När du flyttar till din första egna bostad är elen kanske inte det första du tänker på. Den ska bara fungera, och helst kosta så lite som möjligt. Pengarna är roligare att lägga på exempelvis inredning och nöjen. Men en förutsättning för låga elkostnader är smarta val och koll på förbrukningen. Här kommer några värdefulla tips på vägen.

Välj rätt elavtal för dig

För att få el i din nya bostad behöver du dels ett avtal med det elnätsbolag som finns där du bor, dels ett elhandelsavtal som du väljer själv. Om du inte valt ett elavtal vid inflyttningsdagen får du ett så kallat anvisningsavtal, så att elen fungerar när du flyttar in. Det är ofta dyrare än andra avtal, så vi rekommenderar att du väljer ett annat alternativ så snart du kan. Det gör du snabbt och enkelt här på eon.se. Du är också varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt samtal med vår rådgivning, så hittar vi tillsammans det bästa avtalet för dig.

Lite att tänka på när du tecknar elavtal första gången

Spara för både dig och miljön

Att spara energi ger inte bara mer i plånboken varje månad, du är också med och gör en insats för miljön. När vi använder energin smartare blir vårt klimatavtryck helt enkelt mindre.

Men hur sparar man energi utan någon tidigare förbrukning att jämföra med? I ditt första boende har du faktiskt chansen att göra bra val från början. När du köper glödlampor till exempel, se till att välja de som är energisnålast.

Spara el med rätt belysning

Kom igång och spara el

Börja fundera över dina förbrukningsvanor och ta reda på vilken energi du betalar för via exempelvis hyran. Det är såklart klokt att spara på all energi men det kan vara bra att veta vilka förändringar som kan påverka din faktura direkt. För många hushåll är varmvatten och uppvärmning en stor del av energikostnaderna, men om dessa ingår i din fasta boavgift kanske det känns mer motiverande att börja med elen och ta annat efter hand.

Energitips för dig som bor i lägenhet

Följ förbrukningen från början

Hämta vår app redan när du flyttar in och följ energianvändningen från start. På så sätt kan du lära dig hur just din förbrukning ser ut och upptäcka om något förändras. Ibland kanske du är extra noga med att spara och kan se vilken effekt det ger. Då kan du ge dig själv en klapp på axeln eller en belöning. Andra månader kanske något drar i väg, då kan det vara bra att fundera på varför.

Skriv gärna ner hur du använder energi månad för månad och om du lär dig något nytt kring din förbrukning. På så sätt har du fina förutsättningar att hålla kostnaderna nere även när du vill ta steget och flytta till ett större boende.

Ungdomar

Erbjudande till dig som student

Vi har tagit fram ett extra förmånligt elavtal för dig som studerar. Läs mer om vad som ingår och ta del av erbjudandet.

Teckna studentavtal

Flytta hemifrån-guiden

Här hittar du samlade tips och en inköpslista för dig som flyttar till ett eget boende för första gången.

Att tänka på vid första flytten