Foajén på hotellet mitt i Malmö, en tvärgata från stadens shoppingstråk, är full av tyska turister. Nattvandrarcyklarna står parkerade här och varje pass börjar med en kopp kaffe. I kväll intas den på hotellets uteservering.

Här planerar Pontus Lindblad och Veronica Busetto rundan för kvällen. De bestämmer sig för att cykla runt i Malmös centrala delar och längs med kanalen, runt Centralstationen samt upp och ned längs gränderna som omger stadens citykärna.

Pontus Lindblad cyklar

Veronica har tagit sig in från Svedala. Tidigare nattvandrade hon där, men under stiftelsens möte i våras där Pontus berättade att han skulle starta upp cykelvandringen, bestämde hon sig för att satsa på det i stället.

– Det kändes smart att ta sig runt på cykel. Sedan smittade Pontus entusiasm av sig. Vi har roligt under cykelturerna samtidigt som jag inte vet någon annan som tar uppdraget på samma allvar som han.

Ordet meningsfullhet använder de båda under cykelvandringen genom Malmö. De ser det som en självklarhet att ge av sin tid till andra.

Pontus nickar när Veronica berättar att hon känner sig glad och tacksam efter en färdigcyklad nattvandring.

– Det är precis så. Det känns inte betungande utan bara berikande. Känslan då unga kommer fram och är nyfikna på vilka vi är, eller när vi slår följe med någon ungdom så att de inte behöver gå själva i kvällsmörkret och man märker att de blir glada, den känslan är obetalbar, säger Pontus.

Pontus Lindblad cyklar på en bro

Att nattvandra på två hjul

Cykelvandringen startade Pontus upp i april i år med stöd och hjälp av stiftelsen nattvandring.nu  – som E.ON är huvudsponsor till och var med och grundade för tio år sedan. Redan efter studenten i Jönköping började han att nattvandra.

– Jag har alltid varit mer intresserad av att vara ett stöd för andra än att gå ut och festa. Det kanske låter präktigt men bottnar i det enkla faktum att jag inte haft särskilt många vänner under min uppväxt. Under hela min skolgång, fram till gymnasiet, var jag mobbad av mina klasskamrater.

Han tar en paus medan han hjälper dottern Nova upp på klätterställningen på innergården som tillhör lägenheterna längs John Ericssons väg. Här, på Mellanheden, bor Pontus med sin sambo och dotter sedan två år tillbaka. Med jämna mellanrum fylls lägenheten också av hans sambos fyra barn från ett tidigare förhållande.

Han behöver inte gå in på detaljer, hur skoltiden påverkat och format honom uppfattas ändå. I stället för nya bekantskaper under raster och nyfikenhet på fritidsaktiviteter bestod hans nio år i skolan av utanförskap.    

– Det ska såklart inte vara så, men jag var väl ett tacksamt objekt. Smårund runt magen, glasögon och mer intresserad av datorer än bollsporter och festande.

Pontus Lindblad leker med dottern på lekplatsen

Novas böner om att pappa ska åka med i rutschkanan blir hörda. De skrattar tillsammans och skoltiden känns avlägsen här på lekplatsen.

– Jag har bearbetat den perioden, även om vissa saker gör sig påminda i olika sammanhang. I dag känner jag att mina erfarenheter är en styrka. Jag tror också att det har gjort att jag vågat göra det jag tror på.

En trygghetsfaktor i natten

Under årets rekordvarma sommar cykelvandrade Pontus och Veronica främst längs Ribersborgsstranden, som då var full av människor som umgicks och badade till långt in på småtimmarna. Västra hamnens gator cyklade de också fram på – särskilt efter den överfallsvåldtäkt som inträffade i området i somras.

– Det kändes naturligt att cykla runt där efter det överfallet. Men framför allt kändes det smartast att uppehålla sig vid stranden och promenera ut bland sanddynerna och ut på bryggorna, där Malmös alla ungdomar hängt under hela sommaren.

Pontus Lindblad i samtal med sin nattvandringskollega Veronica Busetto

I Jönköping var Pontus först på plats en kväll när en ung man blivit knivskuren. Tillsammans med sin nattvandrarvän larmade han ambulans och de stoppade blodflödet med sina tröjor. I Malmö har han och Veronica inte behövt rycka in eller vara med i någon dramatisk situation, vilket de är tacksamma för.

– Under Malmöfestivalen frågade polisen oss en gång om vår hjälp, det rörde sig om en berusad ung tjej som de ville att vi skulle hålla utkik efter. Annars har vi mest varit behjälpliga med att slå följe med någon som tycker det känns obehagligt att gå hem själv, eller lånat ut laddare. Inga ungdomar har någonsin tillräckligt med batteri på sina mobiler, säger Pontus och skrattar.

Cykelrundan för kvällen börjar lida mot sitt slut. Det har varit tomt längs Malmös gator, skolorna har just börjat och semestrarna är slut. Pontus drar upp dragkedjan på sin jacka. Under en stund har han funderat över frågan om varför han tror på just uppdraget som nattvandrare.

– Vi är neutrala för ungdomarna. Vi tillhör ingen myndighet, och är inte föräldrar. Vi är bara medmänniskor som ser unga, hälsar på dem och frågar om de behöver hjälp med något, säger Pontus och fortsätter:

– Det finns alltid unga som av olika skäl känner sig ensamma eller inte har en trygg närvaro. Om jag genom cykelvandringen kan få kontakt med en ungdom som därigenom känner sig sedd och bekräftad, då har jag gjort nytta. Många fler borde ha tid och ork för det.

Tillsammans förnyar vi Malmö

Här kan du läsa mer om hur vi och några lokala hjältar förnyar Malmö.

Pontus hållbara vanor

  1. Vi källsorterar allt utom matavfall, vilket vi hoppas få kärl till snart.

  2. Bor du inne i Malmö finns det ingen som helst anledning att köra bil – jag cyklar överallt.

  3. Med en dotter som växer så det knakar köper vi mycket kläder på second hand – billigare för oss och bättre för miljön.

Stiftelsen Nattvandring.nu

Stiftelsen nattvandring.nu är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för ett ökat vuxen­engagemang för barn och ungdomar, samt för att utveckla, stödja och främja nattvandring i hela landet. I dagsläget har man runt 340 lokala grupper och drygt 47 000 nattvandrare.

Stiftelsen bildades av E.ON och Skandia år 2008 och erbjuder kostnadsfri rådgivning, utbildning, försäkringar och annat stöd till grupper som arrangerar nattvandringar runtom i Sverige.