Innovation | Kan robotar använda energi smartare? - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Kan robotar använda energi smartare?

I framtiden kommer robotar ta över mer och mer av våra arbetsuppgifter och vardagssysslor. Och samtidigt som det är skönt att göra mindre ansträngande jobb kan robotar lära sig att använda energi smartare för ett mer hållbart samhälle.

– Inom industrin används redan robotar som programmerar om sig själva när de hittar ett snabbare sätt att sätta ihop en produkt på.

Det säger Christian Smith, robotforskare på KTH. Och eftersom de här robotarna kan göra detta, så kommer även framtidens mer hushållsnära robotar dra nytta av den här kunskapen. Men än så länge används robotar och smarta system mest inom industrin och fordonsbranschen.
– Rent krasst är det där mest pengar kan sparas som utvecklingen går snabbast.

I hushållen är det främst två sorters robotar som används, dammsugare och gräsklippare.
– Det finns inte så mycket forskning på de här apparaterna än. Men robotgräsklipparna, som ofta går på solenergi tänker jag spontant är lätta att göra energieffektiva. Vad gäller självgående dammsugare kan det ofta vara tvärtom.

Anledningen till att robotdammsugarna kan vara ineffektiva – trots lägre direkt energiförbrukning – är att de inte upplevs städa tillräckligt bra, och att användarna därför behöver göra om arbetet.

Vad gäller gräsklipparna beror energibesparingen på vad som jämförs med, har du en gammal bensindriven gräsklippare med tvåtaktsmotor är det dags att byta snart, antingen mot en eldriven gräsklippare (finns med både sladd och batteri), eller en robotklippare.

I vår webbshop hittar du solcellsbelysning, verktyg och mycket annat som kan effektivisera din energianvändning i sommar.

Scrolla upp