Allt fler företag väljer att installera solceller och producera sin egen el. För familjen Clarholm var det ett självklart val när de öppnade sin kryddgård på den skånska myllan.

Cirka en mil utanför Lund hittar du samhället Borgeby. Här driver Olof Clarholm tillsammans med sin fru och två döttrar Borgeby Kryddgård. Sedan mitten av åttiotalet har familjen försett Skåne och övriga Sverige med välsmakande kryddblandningar.

Från chili på falukorven till egen kryddgård

Intresset för mat och kryddor har länge funnits hos Olof, men att börja sälja kryddor var mer av en slump.

– Tidigare arbetade jag som fotograf i Stockholm och när vi flyttade ner till Skåne tänkte jag att det vore kul att prova något annat. Jag började undersöka hur kryddutbudet såg ut i Sverige och det visade sig att det inte var så stort, berättar han. Jag har alltid varit intresserad av mat och smaker. Som barn brukade jag ösa på chilipulver på falukorven för att jag inte tyckte att den smakade något. Vem vet, det kanske var där allt startade, säger Olof.

Borgeby Kryddgård började sin resa genom att sälja kryddor via postorder och på olika marknader runt om i Skåne. Efterfrågan blev allt större och efter ett tag slog portarna upp till deras butik i Bjärred. Idag har butiken fyra heltidsanställda som arbetar med att importera, blanda och paketera kryddblandningar.

Viktigt med hållbarhet

Förutom kryddor är Olof mån om att arbeta hållbart. Något som återspeglas i Borgeby Kryddgård. Genom att använda sig av förnybar energi till lokalen minskar kryddornas klimatavtryck.

– För tjugo år sedan byggdes det ett vindkraftverk precis på andra sidan vägen om vår butik. För mig var det självklart att butikens elförsörjning skulle komma från det. Vi har bara en planet och den behöver vi vara rädd om, säger han.

solceller på tak

Från vindkraft till solkraft

Efter några år togs vindkraftverket ur drift och Olof började fundera över andra lösningar för att fortsätta ha el från förnybara energikällor.

– Taket på vår lokal i Borgeby låg väldigt bra i ett söderläge, och där väcktes idén om att installera solceller på taket. Efter att ha kollat runt bland olika leverantörer fick jag kontakt med E.ON som erbjöd mig en bra helhetslösning, berättar Olof.

En sensommardag 2017 var installationen av solcellerna klar och Borgeby Kryddgård kunde fortsätta använda egenproducerad el till verksamheten.

Solcellslösningar för dina behov

Att skaffa solceller är enkelt. Samtidigt minskar du företagets elkostnader och stärker miljöprofilen.