• Ladda inte ur eller ladda fullt för ofta
  Moderna laddningsbara batterier mår bäst och håller längre när de hålls mellan 20 och 80 procents laddning.
 • Använd rätt laddare
  När du köper en elektronisk pryl med batteri får du oftast en laddare som är tillverkad för just den prylen. Dåliga laddare kan dra mer el än nödvändigt eller skada batteriet.
 • Dra ur laddaren
  Låt inte din laddare sitta kvar i uttaget när du laddat klart. Den drar fortfarande en del el och kan i värsta fall utgöra en brandrisk.
 • Byt ut skadade och dåligt fungerande laddare
  Är sladden eller kontakten skadad? Blir laddaren ovanligt varm när du använder den? Då är det dags att byta ut laddaren.
 • Dåliga laddare kan utgöra en brandrisk
  En dåligt konstruerad laddare som är inkopplad men inte används kan i värsta fall överhettas och utgöra en brandrisk. Kolla så att dina laddare kommer från certifierade tillverkare och är CE-märkta, då vet du att de är rätt konstruerade. Ett smart tips är att koppla dina laddare på ett sätt så att de är enkla att stänga av helt – till exempel en grenkontakt med strömbrytare, en timer eller en fjärrstyrd strömbrytare. Då förbrukar de inte onödig el och du minskar risken för brand.
 • Kabeln till laddaren har en liten skada – är den farlig?
  Om du har fått skador på kabeln till en laddare, exempelvis att höljet skavts av på sladden till en USB-laddare, ska du byta ut den direkt. Detsamma gäller egentligen alla typer av skador – en skadad elektronikprodukt kan vara farlig.
 • Ska laddaren bli varm när jag laddar min pryl?
  Laddare blir ofta lite varma när de används. Det är en del i processen där laddaren omvandlar växelströmmen i uttaget till likström, vilket genererar energi i form av värme. Så att en laddare blir lite varm är inget att oroa sig för. Om den däremot blir så pass het att den känns obehaglig att ta i eller luktar lite bränt, då kan det vara något fel på den och du bör byta ut den.