Laddlösning | Satsning ska leda till fler elbilar - E.ON
apartment up_arrowboka_tidboka_tidcheckmark Imported Layers Copy 3Imported Layers Copy 3close_icon close_iconcontract-details direction error-messagefacebook rorligt_icon copygoogle_plushouse Kalender_24x29Artboard 1 Kalender_24x29Artboard 1 instagram_icon mailmailmap_pin_selected_map_pin Type something Imported Layers Copy 2Imported Layers Copy 2 Imported Layers Copy rabatt_icon Created with bin/sketchtool. radgivning_icon Created with bin/sketchtool. sms_icon Created with bin/sketchtool. Imported Layers 7Imported Layers 7 translate_icontwitteruser-contract vattenkraft_icon copy 3Customization

”Många vill men kan inte välja en elbil”

Hade du köpt en elbil om det fanns laddstolpar i parkeringshuset? För många är svaret ja. Därför tar Malmö nu ett jättekliv mot en grönare framtid genom att installera 80 laddstolpar runt om i staden.

– Många vill men kan inte välja en elbil. Det vill vi förändra, säger Hassan Mahdi, fastighetsförvaltare på Parkering Malmö.

Parkering Malmö och E.ON har ingått ett samarbete för att bygga ut den publika infrastrukturen för laddning av elfordon i staden. Sammanlagt kommer 80 laddstolpar att byggas fram till oktober 2018.
– Laddstolparna kommer att monteras i Parkering Malmös parkeringsanläggningar och på olika markparkeringsytor runt om i Malmö, säger Hassan.

Elbilsägarna i Malmö blir allt fler. 
– I Malmö finns för närvarande cirka 1 100 laddbara fordon och siffran ökar snabbare än riksgenomsnittet. Det är därför viktigt att infrastrukturutbyggnaden sker i samma takt och med vårt projekt så kommer Malmö att kunna hänga med i utvecklingstakten på fordonssidan, säger Karin Waldén, ansvarig för e-mobility på E.ON.

Hoppas på att fler ska köpa elbil

Samarbetet är en del av Malmö stads övergripande ambition om att arbeta för en ekologisk och hållbar stad.

–        Vi ser detta som ett steg i rätt riktning, säger Hassan.

Han poängterar samtidigt att fördelarna inte tar slut där. Snarare ligger den största fördelen i att kunna bygga upp en fungerande infrastruktur som malmöborna sedan har möjlighet att anpassa sig till.

– Jag har fått väldigt många frågor genom åren, både av privatpersoner och av företag, om var det finns laddstolpar och hur många som finns tillgängliga. Man vill, men kan inte, skaffa elbilar. Nu hoppas vi att fler kan göra sina beställningar utan att oroa sig.

80 nya laddstolpar inom ett år

Avtalet med E.ON är stort ur ett svenskt perspektiv – att installera 80 laddstolpar i totalt tre parkeringshus och en markyta är inget litet projekt. Under 2018 beräknas allt vara klart. Projektet genomförs med stöd från Naturvårdsverkets Klimatklivsprogram och för Parkering Malmö stannar planerna på ett grönare Malmö inte här.

– Jag tror det kommer hända hur mycket som helst de kommande åren. En tanke är att installera solceller på våra parkeringshus som ger direkt energi till laddstolparna inuti. Det är framtiden, menar Hassan.

Scrolla upp