När det är dags att flytta hemifrån är det mycket att tänka på. Elavtal till exempel. Här reder vi ut de vanligaste frågorna kring ditt allra första avtal. 

Du behöver två avtal för att få el i bostaden

För att du ska få el i din bostad behöver du teckna två typer av elavtal. Ett avtal för elnät och ett för elhandeln. Läs mer om skillnaden mellan elnät och elhandel.

Elnätsavtal

Du behöver ett elnätsavtal med det bolag som äger elnätet där du bor. Detta avtal kan du inte välja själv. Om du är osäker på vilken elnätsområde din bostad tillhör så kan du hitta alla områden på webbplatsen natomraden.se. Det är bra om du har ditt anläggnings-ID till hands även om det ofta går bra att teckna ett avtal med hjälp av adress och lägenhetsnummer. Här kan du läsa mer om elnät och hur det fungerar.

Elhandelsavtal

Det elavtal som du däremot kan välja själv är ditt avtal för elhandeln. Om du inte gör ett aktivt val kommer du att tilldelas ett så kallat anvisningsavtal eller tillsvidareavtal som det också kallas. Det är alltid mer fördelaktigt att själv välja ett avtal. Läs mer om anvisningsavtal här.

Vill du ha hjälp med att välja elavtal? 

Vi guidar dig så att du väljer rätt elavtal utifrån dina förutsättningar. Boka ett kostnadsfritt samtal med oss där vi pratar elavtal med dig.

Ska jag välja fast eller rörligt elpris?

Ett fast elpris är precis som det låter en fast avgift du betalar varje månad för din el. Det ger trygghet. Ett rörligt elpris följer däremot elbörsen och går upp och ned under året. Det rörliga priset kan ändras fort och du som väljer rörligt elpris bör hålla lite extra koll på hur priserna utvecklas.

Läs mer om fast elpris och rörligt elpris.

Därför ska du välja förnybar el

El som kommer från olja, naturgas och kol bidrar till utsläpp som är skadliga för miljön. När du väljer ett elhandelsavtal med el från förnybara energikällor är du med och bidrar till att fler hushåll istället kan drivas av naturens krafter genom till exempel sol-, vind-, och vattenkraft. När du blir kund hos E.ON kommer elen du köper av oss från förnybara energikällor. Vill du veta mer? Besök vår sida om förnybar el där vi samlat all information om energikällor, ursprungsmärkning och elcertifikat.

Hur lång tid tar det att få el till nya bostaden?

Det sista man vill är att flytta in i sin nya bostad och upptäcka att man inte har någon el. Hur lång tid det tar att få igång elen beror på vilket elnätsbolag som äger elnätet och vad de har för regler. Var därför gärna ute i god tid när du tecknar ett elnätsavtal så att det säkert hinner komma igång till din inflyttningsdag.

Redan flyttat och glömt att teckna elavtal?

Om du glömt att teckna ett elnätsavtal finns det en risk att du är eller blir utan el i din bostad. Tag kontakt med din elnätsleverantör och gör sedan ett aktivt val för din elhandel. 

Vilket elavtal passar dig?

Vi hjälper dig att hitta det elavtal som passar dig bäst.

Att tänka på vid flytt

Vi har sammanställt en checklista för allt du behöver ha koll på under flytten.