Därför är elpriset högt
I Norden påverkas elspotpriserna främst av vädret, såsom nederbörd, temperatur och vindförhållanden. Torrt och vindstilla i stora delar av Sverige innebär till exempel minskade hydroreserver och höga medelpriser.
I och med våra elnätsförbindelser med övriga Europa påverkas vi även av vad som händer i andra länder och hur förhållandena ser ut där. Tillgången på gas och kol från Ryssland samt priset på utsläppsrätter är alla viktiga parametrar för elproduktionen på kontinenten. Högre priser i Europa påverkar i sin tur det nordiska elpriset.
Norra Sverige har lägre priser på grund av tillgången på vattenkraft, som också transporteras söderut men inte i den omfattning som behövs för att hela tiden täcka hela elbehovet i södra Sverige.
Varför är elpriset högre i södra Sverige?
I de södra delarna av landet har vi inte så mycket elproduktion som kan hjälpa till. Kärnkraftverken har haft översyn som i vissa fall tagit längre tid än planerat och vindkraftverkens elproduktion minskar vid mindre blåst.
I vissa perioder med hög efterfrågan får vi importera el från våra grannländer, särskilt till södra Sverige. I många fall produceras den importerade elen av fossila bränslen som gas och kol.


Vad är skillnaden mellan rörligt pris och timpris?
Få reda på hur timpris, rörligt elpris och fast elpris fungerar, vilka fördelar och nackdelar alternativen har och vad som passar ditt hushåll bäst.

Så sparar du el hemma
Hemmets värsta energitjuvar kan ofta hittas där du minst anar det, men att minska förbrukningen behöver inte vara svårt. Vi hjälper dig med handfasta tips för att göra det så enkelt som möjligt, vare sig du bor i lägenhet eller villa.