Händer det att du känner du oro för vad som händer med klimatet? Har du kanske rent av klimatångest? Då är du inte ensam. Undersökningar visar att klimatförändringar och miljöförstöring är det som oroar svenskar mest, och att unga är allra värst drabbade.

En av de som känt klimatångest är skådespelerskan Alexandra Rapaport. Tillsammans med henne har E.ON gett sig ut på en resa för att försöka reda ut några av de viktigaste frågorna i klimatomställningen. Resultatet är en webbserie i fyra delar där vi får följa Alexandra när hon träffar några av världens främsta experter inom klimat och hållbarhet. Hur ser de egentligen på klimatutmaningarna och kommer vi kunna “rädda klimatet”?

Alexandra Rapaport med dator inomhus med Stockholm Stadshus bakom

“Jag känner mig hoppfull”

Experterna vi träffat är slående eniga. Visst, vi har stora utmaningar framför oss. Men vi har faktiskt allt vi behöver för att klara av klimatomställningen och skapa verkligt hållbara samhällen.

– Efter att ha pratat med experter inom olika områden känner jag mig inte längre lika orolig. Tvärtom, jag känner mig hoppfull och optimistisk inför framtiden. Det finns redan så mycket kunskap och lösningar på plats, nu gäller det bara att vi kraftsamlar alla dessa mot samma mål: att begränsa klimatförändringarna, säger Alexandra Rapaport.

“Vårt ansvar är mycket större än att bara leverera energi”

E.ONs VD Marc Hoffmann reflekterar över E.ONs roll i klimatomställningen.

– Digitaliseringen och elektrifieringen gör att efterfrågan av energi ökar. Samtidigt måste vi minska utsläppen av växthusgaser för att nå klimatmålen. Det gör att E.ONs ansvar har gått från att bara leverera energi till något mycket större. Vi är fast beslutade att ta vårt ansvar och visa vägen mot en hållbar framtid för alla, säger E.ONs VD Marc Hoffmann.

Attityden är avgörande

I ett av programmen träffar vi Christiana Figueres, FNs tidigare klimatchef och en av nyckelpersonerna bakom Parisavtalet. Hon berättar öppenhjärtigt om sin personliga resa och hur hon lyckades ena världens länder i ett gemensamt avtal för klimatet. Enligt henne var hennes egen inställning helt avgörande. Därtill får vi veta vad som fått klimatet ur balans och hur man som privatperson kan tänka kring att minska sitt klimatavtryck.

Den viktigaste tekniken är redan på plats

Är det ny teknisk utveckling som ska hjälpa oss att minska utsläppen och lösa klimatkrisen? Teknik- och innovationsutveckling kan hjälpa oss att minska utsläppen av växthusgaser i atmosfären. Men redan idag finns den viktigaste tekniken på plats för att vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen. Vi tittar närmare på potentialen i solceller - en kraftfull lösning som redan finns på marknaden och som kan generera mer förnybar energi än mänskligheten kan göra av med. Dessutom får vi veta varför det är bra att skryta om sitt klimatengagemang.

Ställa om till cirkulära flöden

I Sverige lever vi som om vi hade tillgång till över fyra jordklot. Det säger sig självt att det är ohållbart. Om vi ska klara klimatomställningen behöver vi hitta alternativ till hur vi lever idag och som värnar om vår planet samtidigt som det tillgodoser människors behov. Vi tittar närmare på det som kallas "cirkulär ekonomi" – ett system inspirerat av naturens eget kretslopp där resurser utnyttjas maximalt gång på gång, genom minskad konsumtion, återanvändning och delning. I programmet går vi igenom grunderna och fördelarna i smått och stort. Alexandra undersöker också hur långt hon är beredd att gå när det gäller att dela saker med andra.

Heja Sverige

Hur hänger bättre hälsa, fler jobb, och framgångsrika företag ihop med klimatet? Alexandra träffar en rad experter som berättar vilka möjligheter de ser för Sverige att ta täten i klimatomställningen, och vilka fördelar det innebär för dig och mig och för Sveriges ekonomi. Vi får bland annat höra varför Sverige borde bli en permanent världsutställning och hur vi har de kanske bästa förutsättningarna i världen för att lyckas. 

Klimatexpertens bästa tips

  1. Tänk på hur du transporterar dig – välj fossilfritt när du kan. Gå, cykla, åk buss och tåg eller om du kan, välj elbil.
  2. Utnyttja din makt – rösta.
  3. Se till att ditt sparande är klimatsmart – välj klimatklassade fonder.