Solceller | Sveriges enda solcellsdrivna studio - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Hållbara hits från Sveriges enda solcellsdrivna studio

Regnet vräker ner och blåsten gör att minsta droppe letar sig långt in under jackan. Mitt på den skånska slätten, där Vellinge tar slut och övergår i åkrar och ängar ligger familjen Wrethovs ställe med bostad, ekologiskt hotell och solcellsdriven musikstudio.

”Detta är nog Sveriges enda solcellsdrivna musikstudio, kanske rent av den mest miljövänliga.”

Hela taket på studiobyggnaden är täckt av solceller och det smattrar hårt när regnet träffar dem.

– Just idag producerar jag nog inte så mycket el, skämtar Anderz när han släpper in oss i värmen bland gitarrer och mixerbord.

Hans pappa Linus Wrethov är också på plats och slår sig ner vid bordet med en nybakad croissant från Hotell Vellingebackens ugn. Linus driver ekologiskt jordbruk på markerna.

– Det är väldigt skönt att ha allting samlat på ett ställe nu, säger Anderz. Familjen är nära och jag kan koppla bort från arbetet i studion genom att gå och bädda några sängar på hotellet om jag vill.

Anderz och hans fru Johanna tog över hotellet från Linus 2016. Johanna har alltid velat driva ett litet hotell på landet och Anderz kände att det vore skönt att bygga en egen studio i anslutning till hemmet.

Linus flyttade med familjen till gården 1973, så Anderz är uppvuxen där. Både verksamheten och miljötänket har gått i arv. Anderz farfar Anders Ohlsson förstod tidigt vikten av biologisk mångfald och Linus blev en riktig miljöpionjär i Vellinge när han började bygga egna solfångare, satte sig i kommunfullmäktige som miljöpartist i en av Sveriges mest borgerliga kommuner och startade ekologiskt jordbruk innan begreppet ekologiskt fanns.

– Miljötänk har alltid varit det naturliga för oss, även om vi växte upp här. Det var de andra som var konstiga tyckte vi, berättar Anderz.

Nu har han, som tredje generationen Wrethov, tagit steget fullt ut. Hotellet serverar bara ekologisk mat och oftast vegetariskt. Om de serverar kött kommer det direkt från grannen. Och solcellerna på studion sörjer för hela gårdens elbehov.

– Detta är nog Sveriges enda solcellsdrivna musikstudio, kanske rent av den mest miljövänliga. Nu har den bara varit igång sedan i våras, men under den tiden har vi faktiskt gått plus på elproduktionen, trots inspelningar och writers camps. Investeringen var självklar för oss och vi är såklart väldigt glada att vi gjorde den idag, säger Anderz.

Huset är byggt så att taket vetter rakt mot söder i perfekt vinkel mot solen. Anderz tycker att man borde ställa krav på att alla nybyggen ska byggas på ett sådant sätt att det blir effektivt att montera solceller.

– Jag har hört mig för på kommunen om möjligheterna att sätta upp fler moduler på markerna här och kanske driva det som ett företag och sälja elen.

Det rimmar väl med den strävan vi har på E.ON att all energi ska komma från förnybara och återvunna källor som sol, vind och vatten senast år 2025. Solceller på taket bidrar till ett Sverige som drivs av naturens krafter istället för på dess bekostnad.

Utanför gör sig naturens krafter påminda. Det regnar fortfarande när vi går och tar en titt på solcellstaket och resten av hotellet.

– I morgon kommer Mats Ronander hit och igår var den unga youtubern Thomas Sekelius här. Det är stor variation på musikerna jag får jobba med. Hittills har alla besökare gillat tanken med en miljövänlig studio och känslan av att komma ut på landet för att skapa musik.

Anderz har haft med bidrag i Melodifestivalen varje år sedan 2013, bland annat Hasse Anderssons Guld och gröna skogar och Samir och Viktors Bada nakna. När cirkusen drar igång i vår igen får vi säkert höra fler låtar som vuxit fram här på Vellingeslätten. Kanske tävlingens mest miljövänliga bidrag.

Scrolla upp