Innovation | Golvvärme på köksbänken - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Golvvärme på köksbänken

Värmeslingor till badrumsgolvet blev till element i bänkskivan i köket.

När arkitekten Robin Waldenby köpte värmeslingor till badrumsgolvet blev det en hel del över. Då fick han idén att göra sin bänkskiva i köket till ett stort element.

– Efter att ha googlat runt hittade jag ingen som hade gjort det, så jag gissar mig fram och känner mig lite som en galen vetenskapsman. Det blir som golvvärme, fast jag lägger slingorna på en bänk 90 centimeter upp.

När Robin Waldenby och hans flickvän flyttade in i och började renovera 40-talsvillan drog han ut elementen från köket.

– Då var det sommar och varmt, men nu börjar det bli kallt och ruggigt. Så det passar bra med en köksbänk som förhoppningsvis blir en behaglig värmekälla i köket.

Bänkskivan är platsgjuten i betong, med hål för diskho och spis. Köksbänken står placerad längs en fönstervägg, ovanpå köksskåpen. Snart är den redo att kopplas in mot varmvattensystemet som går på bergvärme.

– Jag tänker att det blir skönt att stå och vila händerna emot bänken en kall vintermorgon. Dessutom badar vi vår bebis i diskhon, och då är det gött med lite värme. Sedan kanske vattenspill förångas av värmen, och då slipper jag torka av. Det här är en mysig och kanske praktisk grej helt enkelt. Går det åt helvete så får det väl göra det, men då är ingen skada skedd ändå. Då är det bara att stänga av vattnet.

Värmen regleras manuellt med kranar, men det går även att koppla in termostat. Det gamla köket hade ett element som var inbyggt i en gammal träbänk.

– Det är väl ingen mening att värma upp skåpen under bänken? Det var ombyggt på 60-talet, och det verkade inte som en bra lösning. Vi har i alla fall sparat luckor och inredningen från det gamla köket som vi återanvänder.

Fler användningsområden

Funkar det här bra så blir det fler inbyggda värmeslingor i andra delar av huset. Nästa projekt är en varm och skön sittbänk.

– I hallen längs norrväggen tänkte jag bygga en sittyta med värmeslingor. Där kan man lägga barnens blöta vantar, eller sitta och värma sig när man kommer in efter en promenad ute i kylan. Vi behöver ändå en bänk där, och istället för en träbänk med hål för radiatorer så blir detta mysigare.

Scrolla upp