Klockan närmar sig kväll och på ICA Maxi i Nacka utanför Stockholm är det febril aktivitet. Stormarknaden är full av människor som vill köpa kvällens middag eller storhandla inför helgen.

Utanför stormarknaden parkerar en småbarnsfamilj sin elbil vid en av de sex nya laddstationer som har installerats där och pluggar in elbilen så att den kan laddas medan de handlar.

Första ICA-butiken med laddstationer

I somras blev ICA Maxi i Nacka den första ICA-butiken i Sverige som fick testa ett nytt koncept för laddstationer som utöver laddstolpar även inkluderar kundservice, support och övervakning.

– Det är alltid kul att kunna vara först. Vi är en butik som vill ligga i framkant och många av våra kunder har elbilar så detta är ett steg i rätt riktning, både ur kundernas perspektiv och miljöns, säger Karl-Otto Jakobsson på ICA Maxi Stormarknad i Nacka och pekar på laddstationerna.

Hjälper kunden göra hållbara val 

Med pilotprojektet vill ICA Fastigheter, i samarbete med oss på E.ON, möta sina kunders allt större behov av hållbara och serviceinriktade lösningar.

– Vi vill erbjuda en enkel lösning som underlättar för ICA-handlare och kunder att göra hållbara val. Vi har haft laddstationer tidigare på våra handelsplatser, men kände ett behov av att ta ett större grepp med servicetjänster och en gemensam grafisk profil, säger Mikael Floberg, projektledare på ICA Fastigheter.

Elbilar laddas på parkering

Fler laddstationer att vänta

ICA Fastigheter tog hjälp av oss i projektet då vi har ett stort laddnätverk och planer på att bygga ut det ännu mer, något som är viktigt för dem då de hoppas att många av deras 1 400 butiker runt om i landet ska vilja satsa på laddstationer framöver.

– Intresset från handlarna har varit större än vad vi hade trott så E.ON har verkligen fått vara snabbfotade. Vi behövde en partner som har koll och är lyhörd för våra behov. E.ON har varit väldigt tillmötesgående och flexibla från start. Vi är väldigt nöjda med samarbetet, säger Mikael Floberg.

Nöjda kunder

För kunderna på ICA Maxi i Nacka har laddstationerna varit mycket välkomna, berättar Karl-Otto Jakobsson.

– Våra kunder uppskattar verkligen detta och vi har bara fått positiva reaktioner.

Så funkar det

Laddstolpen erbjuds i två utföranden. En destinationsladdare som ger en effekt på upp till 22 kW och en snabbladdare som ger en effekt på 50 kW. I konceptet ingår en uppkopplad laddstolpe med 3G, övervakning, betallösningar såsom app eller laddkort, service, upp till fem års garanti, kundsupport dygnet runt samt andra digitala lösningar.

Så förnyar vi Sverige

Senast år 2025 ska all energi vi levererar vara förnybar eller återvunnen. Detta har vi gjort hittills för att nå vårt mål.

Kör på förnybar el