Sponsring | Boost by FCR hjälper Lea mot sitt mål - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Mot nya mål

Boost by FC Rosengård ger stöd till unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Lea får hjälp att läsa upp matten och ta sig närmare sitt mål att bli socionom.

Det är en ljummen sommardag och solen skiner in genom fönstret på Boost by FC Rosengårds lokaler på Lantmannagatan i Malmö. En svag doft av nybakat bröd från den närliggande Pågenfabriken hänger i luften. I ett av klassrummen sitter 19-åriga Lea Domazet med sin vän Liv och får hjälp av läraren Kristoffer för att förstå trigonometri.

– Hur beräknar jag den här vinkeln?

Lea - Boost by FC Rosengård

För Lea är Boost en möjlighet att ta nästa steg, men då måste hon övervinna sin svurna fiende matematiken.

– Om jag läser upp matten kan jag söka till socionomprogrammet, min stora dröm just nu. Men matte är verkligen inte min grej. Det är som ett helt annat språk, säger Lea och skrattar.

Hon får medhåll från Liv.

– Jag hatade matte. Jag förstod inte den och när jag inte fick någon hjälp på gymnasiet slutade jag att gå på lektionerna. Men här får jag tid och hjälp att förstå det, säger hon.

Lea tog studenten förra året och kom hit när sommarjobbet tagit slut och hon blev arbetslös. Nu har hon varit här i ett halvår.

– Jag visste ingenting om vad det var, men de berättade att Boost har tre delar: hälsa, studier och hjälp att söka jobb. Jag förväntade mig inte att få så många valmöjligheter.

Trygg uppväxt

Hon växte upp i Nydala, bara ett stenkast härifrån. Hennes föräldrar skilde sig när hon var ett år, och Lea och hennes ett år äldre syster spenderade vardagarna hos mamman i Lund och helgerna hos pappan i Malmö.

– De har alltid varit vänner och vi har varit som en familj. Mina föräldrar är ganska unga, fria och öppna. De har velat att vi ska bli självständiga. Ingen av dem har körkort eller bil så vi har alltid åkt buss mellan dem. Redan när jag var sex år satte mamma oss på bussen och så väntade pappa när vi kom fram. Jag tackar mina föräldrar varje dag för det, det har gjort mig trygg i mig själv.

Under uppväxten hade familjen många djur – fåglar, fiskar och katter – och Leas största dröm som liten var att bli veterinär. Hon tog hem alla herrelösa katter hon hittade och tvingade sin mamma att köpa Animal Planet så hon kunde kolla på djurdokumentärer.

– Varje gång jag ser en hund springer jag fram till den, vilket får min mamma att sucka, säger hon och skrattar.

– Jag ville verkligen bli veterinär, men sedan insåg jag att min dröm aldrig skulle bli verklighet. När jag fattade att jag behövde läsa avancerad biologi, kemi, fysik och matematik för att kunna söka till veterinärprogrammet fattade jag att det inte skulle gå.

Att se sin barndomsdröm gå i kras var tufft, och även om Leas mamma har försökt få henne att ändå satsa på det tycker Lea att det skulle vara en för lång uppförsbacke.

– Jag skulle behöva råplugga i jättemånga år. Jag känner inte att jag brinner för det så pass mycket att jag kan lägga ner allt det arbetet. Jag har insett att jag har andra valmöjligheter som kan göra mig lycklig.

Lea - Boost by FC Rosengård

Mot nya mål

Nu är socionom målet, och Boost ska hjälpa henne att nå det. Utöver att läsa upp matematikkunskaperna har hon passat på att lära sig boxning av en världsmästare samt läst in teorin inför körkortsprovet – allt genom Boost.

– Det är så bra att såna här projekt finns. Det finns många ungdomar som saknar motivation. På Arbetsförmedlingen kan det kännas jobbigt att fylla i en massa papper och skicka ut sitt cv om man inte är van vid det. Här får man personlig handledning och aktiviteter anpassade för en. Det blir som en genväg till att bli vuxen. Nice, eller hur?

Under hösten kommer Lea bli klar på Boost och tänker då börja söka jobb för att spara ihop lite pengar innan hon börjar studera. Några CSN-skulder vill hon inte ha om hon kan undvika det.

– Sverige är ett så bra land att jag kommer ha en okej inkomst oavsett vad jag gör. Jag vill ha ett liv där jag inte känner att jag ständigt längtar efter semester. Jag behöver inte bli miljonär, jag vill bara jobba med något som gör mig lycklig.

Om att våga drömma

FC Rosengård tror på kraften i drömmar, både på och utanför plan. Med sin fotbollsverksamhet och sina sociala initiativ gör de ett fantastiskt jobb för att utsatta grupper ska integreras i samhället och uppnå sina drömmar. Vi tror på FCR och att deras arbete bidrar till det hållbara samhälle som vi vill vara med och skapa.

Boost by FC Rosengård

Genom Boost får unga arbetssökande ett skräddarsytt stöd, som ser till hela individens behov. Över 70 procent av alla som fullföljer ett program hos Boost hamnar i arbete eller studier.

Scrolla upp