E-prize-vinnaren Epishines organiska solceller kan integreras direkt i byggmaterialet i stället för att monteras efteråt. Visionen är storskaliga solkraftverk som flyter på havet.

– Vi använder bara organiskt material i vår tillverkningsprocess som är väldigt skalbar, faktiskt mer lik en tidningspress än hur man normalt tänker sig elektroniktillverkning. Vår solcell är tunn, flexibel och formbar, säger VD Mattias Josephson.

Först ut på marknaden blir solceller i inomhusprodukter, som i dag drivs av små traditionella batterier.

– Vi har mycket fokus på sensorer, men vi arbetar även med konsumentelektronik som fjärrkontroller till TV-apparater och annan lågströmselektronik, berättar han.

Pilotprojekt med lokal ICA-butik

– Vi gör pilotprojekt med ett tiotal kunder från små till jättestora, som vi hoppas konverteras till order vid årsskiftet, säger han.

I samarbete med en lokal ICA-butik pågår ett pilotprojekt om temperaturmätning i frysar. Ett annat projekt som redan testas hos kund handlar om att kontrollera inomhusklimatet.

– Inledningsvis fokuserar vi på Europa, framför allt Tyskland, Frankrike och England förutom Skandinavien.

Redan om två till tre år räknar han med att deras solcell ska börja integreras som en smart yta på olika byggnadsmaterial.

– Jag tror absolut att detta blir intressant för gemene man. Det kommer att bli ett jättelyft om solcellerna är en snygg del av själva byggnadsmaterialet i stället för påbyggnader.

I en sista fas, som han beräknar inträffar om sex till sju år, siktar bolaget på storskaliga solkraftverk.

Solceller som skapar nya förutsättningar

– Vårt solcellsmaterial skapar nya förutsättningar. Solcellsparker skulle kunna byggas ungefär som i dag, men med lägre transportkostnader. Eller så kan de ligga och flyta på vattnet eller vara lättviktskonstruktioner som samtidigt agerar skuggtak, spånar han.

Det Linköpingsbaserade solcellsbolagets innovation har sitt ursprung i nära trettio års forskning kring organisk elektronik. För två år sedan bolagiserade professor Olle Inganäs team resultaten tillsammans med bland annat Mattias Josephson, som har en bakgrund inom IT och tidigare erfarenhet av att bygga upp bolag. Ambitionen är att nå break-even 2023.

Vad gör er unika?

– Ett antal aktörer försöker få fart på organiska solceller. Jag upplever att vi är unika eftersom vi löst hur man tillverkar helt organiska solceller i en enormt skalbar tryckprocess, vilket skapar förutsättningar för världens billigaste och resurseffektivaste solceller.

Källa: Veckans Affärer