Styrelsen är ung, och full av studenter från Lunds Tekniska Högskola. Bostadsrättsföreningen Briljanten i Lund testar gärna saker som många andra inte vågar. I höst ska de bland annat installera geoenergi.

– Det känns bra att främja utvecklingen av förnybara energilösningar, säger styrelseordförande Anders Jönsson.

Bostadsrättsföreningen ligger norr om Lunds stadskärna och är en av stadens största. Här ryms hela 203 lägenheter och tre lokaler. Trots sin storlek är föreningen kapabel till såväl snabba som modiga beslut. Det senaste i raden är en helt ny energilösning.

Minskade kostnader

– Uppvärmningen är faktiskt vår näst högsta kostnad, så när E.ON kom till oss och presenterade alternativa energilösningar var det väldigt intressant att veta om det gick att spara pengar inom det här området, säger Anders Jönsson.

Förslaget vi gav föreningen var en klimatvänlig och effektiv bergvärmelösning som minskar föreningens kostnader, där vi tar helhetsansvar för projektgenomförandet och sedan även drift och underhåll av anläggningen.

– Det ska borras ett tjugotal hål ute på vår parkering och sedan tar vi energin därifrån istället, säger Anders Jönsson.

Positivt för miljön

Genom att ta vara på solvärmen i marken kan geoenergi med bergvärme, borrhålslager och akviferlager ge upp till fem gånger mer energi än vad som går åt till driften av systemet. Det ger god miljöprestanda och låga driftskostnader. Tekniken är väl beprövad och förser fastigheten med en stabil värmeleverans. Lösningen skräddarsys efter lokala geologiska förutsättningar och är därför möjlig att installera nästan överallt i Sverige.

– Att kunna främja utvecklingen av förnybara energilösningar känns jättebra. Ekonomin är det avgörande, men att även få de här positiva miljöaspekterna är ju det bästa av två världar, säger Anders Jönsson.

Vana att fatta stora beslut

Briljantens styrelse är van vid att fatta stora och drastiska beslut. Bland annat bytte de sina gamla oljehydralhissar mot nya mer energieffektiva för ett par år sedan. Anders Jönsson tror att styrelsens relativt unga ålder, samt att många av de aktiva medlemmarna kommer från Lunds Tekniska Högskola spelar in i detta. Själv är han dock nationalekonom från Göteborgs Universitet, vilket förstås gör att han värderar de ekonomiska perspektiven.

– Det innebär en kombination av teori och praktik, säger han.

Funderar på att skaffa laddstolpe

Frida Olsson är kundansvarig på E.ON och är mycket nöjd över projektet i Lund.

– Det här är precis ett sådant samarbete som vi söker. Där vi tillsammans med en ny kund tittar på deras energisituation och baserat på den tar fram en skräddarsydd lösning som passar just dem. Det som är extra kul med Briljanten är att de är så nyfikna på nya lösningar och vågar ta beslut för att komma framåt, säger hon.

Bergvärmen ska vara på plats innan årsskiftet, men redan nu diskuteras ytterligare innovativa lösningar.

– Vi funderar på att installera en laddstolpe för att skapa förutsättningar för att köpa elbil, eller att vi samarbetar med en bilpool och har en elbil som man kan boka, avslutar Anders Jönsson.

 

Geoenergi – förnybar och närproducerad värme