Energieffektivisering | Insikter som gör skillnad - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Insikter som gör skillnad

Hur Eleonor sänkte sin elförbrukning med 23 procent.

Det var som nybliven husägare Eleonor Blomqvist skaffade 100Koll. Och tjänsten som kan visa och styra elförbrukningen har verkligen gjort skillnad.

– Vår elkonsumtion har minskat med nästan en fjärdedel, från 13 000 kilowattimmar till 10 000 kilowattimmar, säger Eleonor.

I en enplansvilla från sent sextiotal utanför Karlskrona bor Eleonor Blomqvist med sin dotter. Trähuset har en öppen planlösning, en luftvärmepump värmer hela huset utom ett avsides sovrum. För att komplettera pumpen används direktverkande el för uppvärmning.

Hur har 100Koll påverkat hur du använder energi?

– Främst blev det en kraftig aha-upplevelse. Jag var nybliven husägare och hade tidigare bott i lägenhet. Husets direktverkande eluppvärmning drar otroligt mycket, och det var tack vare att jag kunde se min förbrukning via 100Koll som jag upptäckte vad jag behöver tänka på.

Som när Eleonor var bortrest för att hälsa på några goda vänner. Innan hon åkte stängde hon av värmepumpen för att spara energi.

– Väl framme ville jag visa min app och skryta lite med hur mycket el jag sparade genom att ha stängt av värmepumpen. Döm av min förvåning när jag kollade i appen och det såg ut som om huset hade värsta partyt där hemma. Elförbrukningen var skyhög. Misstaget var att när värmepumpen var avstängd så hade de elslukande direktverkande elelementen satt igång för fullt för att kompensera – vilket jag inte hade koll på.

Efter den insikten har Eleonor lärt sig mycket om smart energianvändning, tack vare visualiseringen i 100Koll.

– Visst har jag sparat mycket energi men det viktigaste är att jag blivit extremt medveten om vad som drar mycket el. När jag bodde i lägenhet kunde jag tvätta ett par byxor i en maskin, för att det fanns en ledig maskin. Nu finns medvetenheten där automatiskt, jag skulle aldrig köra en maskin som inte är full eftersom jag vet vad det drar.

Vilka är de största energitjuvarna du har hittat?

– Utöver elelementen och onödiga tvättar har jag en energinarkoman under huset. Det står en avfuktare i krypgrunden som måste vara igång. Den drar en hel del, framför allt under sommaren när det blir mycket fukt. Mindre grejer som standby-apparater stänger jag av med grenuttag.

Hur mycket har du sparat på 100Koll?

– Jag har inte räknat på det i pengar men elförbrukningen minskar varje år. När jag flyttade in låg den årliga förbrukningen på 13 000 kilowattimmar och nu är jag nere på 10 000. Nu funderar jag på att installera en kamin för att få ner elvärmekostnaderna ännu mer.

Scrolla upp