Hållbarhetsarbetet bakom t-banan - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Hållbarhetsarbetet bakom t-banan

Varje dag reser närmare en miljon stockholmare med stadens tunnelbana och pendeltåg. För vissa är spårtrafiken en nödvändighet, för andra utgör den ett aktivt val för en grönare stad. Att resa kollektivt har stora miljömässiga fördelar. I synnerhet med spårbunden trafik.

Satsar stort på biogas

Sedan 2009 är det MTR som ansvarar för drift och underhåll av Stockholms tunnelbana och sedan 2016 även för pendeltågen på uppdrag av SL.

– Vårt främsta mål är att öka antalet påstigande, säger Maria. Det är i sig ett miljömål, då det bidrar till hållbarheten i samhället i stort. Men vi jobbar bredare än så med hållbarhetsfrågan.

Ett exempel är när MTR i fjol gjorde ett skifte av drivmedel för sina verksamhetsfordon.

– Vi bytte till biogas i alla verksamhetsbilar så långt det var tekniskt möjligt. Jag vill gärna se samhället som ett kretslopp och vi är en del av det kretsloppet.

Drivs av matrester och avfall

Inför MTRs byte inleddes en dialog med E.ON, som står för biogasen. Maria lyfter det faktum att bilarna numera använder drivmedel skapat av matrester och avfall och hur det miljömässigt inte går att jämföra med diesel eller andra fossila alternativ:

– Vi vill fasa ut de fossila bränslena helt.

Hon tror att många företag befinner sig i en liknande fas som MTR, där det sker en tydlig förflyttning från fossila bränslen till förnybara drivmedel, och Maria gläds över den helhet som MTR jobbar mot. Tågen körs enbart med förnybar energi miljömärkt med Bra Miljöval som har minimal klimatpåverkan. 

– Samtidigt arbetar våra lokförare med eko-körning, säger hon. Allt för att minska energianvändningen.

Scrolla upp