Karin Öhrström kliver lätt över golvet i E.ON:s huvudkontor på Carl Gustafs väg i Malmö. För utomstående känns det nästan som att besöka ett hotell, med hjälpsamma receptionister och en egen barista in mot restaurangen. Karin andas optimism och entusiasm  trots, eller kanske snarare tack vare, 21 år på företaget.

– Jag har haft jätteroligt, det är därför jag har varit kvar, säger hon över en snabb cappuccino.

Sedan ett år tillbaka är hon Head of Customer & Sales, och det är också roligt. Saker tycks hända runt henne när hon går genom korridorerna. Optimism, entusiasm, ”Hallå Karin!”.

–Jag har haft så många olika slags jobb här. Om jag någon gång har börjat snegla efter något annat har E.ON halat in mig och erbjudit något nytt. Det är väldigt smickrande. Jag har sällan haft tråkigt.

E.ON planerar att om några år slå samman sina tre Malmökontor i ett modernt, miljöcertifierat hus ute i Nyhamnen. Detta för att rimma med företagets handlingsplan »Helt hundra 2025«, då E.ON ska värma upp och leverera el från 100 procent förnybar och återvunnen energi. Det är ett ambitiöst program, nu med bara sju år kvar till målet. Karin gillar utmaningen.

– Det har uppstått ett väldigt momentum i organisationen, det ger mycket energi, en riktning och en tydlighet, sådant som behövs. Miljöfrågorna är på allvar och vi jobbar mer ambitiöst än vad politikerna har pekat ut.

Ett brinnande teknikintresse tar fart

Efter över 20 år på samma företag tycks det fortfarande finnas en stark glöd i Karin. Inget verkar svårt eller trögt. Varifrån kommer hennes stora intresse? 

– Jag har aldrig haft ett renodlat tekniskt jobb, utan alltid tillämpat tekniken och rört mig mot ekonomi, riskhantering, försäljning och hela den delen. Men eftersom E.ON är ett ingenjörstungt företag är det en fantastisk bas att stå på. Jag förstår vår teknik, jag förstår kundernas teknik och kan omsätta det.

Tekniken kom in tidigt i hennes liv, oklart varför, det satt ingen Oppfinnar-Jocke i källaren hemma i Bjärred. Pappa var civilekonom, mamma sjukgymnast. Teknik­intresset växte i henne själv. 

– Det var min egen fascination över hur världen fun­gerar och viljan att försöka förstå den. Men jag har absolut inte suttit och monterat sönder radioapparater.

Karin läste naturvetenskap på gymnasiet och lockades sedan till Lunds Tekniska Högskola, där hon läste till civilingenjör med inriktning mot energiteknik. 

– Det kändes meningsfullt, för det handlar om hur vi bygger vårt samhälle och hur vi producerar och distribuerar nödvändig energi för att det ska fungera optimalt. Energifrågorna går in i så många andra frågor, kring miljön och stadsbyggnad. Hur nyttjar vi samhällsrummet, hur hanterar vi vårt avfall och våra transporter och hur skapar vi hållbara bostäder?

Sitt examinationsjobb gjorde hon under två månader på en kraftvärmeanläggning i Tanzania. Därefter klev hon in genom E.ON:s portar.

Karin Öhrström från E.ON står i solen

Laddar batterierna vid havet

Under åren har Karin rört sig i många olika branscher inom företaget. Hon började jobba med produktionsoptimering och handel av el. På den tiden var E.ON ett helt annat bolag med kärnkraft och fossilgas i varumärket.

Därefter arbetade hon med finansiell portföljförvaltning, för att så småningom växla över till olika chefsroller: de senaste åren för gasnätet och för biogas och fordonsgasverksamheten innan hon landade på det säljchefsjobb hon har nu.

Och medan allt detta pågick hände livet där hemma. Hon fick tre barn, skilde sig och träffade en ny man, även han chef på E.ON – och fick tre bonusbarn.

Vi tar Karins vita tjänstebil, en biogasbil, till hennes hem i Barsebäckshamn. Det är 25 minuters resa från jäkt och möten till det sällsamma lugn som finns vid havet.

Familjen fick chansen att köpa ett hus i fiskebyn år 2000 och slog till. Köpenhamn syns som en drömlik taggig rand på andra sidan. Fiskebyn är en vilsam plats att hämta energi på.

– Det funkar jättebra, vi sticker ner och badar, promenerar vid havet.

Att ha en familj bestående av två vuxna och sex tonåringar, med flera boplatser, ex-män och -kvinnor, skolor, jobb och resor hit och dit kräver en del pusslande.

– Det är så här många familjer ser ut och alla måste hitta sitt sätt att få vardagarna att gå ihop.

Barsebäckshamn

En stad i förändring

Vi susar tillbaka mot Malmö. Karin bodde här på 1990-talet och har sett hur staden har utvecklats genom åren.

– Malmö har gjort en fantastisk resa. Det är så kul att ha fått följa den här staden från att ha varit nästan uträknad till det stolta, framåtlutade, mångkulturella Malmö vi har nu.

Segregationen i staden ska också kunna lösa sig, precis som allt annat, tror hon. E.ON arbetar nära Malmö Stad och olika fastighetsbolag med att utveckla nya områden.

– Miljöutvecklingen blir skarpare och skarpare. Det är inte längre bara vi som missionerar, utan vi märker tydligt att kunderna efterfrågar hållbart boende.  

Ute på en blåsig ödetomt vid Hyllie träffar vi Jonas Håkansson, regionchef på Serneke Projektutveckling, en av de aktörer som ska bygga här. Det känns lite filmiskt att mötas bland grushögar och tomma värmerör, på en icke-plats med framtiden osynlig, men utstakad.

E.ON är med i samarbetet från start. Sernekes Solkvarteren på 90 bostäder ska bli Malmös smartaste hus och E.ON kommer att producera förnybar energi med solceller, laddmöjligheter för elbilar, smartgridsystem, batterier för lagring och hissar som genererar energi. Det låter framtidsmässigt.

– Ja, Serneke pressar oss lite ytterligare. De vill ha ännu mer nya lösningar, vara ännu mer framåtlutande, hojtar Karin i blåsten och Jonas Håkansson fyller i:

– Vi vill vara modiga, enkla och raka i vår utveckling. Det gör att vi vågar testa saker. Serneke är mycket verkstad, det händer något konkret när vi går in, säger han. 

Karin Öhrström med kollegor

Mellan tekniken och människan

Ambitionsnivån tvingar upp E.ON på tå. Bolaget har tidigare levererat till fastighetsgränserna, nu diskuteras möjligheterna att ta ett större ansvar, att kliva in och hjälpa till på riktigt. Både miljömässig och social hållbarhet blir allt viktigare, och det är en utmaning för både byggbolag och kraftjättar. Karin funderar:

– Hur kan vi som energibolag medverka till social hållbarhet? Hur ska vi göra mest nytta? 

Men det är just där hon vill arbeta, i äventyret fram­tiden, mellan tekniken och människan. 

– Teknik, affärer, kunder, samhälle. Det är i den brytpunkten jag vill befinna mig. Det är roligt att driva samhällsbyggnadsfrågor, att göra något som konkret blir bättre. Det kanske låter lite pretentiöst, men när jag väl går i pension vill jag känna att jag har gjort något viktigt och bra, att min kunskap har kommit till nytta, avslutar Karin innan vi lämnar det småkulna fältet med sitt byggskräp och ljudet från tågen vid Hyllie station. 

Snart är det stadskvarter här, framtid och nytt liv.

Så förnyar vi Sverige

Vår vision är att all energi vi levererar ska vara förnybar eller återvunnen till 2025. Se hur långt vi har tagit oss hittills, både i Malmö och i hela Sverige.

Karins hållbara vanor

  1. Jag äter vegetariskt sedan ett antal år tillbaka av omsorg om klimatet.

  2. .Jag sopsorterar och kör min bil på biogas för att sluta familjens kretslopp.

  3. Jag försöker att bara handla ekologisk mat och kläder som produceras ansvarsfullt.

Visste du att...

... energianvändningen per invånare inom hushållssektorn i Malmö har minskat med 37 % sedan år 1990 och att transportsektorns energi- användning har minskat med 29 %?