Energieffektivisering | Butik vill energibespara - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Så vill ICA-butiken halvera sin energiförbrukning

Mattias Hultman som driver ICA Nära-butiken i Loftahammar planerar att byta ut belysningen mot LED-lysrör och kylarna mot modernare varianter med dörrar.

– Jag tror att vi kan halvera vår energiförbrukning, säger han.

I skärgårdsidyllen Loftahammar fem mil norr om Västervik driver Mattias Hultman ICA Nära-butiken, ICA Nära Kusten. Sommartid myllrar orten av liv. Sommarboende och turister strömmar hit, lockade av den vackra naturen och skärgården, av havsbad från klippor och sandstränder, och av den mysiga marinan. Under sommaren är det nästan 25 000–30 000 övernattningar i veckan i Loftahammar, medan det vintertid bara finns 450 fast boende här.

– Det är stor skillnad att driva ICA-butik i Loftahammar vintertid mot sommartid. Det är en utmaning, säger Mattias Hultman.

Han tog över butiken för fyra och ett halvt år sedan när den kom ut till försäljning. Tidigare hade han jobbat i olika ICA-butiker och butikskedjor i nästan tjugo år, så han visste vad det innebar.

– På ett ungefär, i alla fall, säger Mattias Hultman och skrattar.

Han har redan investerat mycket i butiken. Mest genom nya hyllor och en del ombyggnader. Nästa projekt är att titta på hur energiförbrukningen kan sänkas. I dagsläget ligger den på ungefär 300 000–350 000 kilowattimmar per år.

– Jag tror inte det är omöjligt att komma ner till hälften, men vi måste räkna på det, så vi ser att investeringarna motsvarar avbetalningstiden.

De stora bitarna blir kylar och belysning, som står för ungefär 80 procent av butikens totala förbrukning. Första steget blir att byta ut alla lysrör i butiken mot LED-lysrör.

– Nu kommer den mörka perioden, så det vore skönt att få bytt lysrören i höst.

Åtgärden kommer att sänka energiförbrukningen för belysning till ungefär häften.

Därefter väntar byte av kylarna till modernare varianter med dörrar. Exakt hur stor besparing det ger är svårt att säga.

– De säger att plastdörrar sparar 45 procent och dörrar med isolerglas kan spara 55 procent. Samtidigt kan dörrar på kylarna göra det svårare för kunder komma åt varorna och ju fler öppningar, desto mer läcker ut. Det är svårt att veta exakt hur stor besparingen egentligen blir, säger Mattias Hultman.

Nu väntar han på att få in offerter och sedan blir det en diskussion med banken, men förhoppningen är att bytet av kylarna ska ske innan nästa sommar.

En annan energirelaterad plan, som än så länge ligger på idéstadiet, är att installera solceller. Butikens plana tak är väl lämpat för det.

Jag tror att solenergi är framtiden inom energiområdet, både miljömässigt och ekonomiskt.

Själv hade han gärna sett att förnybar energi från vatten, vind och sol premierats mer för en snabbare energiomställning. Miljöaspekten väger tungt för Mattias Hultman.

– Ibland kan det kännas krångligt eller vara förknippat med stora kostnader att ställa om. Vi är beroende av miljön. Folk kommer hit just på grund av vår miljö. Den är väldigt viktig.

Vägen till energibesparing på ICA Nära Kusten

  • ICA Nära-butiken har en säljyta på ungefär 400 kvadratmeter och en total yta på cirka 1 000 kvadratmeter.
  • Butikens årsförbrukning är ungefär 300 000–350 000 kilowattimmar/år. Kylar och belysning står för ungefär 80 procent av det.
  • ICA Nära Kusten har E.ONs vattenpaket med el från vattenkraft, de har också valt fast pris.
  • De tittar på att byta kylarna mot moderna varianter med dörrar som beräknas ge mellan 45–55 procent lägre energiförbrukning.
  • Om de kan halvera sin energiförbrukning som planerat, skulle de spara ungefär 200 000 kronor om året. Investeringskostnaden för ny belysning och kylar beräknas ligga på en miljon kronor.

Scrolla upp