Solceller ger lantbruket ny kraft
Solceller för jordbruksfastighet är en vinst både för miljön och företaget. I Skåne har tre stora producenter av grönsaker investerat i solceller till sina lantbruk. Tillsammans kommer de producera lika mycket el som årsförbrukningen för 80 villor.
Allt fler väljer att satsa på solenergi
För lantbrukare är förutsättningarna ofta gynnsamma. Det finns stora takytor att montera solpaneler på och på dagarna när solen skiner som mest och solcellerna producerar bäst har de ofta stora kylmaskiner som kräver mängder med energi. I Skåne har tre av regionens största producenter av grönsaker i sommar valt att producera egen energi tillsammans med E.ON.
De tre lantbruken, Peppinge Produkter AB, Åhus Grönt AB och Nyskördade Morötter AB kommer under året att ha installerat 1 500 kilowatt solceller på sina tak. Anläggningarna kommer producera uppskattningsvis 1 600 000 kWh på ett år, vilket motsvarar årsförbrukningen av energi för cirka 80 villor och lika mycket el som en vanlig elbil behöver för att köra 200 varv runt jorden.
”Kapar topparna i elförbrukningen”
Nyskördade Morötter AB, som är en stor producent av färdigpackade morötter, har en anläggning på drygt 3 000 kvadratmeter solpaneler som går igång under hösten.
– Antingen ska man vara först med något eller så väntar man tills en produkt är färdigutvecklad och i balans. Där tycker jag att man är framme med solenergin nu, säger Pål Nilsson som är vd på företaget.
Beslutet att bygga en solcellsanläggning togs i våras och energin som produceras ska gå in i gårdens förbrukning.
– Vi kapar topparna vi har på sommaren och hösten, då det är som varmast ute och våra kylmaskiner och bevattningspumpar går maximalt, berättar Pål Nilsson.
Satsar för andra gången: ”Snabb avräkningstid”
Peppinge Produkter AB, som odlar och packar potatis, morötter och palsternackor i östra Skåne, installerade solceller första gången för snart två år sedan. I somras byggde de ut och mer än fördubblade sin produktion av solenergi på grund av lönsamheten.
– Vi hade en snabbare avräkningstid än vi hade räknat med. Vi har varit väldigt nöjda med samarbetet med E.ON och hur de följer upp arbetet, berättar Fredrik Larsson på Peppinge Produkter AB.
Något han uppskattar är att det också går att få en överblick av energiflödena i fastigheterna genom E.ON:s program och app. Där kan han se hur mycket som produceras, hur mycket som används och hur mycket som säljs.
– Vi kan hela tiden följa och se vilka tidpunkter vi konsumerar mer och vilka tidpunkter vi producerar mer. Det är bra, säger han.
”E.ON erbjuder långsiktig trygghet”
Även Åhus Grönt AB har sin verksamhet på Österlen, där de på 1 000 hektar jordbruksmark producerar isbergssallad, lök, potatis och broccoli.
På gården har de monterat solpanel på fem byggnader som är 30 meter breda och 15 meter höga och med tak som sluttar mot söder. Totalt kommer installationen producera 548 kW och ska gå in i gårdens energiförbrukning för både bevattningspumpar och till terminaler som kyler, värmer eller torkar.
– Vi har gigantiska tak på våra byggnader och de kan vi inte använda till något annat. Utseendet var en stor grej innan, men inte längre. Panelen är prydligt monterad och jag tycker att det ser väldigt bra ut, berättar Per Johansson.
Den främsta anledningen till att de vågade satsa så stort var att E.ON kunde erbjuda en helhetslösning som kändes trygg – och det finns redan tankar på att bygga mer.
– Det är den personliga känslan av att man gör något för framtiden. Vi valde E.ON på grund av långsiktig trygghet i samband med att vi band våra strömpriser. Resan är ju inte slut när de har lämnat bygget, det är en del pyssel runt omkring också och det var E.ON tydlig med att de hjälper till med det, berättar Per Johansson.
Vinsterna med solenergi: ”Så problemfritt som möjligt”
Störst lönsamhet med solceller får man som jordbrukare om man förbrukar energin som man producerar och därmed slipper köpa mer el än nödvändigt från elnätet. Förutom själva kostnaden för el så sparar man då även överföringsavgifter och eventuell skatt. Beroende på förbrukningsprofilen kan även stora besparingar göras på effekttoppsreducering.
Men det är inte bara de stora lantbruken som tjänar på att producera sin egen energi – även för jordbruk och företag i mindre skala är det lönsamt.
– Det är alltid lönsamt, men det beror på vilka avkastningskrav kunden har. Återbetalningen kan bli lite längre om du bygger mindre, berättar Magnus Fast på E.ON.
Varje lösning är unik och anpassas efter behov och förutsättningar så som förbrukningsmönster. E.ON tar även hand om pappersarbetet i anslutning till installationen, till exempel ansökan om investeringsstöd eller tilldelning av elcertifikat och bygglovsansökningar när det krävs.
– Vi vill göra det så problemfritt som möjligt. Vi gör allt för att underlätta för kunderna. Det kan vara svårt att veta allt själv, säger Magnus Fast och fortsätter:
– Förutom den rena ekonomiska vinningen finns det också mycket att tjäna på ur en hållbarhetssynpunkt. Att synas och kommunicera att man satsar på förnybar energi är positivt på så många sätt, säger Magnus Fast.
Källa: Dagens Industri
Solcellslösningar för dina behov
Att skaffa solceller är enkelt. Samtidigt minskar du företagets elkostnader och stärker miljöprofilen.