hon lärde sig – och även potentialen att inspirera andra. Faten är därför numera en del av teamet som jobbar på Kick Off by FCR.

Vi lämnar Kick Off by FCR:s lokaler och beger oss till Fatens äldsta dotters skola för att lämna några block som hon glömt hemma. Molnen hänger tunga i skyn, men på skolgården är det lunchrast, liv och rörelse. Några killar kastar vattenballonger. 

Faten Al-Kharsan med kollegorna Jovmana Soveidan och Faiza Tyyba Ul-Hassan.

Fatens dotter Maria kommer ut genom skoldörrarna med vattenfläckar på benen. Hennes stora leende påminner om mammans.

– Maria och Fatima har vant sig väldigt snabbt vid att bo i Sverige. Det är otroligt skönt att det kan gå så fort för barn, säger Faten och ger dottern en kram.

För Faten ser också framtiden ljus ut. Senare under dagen ska hon gå på sin första lektion i avancerad svenska på SFI. Det är ett första steg på vägen mot den stora drömmen att kunna fortsätta studera.

– Jag skulle vilja jobba med mänskliga rättigheter. Kanske som advokat, det var min dröm redan som liten. Nu är den drömmen vid liv igen.

Tillsammans förnyar vi Malmö

Här kan du läsa mer om hur vi och några lokala hjältar förnyar Malmö.

Fatens hållbara vanor

  1. Jag cyklar till och från jobbet.

  2. Jag försöker att inte kasta bort mat.

  3. Jag har börjat källsortera, vilket var helt nytt för mig i och med flytten till Sverige.

Visste du att...

... Malmö Stad har som mål att energi- användningen ska sänkas med minst 20 % per person fram till år 2020 och sedan med ytterligare 20 procent fram till år 2030?

Om att våga drömma

FC Rosengård tror på kraften i drömmar, både på och utanför plan. Med sin fotbollsverksamhet och sina sociala initiativ gör de ett fantastiskt jobb för att utsatta grupper ska integreras i samhället och uppnå sina drömmar. Vi tror på FCR och att deras arbete bidrar till det hållbara samhälle som vi vill vara med och skapa.

Boost by FC Rosengård

Genom Boost får unga arbetssökande ett skräddarsytt stöd, som ser till hela individens behov. Över 70 procent av alla som fullföljer ett program hos Boost hamnar i arbete eller studier.