Lergranulat tillverkas med solkraft
Bara Mineraler satsar grönt. Företaget som tar till vara på växtkraften i den skånska leran väljer även solkraft för att producera el till sina anläggningar.
– Det känns bra att ta steg mot att bli mindre beroende av att köpa energi, säger Bara Mineralers vd Susanna Bondeson.
Bara Mineraler i skånska Svedala tar till vara på den speciella mineralsammansättningen som finns i marken runt Svedala. De bryter leran från marken och i fabriken görs den sedan om till lergranulat. Granulatet passar för odling i växthus och plantskolor och säljs därför vidare till yrkesodlare. De utvecklar även anläggningsjordar bland annat med pimpsten från vulkanen Hekla på Island.
Att gå över till solceller och installera solpanel var ett steg i företagets hållbarhetsutveckling.
– Vi arbetar bara med naturliga och hållbara materia. Hållbarhet ligger i kulturen och själen här i företaget, säger Susanna Bondeson, vd.
– Om vi kan bidra till och vara med i utvecklingen mot ökad solenergi vill vi gärna det. Vi tyckte att det kändes rätt att vara ett av de företag som är tidiga med att göra denna satsning, berättar hon.
2870 kvadratmeter solpanel
2018 köpte Bara Mineraler solceller från E.ON första gången. Installationen täckte en tredjedel av företagets elförbrukning och i somras byggde de ut sin anläggning ytterligare. På taket till de stora lagringshallarna har de nu 2870 kvadratmeter solpanel som beräknas kunna producera 483 000 kWh per år.
– Vad vi hittills kan se levererar den vad den har lovat, så vi är helt klart nöjda, säger Daniel Holm, produktionschef. Han fortsätter:
– Den del som slukar mest ström hos oss är tillverkningen av själva lergranulatet. Den startar vi redan klockan fem på morgonen, vilket betyder att vi kan använda oss av solel redan från start, åtminstone under sommaren.
Minskar koldioxidutsläppen med 121 ton
Satsningen på solpaneler gör att Bara Mineraler kan minska sitt koldioxidutsläpp med cirka 121 ton per år och E.ON köper tillbaka elen som de själva inte förbrukar.
– E.ON har varit en väldigt bra partner att jobba med. De är seriösa aktörer och ett företag som vi vet kommer att finnas kvar i många år. Det är ett måste om man ska ha nytta av garantitiderna på 25 år, säger Daniel Holm och fortsätter:
– Det som är så fantastiskt är att solpanelerna bara ligger där på taket och vi behöver inte göra någonting. Det går igång direkt på morgonen när solen går upp och levererar el till oss tills solen går ner på kvällen. Rent ekonomiskt ser kalkylen också okej ut.
Att bygga solpaneler var även ett medvetet val ur hållbarhetssynpunkt.
– Det är dessutom en stor investering i miljön och en vinning för oss som företag att visa utåt att vi har solceller. Det går inte att förvandla det till kronor och ören, säger Daniel Holm.