Solenergi | Solceller i de värmländska skogarna - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

Solceller i de värmländska sjöarna

Under vintern har en värmländsk sjö försetts med solceller som frusit fast i 35 centimeter tjock is.

Flytande solceller har varit stort i Japan, men efter svenska tester ser nu Jan-Olof Cléve på Nordic Solar att det kan fungera även i Sverige.

Det var i hösten 2014 som han var i kontakt med ett franskt företag som levererar flytpontoner till solpaneler. Och efter att ha arbetat med vanliga solpaneler på land var han nyfiken på om det kunde fungera här. Problemet var att de inte var testade för nordiskt klimat.

– De har använts mycket i Japan och Sydkorea. En av anledningarna till att de är populära där är det höga priset på mark. Det blir helt enkelt inte lönsamt med solceller på de stora ytor som solpanelerna kräver.

I Sverige är inte markpriserna så höga. Jan-Olof Cléve ser systemet som ett komplement till solpaneler på land, och planen är inte heller att ha solcellerna i badsjöar.
– Det passar bra på vissa vatten – ställen där man ändå inte bryr sig om utsikten eller där man vill bada. Det kan vara reningsdammar eller en lakvattendamm vid en soptipp. Vi har också fått förfrågningar från vattenreningsverk där man ser en dubbel nytta med att undvika värme i vattnet, för att förhindra bakterietillväxt. Solpanelerna fångar upp värmen och utnyttjar den till elproduktion.
 

20 minusgrader och 35 centimeter is

Och det finns fler fördelar med att placera solceller på vatten:
– Solceller får bättre effekt ju svalare de håller sig. Och när solen ligger på kan det vara svårt att svalka dem – men med den här lösningen så kan vattnet kyla ned solpanelerna.

I vintras testade Jan-Olof Cléve och hans kollegor pontonerna i en värmländsk sjö, för att se hur de klarade sig.
– Även om vintern var ganska varm så fick vi runt 20 minusgrader och 35 centimeter is. Det var isen som vi var rädda skulle bli ett problem, när den expanderar finns risken att den kan trycka på och bända flytsystemet. Men vad vi kan se har det inte tagit nån skada.

Nu återstår en grundligare analys från Frankrike, och sedan hoppas Nordic Solar att man ska kunna installera den här sortens solceller här i Sverige.

Scrolla upp