Välj ett bra elpris

Ibland är det läge att kolla upp elpriserna för att kunna ta välinformerade beslut gällande elavtal. Vi vill att du alltid ska känna dig trygg i ditt val av elavtal. Därför listar vi här det du behöver veta om elpriser och vad timpris och fast eller rörligt elpris faktiskt innebär.

Aktuella elpriser

Hur styrs elpriset?

Med en växlande elmarknad kan det vara svårt att förstå hur elpriset styrs. Elpriset är beroende av en rad faktorer som priset på el på elbörsen, som heter Nord Pool, och elnätsavgiften, som du betalar för att elen ska transporteras till ditt hem. Priset per kilowattimme varierar beroende på vilket av Sveriges fyra elområden du bor i. Till ditt elpris kommer även av energiskatt och moms. 

Elpriset påverkas av allt från väderförhållanden till tillgången av diverse energikällor. Blåser det mycket kan elen bli billigare, precis som det kan bli dyrare om det är extra torrt och vattnet till vattenkraften inte fylls på. Olika säsonger påverkar också elpriset eftersom man i regel förbrukar mer el under vintern och mindre el under sommaren. Omvärldsfaktorer, som kriget i Ukraina, kan också spela stor roll för hur elpriset utvecklas.

Vad påverkar mitt elpris?

Vilket elavtal ska jag välja?

Funderar du på timpris? Eller vill veta om fast eller rörligt pris kan vara något för dig? Just nu kan det kännas extra svårt att välja elavtal. Vi följer marknadsutvecklingen noga och ger dig rekommendationer utifrån läget på elmarknaden.

Rörligt elpris – ett enkelt avtal

Rörligt elpris passar dig som klarar tillfälliga pristoppar, då det följer upp- och nedgångar på elbörsen. Du kan när som helst binda elpriset.

man sitter med barn i soffan och tittar på film

Timpris – för en flexibel elanvändning

För dig som vill påverka dina kostnader, gillar att ha koll på elpriset och kan styra när du förbrukar din energi.

Fast elpris – ett tryggt val

Fast elpris är ett bra alternativ om du i förväg vill veta hur mycket du kommer att betala för elen per kilowattimme.

Analys – så ser elmarknaden ut nu

Här hittar du vår senaste analys av elmarknaden.

Att tänka på när du jämför elpriser

7 tips och allt annat du behöver veta för att enklare jämföra elpriser och välja elavtal. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

Historisk utveckling av elpriser

Här kan du följa hur det rörliga priset har utvecklats de senaste tio åren.

Vad påverkar elpriset? 

Här förklarar vi hur elpriset styrs av tillgång och efterfrågan.

Vad är elcertifikat?

Se varför elcertifikat är ett viktigt steg för att göra Sverige förnybart.

Vanliga frågor om elpriser

Ska man välja fast eller rörligt elpris? Vad är bäst? 

Att välja mellan fast eller rörlig är en bra fråga som många ställer. Fast pris är ett bra val om man vill undvika oförutsedda kostnader. Rörligt elpris passar dig som har marginal att klara tillfälliga pristoppar men ligger oftast lägre i pris i övrigt.

Läs våra aktuella rekommendationer

Passar timpris mig?

Timpris är ett bra val för dig som vill påverka dina kostnader, gillar att ha koll på elpriset och kan styra när du förbrukar din energi.

Läs mer om timpris

Vad består elpriset av?

Elpriset består av två delar, din elhandelskostnad som du själv kan påverka emot den el du förbrukar. Samt en elnätskostnad som består av en fast kostnad.

Läs mer om hur elpriset styrs

När är elpriserna som lägst?

Det går tyvärr inte på förhand att säga en specifik period då elpriserna är som lägst. Elpriserna följer den nordiska elbörsen och priserna kan även variera utifrån väderförhållanden och tillgång av diverse energikällor.

Läs om den historiska utvecklingen av elpriset här