Vi träffar Lasse och hunden Bella i en villaförort utanför Malmö. Här bor han tillsammans med frun Jane i parets enplansvilla. Och det är inte vilket hus som helst, bostaden har visat sig vara den mest energisnåla av alla i området. Nu avslöjar Lasse för första gången hemligheten bakom de sparade tusenlapparna.

Vi lämnar höstrusket bakom oss och kliver in i hallen hos Lasse och Jane. Det är en behaglig temperatur i huset, cirka 22 grader, och en tydlig kontrast till den fuktiga kylan utanför.

– Det är alltid lika skönt att komma in i värmen så här under senhösten. Och extra skönt blir det ju när man vet att värmen inte kostar skjortan, konstaterar Lasse nöjt.

Allt började med appen

Det fanns en tid då Lasse likt många andra villaägare var ganska bekymrad över hushållets elförbrukning, i synnerhet på vintern. Att öppna kuvertet med elräkningen kunde kännas olustigt, ibland till och med nervöst.

– Det jobbigaste var ovissheten. En riktigt kall vintermånad kunde förbrukningen gå upp kraftigt. Vilket så klart är helt logiskt och rimligt, men när man fick summan svart på vitt kunde man konstigt nog ändå bli tagen på sängen, förklarar Lasse.

Allt förändrades för två år sedan, när Lasse laddade ner E.ONs app. Sedan den dagen kan han följa hushållets elförbrukning i detalj och tidigt upptäcka varningsklockor, till exempel att varmvattnet är en stor energitjuv.

– Jag har dessutom ersatt all streaming med DVD-skivor, en enkel åtgärd för en nostalgiker som jag. Så nu kan routern få vila om kvällarna och vi sparar några kronor i månaden. Många bäckar små, säger Lasse.

Lasses TV-vanor är dock bara en liten del av helheten. Appen har varit en katalysator för en omfattande beteendeförändring hos både honom och frun Jane.

– En annan sak vi gjorde var att sänka inomhustemperaturen ett par grader. Det påverkar inte komforten alls, men har ändå sänkt våra uppvärmningskostnader med cirka 10%. Dessutom låter vi aldrig hemelektronik stå i standby läge längre. Små saker som tillsammans gör stor skillnad, berättar Lasse.

"Nu är Lasse kung"

Att Lasse fick nys om E.ON-appen har inte bara inneburit ekonomisk vinning. Det har också gett paret lite extra lugn och ro. 

– Jag upplever Lasse som mycket lugnare nu när han har koll på läget och slipper obehagliga överraskningar, berättar Jane.

– Sen är det ju så klart kul att se att grannarna börjat bli nyfikna också. Varje gång det är någon fest eller middag i kvarteret kommer elförbrukningen på tal, och då är det Lasse som är kung, skrattar Jane.

hand håller smartphone

Detta kan du göra med appen

  • Följ din elförbrukning Se hur din elförbrukning förändras över tiden.

  • Alla fakturor på ett ställe Samla allt på ett ställe och få bättre koll på dina elkostnader.

  • Snabb kontakt med kundservice Få tidig information om exempelvis strömavbrott.

Kvinna vattnar blommor

Se våra elavtal

Teckna nytt, förnya eller flytta elavtalet? Hitta det alternativ som passar dig bäst.

Man vid med dator vid köksbord

Energispartips

Här hittar du våra bästa guider och tips om hur du ska kunna spara mer energi där hemma.