Elkabeln rullas ut mellan fastlandet och ön Senoren i Blekinge skärgård. Foto: Kent Jacobsson

Snart ska invånarna på Senoren, Sturkö och Ytterön utanför Karlskrona i Blekinge ha ett mer kraftfullt elnät. I ett mångmiljonprojekt byter E.ON ut äldre ledningar och vädersäkrar elnätet.

Totalt byter E.ON ut 6,3 mil ledningar. I slutet av 2023 beräknas arbetet vara avslutat och öborna ska då ha ett betydligt mer robust elnät än idag. Elnätet blir också mer kraftfullt, vilket betyder att fler har möjlighet att flytta till och etablera sig på ön.

Arbetet genomförs i flera etapper och omfattar både elledningar mellan öarna och ledningar på land. Ledningarna på land grävs ner där det är möjligt, i annat fall dras de som luftledningar.

De nya luftledningarna är isolerade, vilket innebär en rejäl förbättring mot de gamla ledningarna som var betydligt mer känsliga. När förstärkningen av elnätet är klar ska invånarna ha ett elnät som både möjliggör energiomställningen och står bättre rustat mot väderstörningar.

Vi investerar i Sveriges elnät

Fler företag vill etablera sig eller expandera i städerna, fler vill kunna ladda sin elbil, producera sin egen solel och åka tåg. Det gör att efterfrågan på el ökar. Vi är igång och bygger ut och förbättrar elnätet i hela landet. Fram till 31 december 2023 investerar vi 16 miljarder kronor i ett elnät som gör det möjligt för Sverige att växa med hjälp av förnybar energi.

Person går i ställverk