Energieffektivisering | Fjärrvärme tvättar rent - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Hållbar fjärrvärme tvättar rent i Mora

När det kommunala bostadsbolaget Morastrand investerade i varmvattendrivna tvättmaskiner fick man flera fördelar på köpet. Bland annat effektivare tvättstugor, nöjdare boende och tvättstugor som kunde byggas om till lägenheter!

Det hela startade med att Morastrand letade efter energieffektiva alternativ till sina vanliga tvättmaskiner. I likhet med de flesta var Morastrands tvättmaskiner kallvattenanslutna, och det kalla vattnet värmdes upp med elenergi för att nå rätt temperatur.

– Eftersom Morastrand är fjärrvärmekund till E.ON funderade vi på hur vi skulle kunna rationalisera bort elanvändningen genom att använda fjärrvärme istället, säger Daniel Back, affärsingenjör på E.ON Värme.

– Vi landade i att det mest ekonomiska var varmvattendrivna tvättmaskiner, som ansluts till det vanliga tappvarmvattnet med VVC-krets. VVC är en förkortning för varmvattencirkulation och innebär att man inte behöver vänta på att vattnet ska bli varmt, som man normalt behöver göra när man sätter på kranen, säger Daniel.

Energieffektivisering i turbofart

Morastrand nappade på idén och har nu gått över till tekniken med varmvattendrivna tvättmaskiner på flera bostadsområden. Fördelarna är många. Förutom energibesparingen har även tiden det tar att tvätta en tvätt blivit betydligt kortare.

– I och med de nya effektiva tvättmaskinerna med tillhörande digitalt bokningssystem kan fler personer tvätta varje dygn. Det gör att vi i ett av våra bostadsområden nu bygger om två fristående tvättstugor till lägenheter istället, säger Anders Hanspers, teknisk förvaltare på Morastrand

– Detta är ett led i Morastrands övergripande projekt med att energieffektivisera alla fastigheter, och vid varje ombyggnad där det är möjligt kommer vi att fjärrvärmeansluta våra tvättstugor, fortsätter Anders. Vi är mycket nöjda med den här lösningen!

Scrolla upp