Hur laddar man sina prylar som mobiltelefoner, datorer, verktyg och annat på smartast sätt? Och vad händer när man lämnar en laddare inkopplad i väggen? Här får du tips om hur du laddar säkert och effektivt för att batterierna ska må bra.

Fyra tips för bra och säker laddning

 • Ladda inte ur eller ladda fullt för ofta
  Moderna laddningsbara batterier mår bäst och håller längre när de hålls mellan 20 och 80 procents laddning.
 • Använd rätt laddare
  När du köper en elektronisk pryl med batteri får du oftast en laddare som är tillverkad för just den prylen. Dåliga laddare kan dra mer el än nödvändigt eller skada batteriet.
 • Dra ur laddaren
  Låt inte din laddare sitta kvar i uttaget när du laddat klart. Den drar fortfarande en del el och kan i värsta fall utgöra en brandrisk.
 • Byt ut skadade och dåligt fungerande laddare
  Är sladden eller kontakten skadad? Blir laddaren ovanligt varm när du använder den? Då är det dags att byta ut laddaren.

Ladda rätt och undvik onödiga risker

 • Dåliga laddare kan utgöra en brandrisk
  En dåligt konstruerad laddare som är inkopplad men inte används kan i värsta fall överhettas och utgöra en brandrisk. Kolla så att dina laddare kommer från certifierade tillverkare och är CE-märkta, då vet du att de är rätt konstruerade. Ett smart tips är att koppla dina laddare på ett sätt så att de är enkla att stänga av helt – till exempel en grenkontakt med strömbrytare, en timer eller en fjärrstyrd strömbrytare. Då förbrukar de inte onödig el och du minskar risken för brand.
 • Kabeln till laddaren har en liten skada – är den farlig?
  Om du har fått skador på kabeln till en laddare, exempelvis att höljet skavts av på sladden till en USB-laddare, ska du byta ut den direkt. Detsamma gäller egentligen alla typer av skador – en skadad elektronikprodukt kan vara farlig.
 • Ska laddaren bli varm när jag laddar min pryl?
  Laddare blir ofta lite varma när de används. Det är en del i processen där laddaren omvandlar växelströmmen i uttaget till likström, vilket genererar energi i form av värme. Så att en laddare blir lite varm är inget att oroa sig för. Om den däremot blir så pass het att den känns obehaglig att ta i eller luktar lite bränt, då kan det vara något fel på den och du bör byta ut den.
flicka med hörlurar sitter och tittar på sin dator

Hur laddar man på bästa sätt?

Ett batteri mår bäst när det är 20–80 procent laddat. Med andra ord är det bra för batteriets hälsa och livslängd, oavsett vad batteriet driver, att aldrig laddas ur helt – eller att för ofta laddas till 100 procent. Det är ett skäl till att du till exempel inte ska lämna din telefon på laddning över natten, om den inte har en inbyggd funktion som begränsar laddningen. 

Du bör alltid använda en kvalitetsladdare när du laddar din elektriska pryl – allra helst den som medföljde prylen när du köpte den. Många billiga laddare är billiga just på grund av att man sparat in på kvaliteten på laddarens komponenter. Det kan innebära att det tar längre tid att ladda och att all ström som går in i laddaren inte utnyttjas.

Hur mycket el drar en laddare?

Hur mycket ström som går åt att ladda din batteridrivna elektronikpryl beror på effekten laddaren levererar och hur stor kapacitet batteriet som ska laddas har. Information om laddarens effekt ska alltid finnas utskrivet någonstans, till exempel på höljet till laddarens kontakt. Ju högre effekt laddaren har, desto snabbare kan den ladda batteriet. 

Batteriets kapacitet, alltså hur länge det kan användas innan det laddas ur, mäts i milliamperetimmar (mAh). Många moderna standardversioner av mobiltelefoner har en kapacitet runt 3 000 mAh. Med en laddare som har en effekt på 5W tar laddningen från noll till fullt ungefär 3,5 timmar – beroende på hur mycket kraft telefonen använder när den laddas. Det motsvarar 0,0175 kWh. Om du laddar telefonen lika länge dagligen under ett år motsvarar det en förbrukning på runt 6,5 kWh.

en person laddar sin mobiltelefon
händer som skriver på en dator och iphone ligger bredvid dator

Drar en laddare el när den inte laddar något?

Det är lätt att tänka att en laddare som inte är inkopplad i någon elektronisk pryl inte leder någon ström via uttaget. Men det gör de faktiskt. Hur mycket el som går åt beror på vilken typ av laddare som är inkopplad i väggen. 

En genomsnittlig mobilladdare drar kring 0,05 W när den inte används. Det är i sig inte mycket och gör knappast något större avtryck på din elräkning, men det är fortfarande onödig förbrukning. Föreställ dig att alla smartphoneägare i världen lämnar laddaren inkopplad – då blir siffran inte så obetydlig längre.