Hållbarhet | Så funkar framtidens hållbara mackar - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Så funkar framtidens hållbara bilmackar

Kärt barn har många namn. ”Bensinstation”, ”bensinmack”, ”macken” och ”bilmacken” är några namn på den plats dit vi tar vår bil för att tanka, tvätta och fylla på luft. I dag är det mest korrekta namnet ”servicestation” eftersom vi tankar mer än bensin och stationen även rymmer service som tvätt, verkstad, mat och reservdelar.

Kvinna tankar biogas.

Idag finns det omkring 2 600 bilmackar i Sverige. Några är obemannade stationer, några har butik, vissa restaurang – och snart 10 stycken är hållbara stationer från OKQ8. På en hållbar station har man minimerat klimatpåverkan under både byggnation och drift. Den första hållbara stationen i Europa öppnades i januari 2012 när OKQ8 i Häggvik norr om Stockholm invigdes. Den ombyggda stationen har solpaneler på taket, trästomme, egenproducerad el och LED-belysning. Regnvatten används till stor del i stationens biltvätt, vilket gör att det endast förbrukas 60 liter vatten per biltvätt jämfört med mellan 200 och 300 liter på många andra biltvättar.

swe-840x473-solceller-mack-norrkoping

Stor miljöpåverkan från mackarna

– Hos oss var stationerna en stor del av vår miljöpåverkan. Vi hade tagit tag i drivmedlet och erbjuder 42 procent förnybart drivmedel – nu var det dags att ta tag i stationsbyggnaden. När vi skulle bygga en ny station i Häggvik satte vi oss ner redan vid ritbordet och vände och vred på varje delprocess och funderade på om vi kunde göra det på ett nytt och mer hållbart sätt, berättar Andréa Haag, direktör för hållbarhet och nätverk på OKQ8, och fortsätter:

– Jag tror att nyckeln var att inte rusa på som vanligt utan att stanna upp i varje del redan på ritningsbordet, vilket gör att det inte blir så mycket dyrare än tidigare. Då blir ju driften också billigare.

Hållbara stationer ny standard

I dag är de hållbara stationerna den nya standarden och sedan 2012 bygger OKQ8 bara nya stationer på det sättet. I nuläget finns det 8 hållbara stationer och inom det närmaste året kommer ytterligare två att öppna. De hållbara stationerna är freonfria, har giftfria rör i marken, regnvatteninsamling, bergvärme (på vissa stationer) och solceller på taken.
Träkonstruktionen minskar C02-belastningen med ungefär 35 ton per anläggning. Dessutom har de sedumtak, det vill säga gröna tak med växter, som också är en stor vinst på flera sätt.

Andréa Haag, direktör på OKQ8.

– Sedumtaken kanske kan verka dyra och osmarta, men de fungerar isolerande mot både värme och kyla vilket gör att vi har en jämnare temperatur på både vintern och sommaren. Dessutom minskar de belastningen på dagvattennätet eftersom de tar till vara på regnvattnet, vilket också är väldigt positivt, säger Andréa Haag.

Tanka med el eller biogas

På de hållbara stationerna kan du självklart tanka bilen med både biogas och el från E.ON, och på några av dem kan du till och med hyra en bil som går på biogas. Dessutom är stationerna tystare och mer trivsamma med minskat buller. Detta tack var att man har tagit kompressorerna från alla kylar, frysar och maskiner och ställt dem på ett och samma ställe.

Man tankar biogas.

– Förutom att få ner bullret i butiken kan vi också ta vara på all överskottsvärme och återanvända den genom cirkulation. Med alla de åtgärder som finns på de hållbara mackarna kan vi tydligt se att energianvändningen i drift är hälften av driften på de gamla anläggningarna. Det har blivit en måttstock för oss, säger Andréa.

Som kund kan du alltså tvätta bilen med regnvatten, köpa dricka som är kyld av stationens egenproducerade el och fylla bilen med hållbart drivmedel på framtidens, och nutidens, hållbara mack. Och veta att du, trots att du kör bil, bidrar till mindre klimatpåverkan än tidigare.

– Det är verkligen en utveckling av den traditionella bilmacken, avslutar Andréa Haag.

Bilmackens historia

Bilmacken har haft många skepnader. Från servicestation där man inte behövde tanka själv till självbetjäningsautomater och mackar med butik, obemannade mackar och dagens hållbara stationer. Här är mackens historia.

  • 1902: Färghandlaren Algot Tapper i Borlänge börjar sälja bensin som en sidoverksamhet.
  • 1905: Världens första bensinstation byggs i S:t Louis, USA.
  • 1918: Bensinstationen MACK öppnar i Norrköping. Namnet kom från den svenska tillverkaren av bensinpumparna.
  • 1952: IC, som sedan blir OK, inför självbetjäning.
  • 1959: IC öppnar sin första tankbar, som serverar grillkorv, kaffe och läsk.
  • 1965: Världens första bensinautomat för sedlar får premiär hos Shell på Strandvägen i Stockholm.
  • 2000-tal: OKQ8 inför källsortering på sina servicestationer, troligen som det första drivmedelsbolaget i världen.
  • 2012: Världens första hållbara station öppnar i Häggvik norr om Stockholm.
Scrolla upp