Good News of Norrköping | Marcus André - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

"Min största drivkraft är att ge människor möjligheten att växa"

Marcus André viker en liten sparkdräkt i GoodNews of Norrköpings lokal på Bredgatan. Hit kan vem som helst komma för att hämta kläder i den del som kallas Förrådet, eller ägna sig åt någon av de verksamheter som pågår i resten av lokalen. 

I en verkstad längst bak kan man lära sig att laga cyklar, en bit därifrån finns en slöjdavdelning där det för dagen står en halvfärdig viktoriansk gunghäst. Mycket handlar om teknik – i några lådor står 3D-skrivare som mammor byggt tillsammans med sina barn. I hallen står en halvfärdig LED-tavla. Good News of Norrköping har funnits sedan 2016 och tar emot kring 800 personer per år. Den idé som genomsyrar verksamheten är att människor inte bara ska bli hjälpta, utan själva ska kunna hjälpa andra.

– Nästan alla som kommer hit är delaktiga på något sätt. Ibland kanske man inte har så mycket att ge bort, men då kan man hjälpa till genom att man har stora språkkunskaper, eller kan leda en kurs, säger Marcus, som är en av grundarna av föreningen som just i dag anordnar en loppis.

Tillsammans förnyar vi Norrköping

Här kan du läsa mer om hur vi och några lokala hjältar förnyar Norrköping.

Good News of Norrköping anordnar en loppis.

 

Du lägger ned mycket energi i verksamheten. Får du energi tillbaka? 

– Vissa saker ger tillräckligt med energi. Det kan räcka med att en person kommer in i ett sammanhang och plötsligt får ett egenvärde, när man ser att människor växer eller får det extra stöd de behöver. Det är väl just det som är min största drivkraft, att ha möjlighet att låta folk växa, inte genom att vi gör saker åt dem, utan genom att de kommer hit och skapar sitt eget värde, säger Marcus.

Det finns en självmotsägelse i hans inställning till ideellt arbete. Gång på gång återkommer han till att man inte ska behöva engagera sig för mycket, inte ta för stort ansvar, eftersom det ofta slutar med att man bränner ut sig själv.

Den perfekte välgörenhetsarbetaren är i stället någon som kommer in en timme varannan vecka, och som kan tacka nej utan att känna skuld. Men den bilden passar inte speciellt bra in på honom själv.

– Nej, man kan väl se det som att jag försöker vara en förebild i tanken, säger han och skruvar lite på sig. Han erkänner att han nog arbetar lite för mycket. Är lite för dålig på återhämtning. Men tanken är inte att det är honom man ska ta efter:

– Man kan inte använda människor som jag som måttstock. Det skapar en skev förväntan. De som har småbarn och hittar en timme här och där för att komma hit och hjälpa till, det är de som är de verkliga hjältarna. 

Han är noggrann med att hela tiden lyfta fram kollektivet. Att det inte är han ensam som är kraften bakom verksamheten. Han är en av ett par eldsjälar och tanken är att verksamheten ska kunna pågå utan honom.

– Så att om jag tar slut ska det kunna fortsätta ändå. Det är den idén vi försöker skapa här. Good News of Norrköping i sin finaste form är snarare ett mentalt rum än ett fysiskt, även om det krävs en plats för att visualisera det. Vi försöker sänka trösklarna så att andra kan görasamma sak på andra platser.

Marcus André

Hjälpa människor till självhjälp

Plötsligt dyker en man upp vid bordet. I ena handen håller han en blå dunjacka.

– Ursäkta, hur mycket kostar den här?

– Alla kläder kostar 10 kronor. Om du inte vill betala mer såklart, det går till välgörenhet, säger Marcus.

Eftersom vi sitter där vi sitter händer det här vid flera tillfällen, folk kommer fram för att prata, fråga något eller bara säga hej. Just det oväntade mötet – Marcus kallar det »random collisions« – är en central idé i hela verksamheten. 

Att skapa situationer där människor börjar tala medvarandra och skapar kontakter de annars kanske inte hade fått. I en tid då filterbubblorna blir fler och de verkliga mötena blir färre känns det uppmuntrande.

- Jag är väldigt duktig på att se människor som passar ihop. Det hjälper. Man kan se till att människor som harsaker gemensamt råkar ses i till synes spontana möten. Då brukar det hända intressanta saker, säger Marcus, som beskriver sig själv med ord som »tålmodig«, »impulsiv« och »aldrig arg«.

– Många tycker nog att jag är ganska jobbig. Dels för att jag inte frågar så mycket, jag kör bara på. Vi drog i gång Good News of Norrköping, sedan hittade jag en lokal och sa: vi kör. Vi hade inte täckning för hela hyran, men det skulle lösa sig.

Marcus André utövar bågskytte i skogen.

 

Från reptilsäljare till bågskytt

Marcus är utbildad kock och nätverkstekniker och har därefter jobbat med allt från att köra taxi till att arbeta på en fritidsgård och sälja reptiler (!). Dessutom sysslar han med bågskytte sedan 2010. Han visade sig vara en stortalang – redan tre år senare vann han SM-guld.

Han brukar gå ut i skogen med en meterhög minion-figur i frigolit (»det är roligare än en vanlig måltavla«)under ena armen och en egentillverkad pilbåge under den andra.

– Det känns mer belönande att sätta en fullträff med träbågen än att sätta tio fullträffar med en modern båge

På senare år har skadorna hållit tillbaka honom, inte minst en rygg som behövde opereras, men nu är han långsamt på väg till skyttet igen. 

Till vardags arbetar Marcus för Hyresbostäder och har den något invecklade titeln boinflytandekoordinator, vilket i korthet innebär att han har en dialog med hyresgästerna och försöker se till att de trivs.

– Det är nog det mest stimulerande jobb jag haft hittills, det här och mitt förra, när jag jobbade med nätverkandepå universitetet. Men mest har jag nog lärt mig av att montera mikrovågsugnar.

Vad lärde du dig då?

– Jag lärde mig hur viktigt det var att ha ett bra team. Det var där jag började fundera över varför människor presterar under svåra förhållanden. Det behövs ett kitt, någon som kan överbrygga det som skaver. Och jag lärde mig hur viktigt det är med mångfald. Är man för lika fungerar det inte.

Festivalen "Navestad mot våld"

 

Viktig festival mot våld

Det är en vacker sommarkväll i Navestad. Marcus sitter bakom mixerbordet medan en ung kille uppträder på scenen framför ett hundratal personer i publiken.

Som många andra områden som byggdes under1960-talets miljonprogram har Navestad under åren fått kämpa med ett dåligt rykte. Visst finns det problem här, men också mycket annat: en sprudlande energi, en levande musikscen, en känsla av gemenskap som saknas i mervälbärgade områden. 

Därför anordnar man en gång om året »Navestad motvåld«, en manifestation och festival för att visa den positiva kraft som finns i området.

– Hela den dagen handlar om att stärka området i sig och visa upp alla som gör bra saker. Men också om att visa att ryktet från förr inte stämmer. Det är ett välmående område på flera sätt, säger Marcus. 

Det är Hyresbostäder tillsammans med fritidsgården, skolorna och flera andra organisationer som anordnarfestivalen, och att han får möjligheten att arrangera den här typen av event är en stor anledning till att han sökte sig dit, menar han.

– Här kan jag verkligen ta med mig det bästa från Good News of Norrköping, jobba väldigt nära mina personligavärderingar på många plan. En organisation som Hyresbostäder har musklerna att göra nytta. 

Tillbaka i lokalen på Bredgatan pratar vi om Good News of Norrköpings framtid. Loppisen är ett sätt att bli av med kläder eftersom man snart kommer att tvingas flytta. Den senaste tiden har Marcus sökt med ljus och lykta efter en ny lokal, och det märks att han är frustrerad när han pratar om det.

– Det där med att ta slut, just nu känner jag det i och med lokalfrågan. Trots att vi har byggt en verksamhet från ingenting, mer eller mindre utan kommunala medel, så finns det ingen väg fram nu när vi behöver hjälp. Det blir väldigt uttröttande. Det är ju när migrationen harminskat som integrationen verkligen kan börja. 

Hur det hela ska sluta vet han inte i dagsläget. Men han låter på nytt entusiastisk när han pratar om hur Good News of Norrköping egentligen handlar om att föra vidare en strategi, en plan för hur man kan hjälpa sittlokalområde. Ett sätt att se på mellanmänsklighet som förhoppningsvis kan sprida sig utanför staden.

– Om fem år tror jag att vi har exporterat den här idén till några ställen till. Det viktigaste vi försöker visa är förhållningssättet. En fysisk plats är viktig, men kan vi få folk att tänka och känna, då kan det vi gör ske precis var som helst, säger han.

Marcus hållbara vanor:

  1. Källsorterar plast, papper, kartong, glas, metall, matrester samt elektronik och andra grövre sopor.
  2. Försöker alltid, både i min förening och på mitt jobb, att välja hållbaraprodukter.
  3. Väljer oftast närproducerade och ekologiska matvaror.

Visste du att...

...Norrköping var Sveriges 33:e miljöbästa kommun 2017, enligt tidningen Aktuell Håll- barhets årliga kommunrankning?

Scrolla upp