Därför är elpriset högt

I Norden påverkas elspotpriserna främst av vädret, såsom nederbörd, temperatur och vindförhållanden. Torrt och vindstilla i stora delar av Sverige innebär till exempel minskade hydroreserver och höga medelpriser.

I och med våra elnätsförbindelser med övriga Europa påverkas vi även av vad som händer i andra länder och hur förhållandena ser ut där. Tillgången på gas och kol från Ryssland samt priset på utsläppsrätter är alla viktiga parametrar för elproduktionen på kontinenten. Högre priser i Europa påverkar i sin tur det nordiska elpriset.

Norra Sverige har lägre priser på grund av tillgången på vattenkraft, som också transporteras söderut men inte i den omfattning som behövs för att hela tiden täcka hela elbehovet i södra Sverige.

Läs mer om läget på energimarknaden

Varför är elpriset högre i södra Sverige?

I de södra delarna av landet har vi inte så mycket elproduktion som kan hjälpa till. Kärnkraftverken har haft översyn som i vissa fall tagit längre tid än planerat och vindkraftverkens elproduktion minskar vid mindre blåst.

I vissa perioder med hög efterfrågan får vi importera el från våra grannländer, särskilt till södra Sverige. I många fall produceras den importerade elen av fossila bränslen som gas och kol.

Illustration över Skåne

Så bestäms elpriset

Elpriset bestäms på elhandelsbörsen Nord Pool. Där påverkas priset av utbud och efterfrågan, både inom Sverige och i närliggande länder som vi har överföringar till och från. I Sverige har vi också fyra elprisområden där elpriserna varierar.

Fast eller rörligt pris?

Få reda på hur fast och rörligt elpris fungerar, vilka fördelar och nackdelar alternativen har och vad som passar ditt hushåll bäst.

flygande flicka

Vad är skillnaden mellan rörligt pris och timpris?

Få reda på hur timpris, rörligt elpris och fast elpris fungerar, vilka fördelar och nackdelar alternativen har och vad som passar ditt hushåll bäst.

Elpriset just nu och framöver

Se det aktuella elpriset i ditt elområde och läs mer om elmarknadsläget och våra prognoser för elpriset under den närmaste framtiden.

Solceller skyddar dig mot höga elkostnader

Många av våra solcellskunder halverar sin elräkning. Med solceller på taket får du en lägre energikostnad från dag ett, och efter 10 år är ditt solcellssystem avbetalat, och resten är ren vinst. 

Påverka din elkostnad

Det som gör allra störst skillnad för dina kostnader på kort sikt är att hålla koll på din elförbrukning – tänk över vad du kan göra hemma för att minska konsumtionen. Som kund hos oss kan du logga in på Mitt E.ON och se din dagliga förbrukning.

pappa håller i läsplatta och en flicka skrattar

Så sparar du el hemma 

Hemmets värsta energitjuvar kan ofta hittas där du minst anar det, men att minska förbrukningen behöver inte vara svårt. Vi hjälper dig med handfasta tips för att göra det så enkelt som möjligt, vare sig du bor i lägenhet eller villa.