Den direktverkande elen byttes ut mot jordvärme, solpaneler och fläktkonvektorer. Ett år senare har Smålandsstenar GOIF sparat 20 000 kronor i energikostnader och belönats med Energipriset.

– Pengarna vi sparat kan vi nu använda till andra renoveringar, säger ordförande Jonas Lindahl.

Smålandsstenar GOIF är en förening som tar ansvar. En skatesektion startades för att få kommunen att satsa på en anläggning i Smålandsstenar, och inom fotbollen är ortens flyktingboenden tydligt inkluderade.

– Vi har flera ensamkommande barn som spelar och ett par, tre asylsökande är med i A-truppen, säger Jonas Lindahl, vars största egna merit som spelare var hemmasegern i Svenska cupen 1989 mot Jonsered, med självaste Torbjörn Nilsson i laget.

Handlingskraften inom energiområdet belönades med Energipriset i Globen i november.

– Hela vår anläggning hade i alla år värmts med direktverkande el och vi märkte att räkningarna stack i väg. 120 000 kronor betalade vi per år. Vi var tvungna att göra något och hade medel att använda, säger Jonas Lindahl.

Jonas Lindahl på Smålandsstenar GOIF

Lösningarna: jordvärme och solceller

För att verkligen hitta de bästa lösningarna bildades en arbetsgrupp med vvs-are och ventilationstekniker med föreningsförankring. Bergvärme hade varit förstavalet men eftersom anläggningen ligger inom en vattentäkt var det inte tillåtet.

– Istället blev det jordvärme. Mellan klubbhuset och B-plan har vi nu grävt ner 1200-1400 meter slang, säger Jonas Lindahl.

Idag värms lokalerna av vattenburna element och fläktkonvektorer. Värmepumpen till jordvärmen försörjs delvis av 20 kvadratmeter solpaneler.

– Det känns rätt gentemot miljön och också rimligt eftersom vår verksamhet främst pågår då solen skiner som mest. Efter ett år kan vi se att vi sparat 20 000 kronor totalt på åtgärderna.

Vad blir nästa steg?

– Kanske skaffar vi en kompletterande vattentank på 500 liter, eftersom vi har tydliga toppar i vår förbrukning: efter träning ska alla duscha samtidigt.

Varmvattnet står för den största delen av föreningens energianvändning men Smålandsstenar GOIF har en strategi för att förbättra sifforna även här.

– Vi har försökt hitta en lagom värmenivå. Det ska vara skönt att tvätta av sig, men inte så skönt att du vill stå kvar och go’-duscha, säger Jonas Lindahl.

Smart energi hos Smålandsstenar GOIF

  • Jordvärme
  • Solpaneler
  • 20 000 kronor lägre energikostnader per år
  • Lagom värme i duscharna

 

 

  

Så förnyar vi Sverige

Vår vision är att all energi vi levererar ska vara förnybar eller återvunnen till 2025. Se hur långt vi har tagit oss hittills, både i Malmö och i hela Sverige.

Installera solceller

Om du vill satsa på solceller har vi en lösning som passar din verksamhet.

Solkraft

Välj el från solkraft och ni är med och driver utvecklingen av förnybara energikällor.