En av anledningarna till att du vill byta elbolag kan vara att du blivit tilldelad ett så kallat anvisningsavtal. Om du själv inte väljer ett elhandelsavtal när du skaffat en ny bostad blir du helt enkelt anvisad till ett avtal av ditt elnätsbolag, detta kallas för ett anvisningsavtal.

Du får alltså ett tillsvidarepris för att du inte ska stå utan el i ditt nya hem. Det är däremot mer fördelaktigt att själv välja ett elavtal, det vill säga att byta elbolag vid flytt eller att flytta ditt nuvarande elavtal.

En annan anledning kan också vara att du helt enkelt inte är nöjd med ditt nuvarande elbolag eller elavtal och då kan ett byte av elleverantör både underlätta vardagen och spara dig pengar. 

Även om du har gjort ett aktivt val med vilket elbolag eller elavtal du ville ha så kan det vara läge att på nytt se över ditt elavtal för att säkerställa att det är det bästa för dig. 

Hur gör du för att byta elbolag till E.ON? Fem enkla steg

 1. Går det att byta elavtal och elbolag under bindningstid
  Kontrollera att ditt nuvarande elavtal inte har någon bindningstid- eller uppsägningstid. Självklart går det att byta elbolag under bindningstiden men det kan medföra en extra avgift om du väljer att säga upp avtalet i förtid.
 2. Elnätsföretag och elhandelsföretag
  Se till att det är samma person i hushållet som står på avtalen för elnätsföretag och elhandelsföretaget. Vilket elnät du har står på din elfaktura.
 3. Anläggnings-id och områdes-id 
  Du hittar ditt anläggnings-ID vid din elmätare, det sitter en etikett med titeln "Anläggnings-ID" med siffrorna under streckkoden. Ett anläggnings-ID är ett 18 siffror långt nummer som alltid börjar på 735 999. Ett områdes-ID består av tre bokstäver och visar var i Sverige din anläggning finns, medan anläggnings-ID visar exakt var i detta område din anläggning ligger. Ditt områdes-ID hittar du på din faktura. 
 4. Ge E.ON fullmakt att byta elbolag 
  Vill du ha hjälp med att byta elbolag så hjälper vi dig mer än gärna. Du kan då välja att ge oss fullmakt, så sköter vi hela övergången. När ditt elavtal med oss startar beror helt på vilken bindningstid du har hos din nuvarande leverantör. Ska du flytta till en ny bostad så anmäler du enkelt din flytt till oss.
 5. Sista steget i att byta elbolag – teckna nytt elavtal
  Sen är det bara att teckna det elavtal som passar dig bäst!

Om du har ytterligare frågor kring hur du byter elleverantör eller vill få hjälp med att ta reda på vilket elavtal som passar dig och ditt hushåll bäst är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Teckna nytt elavtal

Här kan du teckna det elavtal som passar dig bäst. 

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi guidar dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Därför ska du välja elavtal hos E.ON

 • Förnybar energi Hos oss vet du att din el kommer från förnybara energikällor samtidigt som du bidrar till utvecklingen.

 • Gratis energirådgivning Få kostnadsfri hjälp av våra experter att gå igenom och sänka din energiförbrukning utifrån dina förutsättningar.

Byta elavtal

Har du redan E.ON idag men är nyfiken på andra former av elavtal så hjälper vi dig gärna med ett byte. Vi har idag två olika former av elavtal med fast eller rörligt elpris. Vad vi rekommenderar just nu skiljer sig beroende på var du bor, om du bor i villa eller lägenhet och därmed också vilken förbrukning du har. Läs mer om våra olika elavtal och se vad vi rekommenderar just nu för just dig.

Kan jag byta elnätsleverantör?

Du kan inte välja din elnätsleverantör då det beror på var du bor och vilket företag som ansvarar för ledningarna som transporterar elen till just dig. Däremot kan du själv välja vem som ska leverera elen hem till dig genom att teckna ett elavtal med exempelvis E.ON eller något annat elhandelsbolag, även kallat elbolag.