Under vinterns snöoväder blev ett stort antal av våra kunder i Valdemarsvik strömlösa. Efter ett omfattande reparationsarbete – som genomfördes i upp till 70 cm djup snö – lyckades vi efter två dygn ge alla ström igen. Men det kunde ha blivit värre om inte elnäten hade varit vädersäkrade.

Fick låna in bandvagn för att ta sig fram

Nästan en meter djup snö och kraftiga vinande vindar. Våra entreprenörer fick ta hjälp av både plogbilar och en inlånad bandvagn för att kunna utföra sitt reparationsarbete efter att Valdemarsvik hade drabbats av ett kraftigt snöoväder i vintras som slagit ut strömmen i området.

– De flesta vägar var helt igensnöade så det gick inte att ta sig fram med bil, så de fick vänta på att de plogades. Man fick även låna in en bandvagn från Räddningsförbundet i Östergötland för att överhuvudtaget ta sig fram. När man kom fram visade det sig att ett stort antal träd hade fallit över ledningar och även slagit sönder ledningar och stolpar, säger Björn Persson, regionchef på E.ON.

500 träd hade fallit över ledningarna

När entreprenörerna gjorde en flygbesiktning över hela elnätet i området kunde man se att det handlade om över 200 platser där cirkla 500 träd hade fallit mot ledningarna. Bara ett fåtal av dem hade dock orsakat strömavbrott.

– Ledningarna stod pall för träden som låg på dem, vilket är ett resultat av det stora projekt som vi genomför för att vädersäkra hela vårt elnät i Sverige, säger Björn Persson.

– Hade snöovädret skett innan vädersäkringen hade vi haft 200 platser att behöva reparera. Då hade vi pratat om minst en vecka innan vi hade haft personal som skulle klara av det. Det är ett bra exempel på vilken nytta de investeringar vi gör har, fortsätter Björn Persson.

Isolerade ledningar minskar avbrott

Vi har under de senaste tio åren varit ett av de elnätsbolag som har satsat mest för att minska antalet avbrott genom att vädersäkra sina elledningar – framförallt på landsbygden.

Sedan 2005 har vi byggt om långt över 30 000 kilometer – tre kvarts varv runt jorden – elledning. Oftast genom att gräva ner den, men även genom att isolera befintlig luftledning.

– När ett träd ramlar mot en isolerad ledning så uppstår inte automatiskt ett strömavbrott, vilket vi kunde se prov på i Valdemarsvik. Tunga träd kan såklart fortfarande få elledningar att brista eller krossa ledningar och stolpar, men vädersäkringen minimerar skadorna avsevärt, säger Björn Persson.

Valdemarsvik

Klara med vädersäkringen 2022

I Valdemarsvik fortsätter vi arbetet med vädersäkring – bland annat genom att isolera befintlig ledning i skärgården, göra nya sträckningar med sjökabel samt bygga ett så kallat redundant elsystem. Redundans betyder att även om en transformator går sönder eller om en ledning skadas så kan en annan del ta över – vilket minskar risken för strömavbrott. År 2022 räknar vi med att kunna gå i mål med vädersäkringen i de delar av de lokala näten som är hårdast drabbat av återkommande stormar.

Fakta om vår vädersäkring

Vi har under de senaste tio åren varit ett av de företag som har satsat mest för att minska antalet avbrott genom att vädersäkra sina elledningar, framförallt på landsbygden. Sedan 2005 har vi byggt om långt över 30 000 kilometer (tre kvarts varv runt jorden) elledning, oftast genom att gräva ner den. Satsningen på ökad leveranssäkerhet av el fortsätter i hela landet och skapar mer än 2 000 arbetstillfällen. 2022-2023 räknar vi med att kunna gå i mål med vädersäkringen i de delarna av lokalnäten som är hårdast drabbat av återkommande stormar.

Så förnyar vi elnätet

Se hur vi gör det möjligt för Sverige att växa med förnybar energi.