Solceller | JämtZäta Skogstransporter AB - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Jämt-Zäta blir självförsörjande med solceller på fasaden

Jämt-Zäta Skogstransporter AB i jämtländska Stugun är självförsörjande på el och värme tack vare solceller på sin nybyggda verkstad.

– Vi ser det både som en bra affär och vägen till framtiden, säger vd Philip Jämtgård.

Philip har tagit över företaget efter sin pappa Staffan, som startade det hela 1973. Philips morfar grundade tolv år tidigare Umeå Mekaniska, som sedan skulle bli skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest. Philip Jämtgård är alltså mer eller mindre född in i branschen och 26 år ung driver han även ett annat företag inom mark och anläggning. Detta är kort sagt en sann entreprenör med starkt driv och stora visioner.

Fördelar med egen verkstad

Jämt-Zäta Skogstransporter AB sysslar med skogsavverkning, vilket innebär tufft slitage på maskinerna. Därför har de precis byggt en 630 kvadratmeter stor verkstad i Stugun i Jämtland. En egen verkstad ger flera fördelar. Dels besparingen av att slippa hyra in sig i andra verkstäder, dels vinsten av att kunna ha egna hyresgäster.  Som grädde på moset utnyttjar de taket och en del av väggen i söderläge för totalt 170 solcellspaneler. Vitsen med att en tredjedel av solcellerna sitter på väggen är att även om den jämtländska vintern täcker taket med snö och solen står lågt, producerar fortfarande solcellerna på väggen el.

Anläggningen producerar maximalt 38 000 kWh per år till verkstadens elförsörjning. Att det blev just solceller var inget svårt val.

När vi räknade på det såg vi att det skulle bli en bra affär. Vi tror på framtiden för solceller och egenproduktion av el.

Solceller ligger i tiden

Fördelarna med solceller är att det är relativt underhållsfritt och en enkel, smidig och jämförelsevis billig installation.

– Sedan är det roligt att satsa på något som ligger i tiden. Vi tror att det här med solceller bara kommer att växa. Enligt kalkylerna kommer anläggningen att vara återbetald i god tid innan garantitiden på 25 år har löpt ut och målet är att ha så låga driftskostnader som möjligt på fastigheten. Kan det dessutom ge en inkomst är det fantastiskt.

Den el som Jämt-Zäta Skogstransporter AB producerar köps av E.ON. Vissa perioder producerar de mer än de behöver och tvärtom, men sett över hela året kalkylerar Philip att det ungefär kommer att gå på ett ut. Med hjälp av skattereduktionen för elen de säljer, blir det plus totalt sett vad gäller ekonomin. Det går även att söka statligt bidrag för 30 procent av investeringskostnaden.

– Det är inget vi räknat med i våra kalkyler, utan det blir en bonus om vi får det. I så fall kortas återbetalningstiden och överskottet blir ännu större, säger Philip Jämtgård.

Fler projekt i framtiden

Framöver finns det idéer om andra energiprojekt på företaget.

– En kul grej vore att installera laddstolpar för elbilar kopplade till solcellsanläggningen. Det skulle öka möjligheten för människor i samhället att kunna köpa elbilar, avslutar Philip.

Smart energi hos Jämt-Zäta Skogstransporter AB

  • Solcellsanläggningen beräknas täcka verkstadens elförsörjning
  • Enkel och smidig installation
  • Solceller på väggen gör det möjligt att utnyttja mer av solenergin, när solen står lågt
  • Investeringskostnaden för solcellsanläggningen på 500 000-600 000 kronor är lägre än för bergvärme och flisanläggning med samma kapacitet
  • Solcellerna driver elpannan till det vattenburna golvvärmesystemet
  • Elpannan tar mindre plats än motsvarande bergvärmepump
Scrolla upp