100Koll Created with bin/sketchtool. boka_tid Created with Sketch. boka_tid Created with Sketch. Imported Layers 3 Created with Sketch. customer-service Created with bin/sketchtool. direction Created with Sketch. electric-car Created with bin/sketchtool. facebook Created with Sketch. google_plus Created with Sketch. instagram_icon Created with Sketch. interruption-electricity Created with bin/sketchtool. interruption-gas Created with bin/sketchtool. interruption-general Created with bin/sketchtool. interruption-heat Created with bin/sketchtool. invoice Created with bin/sketchtool. mail Created with Sketch. mail Created with Sketch. map_pin_selected_ Created with Sketch. map_pin Created with Sketch. map Created with bin/sketchtool. move-house Created with bin/sketchtool. sales Created with Sketch. sign-up Created with bin/sketchtool. solar-panel Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7 Created with Sketch. Imported Layers 7 Created with Sketch. sustainability Created with bin/sketchtool. translate_icon Created with Sketch. twitter Created with Sketch.

Solceller på taket kokar Gunnars kaffe

Gunnar Tjernberg bor med sin familj i en gul villa i Vellinge, Skåne. Sedan oktober 2015 har han ett tak som är helt täckt av solceller och kan titulera sig egen elproducent.
– Det känns fantastiskt att kunna koka kaffe på egen el. Jag förstår inte att fler inte gör det, det är hur bra som helst.

Genom en smart mätare kan Gunnar följa både förbrukning och produktion. Fram till idag har han besparat atmosfären 2,3 ton koldioxid, motsvarande planteringen av 59 träd. Under de senaste fem åren har priserna för solceller gått ner, samtidigt som de blivit allt mer effektiva. I Tyskland, USA, Kina och Japan växer solcellsmarknaden snabbt och fortsätter att öka på flera ställen på grund av subventionssystem från staten. Den svenska marknaden är fortfarande liten och det beror till viss del på bristande kunskap kring solenergi. Gunnar Tjernberg säger:

 

– Det finns tillräckligt med sol. Jag tror det är viktigt att lyfta fram exempel på att det faktiskt funkar. Under februari och mars har jag producerat mer energi än vi behöver. Det är bättre än vad jag trott. Det finns definitivt tillräckligt med sol.

Installerades på fyra dagar – sparar 14 000 kronor per år

Det hela började med att Gunnar ansökte om de tillstånd och bidrag som är aktuella. Sedan kom E.ON ut och tittade på taket. Efter att bland annat ha kollat upp takytans storlek bokades installation av solcellerna – vilket tog fyra dagar och utfördes av behörig elektriker. När solens strålar nu möter kiselplattorna i solcellerna skapas en spänning och det bildas el. Elen går sedan in i växelriktaren som omvandlar likspänningen till växelström och vidare in i elcentralen för att användas i villan.

– Jag sparar ungefär 14 000 kronor per år genom uteblivna elräkningar. Det här är ett vanligt hushåll med en kyl, frys, datorer – ni fattar. Solcellstaket driver också den värmepump som ger oss värme och varmvatten. I slutändan är mitt hus ett nollenergihus, det producerar lika mycket som det förbrukar. När jag i nästa steg skaffar en elbil eller laddhybrid skulle taket även kunna driva den.

Elen som inte går åt i huset säljer Gunnar tillbaks till elbolaget och får ersättning för detta. Sedan får han också cirka 75 öre per kilowattimme från staten i form av stöd och skattereduktioner.

Ett självklart val för miljön och plånboken

Gunnar säger att ökningen av lönsamhet i solceller kombinerat med miljönyttan gör att fler borde slå till.

 

– Att producera egen energi från solcellsanläggningen ser jag som ett slag för miljön, ett sätt att på egen hand bidra till att motverka naturkatastrofer och växthuseffekten. Känna att man gör något.

Fakta: Gunnars solcellstak

  • Solcellsanläggningen är 91 kvadratmeter stor
  • Anläggningen har 57 solcellspaneler
  • Installationen tog fyra dagar
  • Gunnar använde E.ONs helhetslösning för solceller
  • Solcellsanläggningen har en livslängd på cirka 30-50 år, återbetalningstiden är 15-25 år
  • Investeringen gick på 294 000 kronor och Gunnar fick tillbaka 103 000 kronor i solcellsbidrag
  • Värdet på huset, som är byggt 1991, har ökat
  • Solcellstaket i kombination med luftvärmepumpen gör huset till ett nollenergihus
  • Det är möjligt för Gunnar att med egen el även driva en elbil om han bestämmer sig för att skaffa en

 

 

Scrolla upp