Energieffektivisering | Klubb sänkte elräkningen - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Så sänkte klubben elräkningen med 20 000 kronor per år

Den direktverkande elen byttes ut mot jordvärme, solpaneler och fläktkonvektorer. Ett år senare har Smålandsstenar GOIF sparat 20 000 kronor i energikostnader och belönats med Energipriset.
– Pengarna vi sparat kan vi nu använda till andra renoveringar, säger ordförande Jonas Lindahl.

Smålandsstenar GOIF är en förening som tar ansvar. En skatesektion startades för att få kommunen att satsa på en anläggning i Smålandsstenar, och inom fotbollen är ortens flyktingboenden tydligt inkluderade.
– Vi har flera ensamkommande barn som spelar och ett par, tre asylsökande är med i A-truppen, säger Jonas Lindahl, vars största egna merit som spelare var hemmasegern i Svenska cupen 1989 mot Jonsered, med självaste Torbjörn Nilsson i laget.

Handlingskraften inom energiområdet belönades med Energipriset i Globen i november.

Hela vår anläggning hade i alla år värmts med direktverkande el och vi märkte att räkningarna stack i väg. 120 000 kronor betalade vi per år. Vi var tvungna att göra något och hade medel att använda.

Lösningarna: jordvärme och solceller

För att verkligen hitta de bästa lösningarna bildades en arbetsgrupp med vvs-are och ventilationstekniker med föreningsförankring. Bergvärme hade varit förstavalet men eftersom anläggningen ligger inom en vattentäkt var det inte tillåtet.
– Istället blev det jordvärme. Mellan klubbhuset och B-plan har vi nu grävt ner 1200-1400 meter slang, säger Jonas Lindahl.

Idag värms lokalerna av vattenburna element och fläktkonvektorer. Värmepumpen till jordvärmen försörjs delvis av 20 kvadratmeter solpaneler.
– Det känns rätt gentemot miljön och också rimligt eftersom vår verksamhet främst pågår då solen skiner som mest. Efter ett år kan vi se att vi sparat 20 000 kronor totalt på åtgärderna.

Vad blir nästa steg?

– Kanske skaffar vi en kompletterande vattentank på 500 liter, eftersom vi har tydliga toppar i vår förbrukning: efter träning ska alla duscha samtidigt.
Varmvattnet står för den största delen av föreningens energianvändning men Smålandsstenar GOIF har en strategi för att förbättra sifforna även här.

– Vi har försökt hitta en lagom värmenivå. Det ska vara skönt att tvätta av sig, men inte så skönt att du vill stå kvar och go’-duscha, säger Jonas Lindahl.

Smart energi hos Smålandsstenar GOIF

- Jordvärme

- Solpaneler

- 20 000 kronor lägre energikostnader per år

- Lagom värme i duscharna

 
  

Scrolla upp