Vi befinner oss i en period med högre elpriser än vanligt och många undrar vad julbelysningen kommer att kosta att ha tänd i jul. Oftast blir det många olika ljuskällor som står tända under de mörka timmarna – allt ifrån adventsljusstakar och adventsstjärnor i fönstren, till ljus i granen och belysning utomhus. Det ger en härlig julkänsla, men vad kostar det egentligen?

Det är förstås alltid en god idé att släcka lampor när de inte behöver vara tända, men när det kommer till julbelysning drar den generellt sett inte så mycket el, så länge du väljer LED-lampor. Här går vi igenom olika julpynt och andra juliga traditioner och ser vad de kostar.

*Samtliga kostnader är beräknade med ett elpris på 3 kronor/kWh. Elpriset varierar över tid och är olika beroende på elområde och elavtal.

Julgransbelysning

I Sverige säljs det nästan 3 miljoner julgranar varje år. De ställs ofta i vardagsrummet för att ge en riktig julkänsla för hela familjen. Förr hade man levande ljus i granen men nu för tiden används elektrisk julgransbelysning, bland annat för att minska brandrisken. 

Det finns många olika varianter på julgransljus och lika många färgkombinationer. Det är vanligt är att ljusslingan köptes för 10–20 år sedan, då elpriset inte var särskilt högt. Bra att känna till är att det kan skilja väldigt mycket i elförbrukning beroende på om du har en gammal ljusslinga med små glödlampor eller om hur har en ny med LED-lampor.

En traditionell julgransbelysning utan LED-lampor, med totalt 16 lampor och 3W per lampa, kostar i snitt 54 kronor att ha tänd 12 timmar per dag i 31 dagar. En modernare variant är därför ofta en investering väl värd att göra.

Julbelysning utomhus

Har du balkong, terrass eller bor du i ett hus använder du säkert julbelysning där i någon form. Då är det viktigt att belysningen klarar av att stå emot snö, smuts, regn och kyla. Har du exempelvis en julgran utomhus behöver julgransbelysningen vara CE-märkt och ha IP-44-klassificering. 

Om du använder en batteridriven granslinga kan det gå åt många batterier om den inte stängs av under de ljusa timmarna på dygnet. Visste du att uppladdningsbara batterier i regel har 500 gånger längre livstid än engångsbatterier? Därför är det en bra idé att alltid använda uppladdningsbara batterier om du har någon form av julbelysning som är batteridriven.

En LED-ljusslinga utomhus på 7,4W med 240 lampor kostar 8,30 kronor att ha tänd i 12 timmar per dag i hela 31 dagar.

Adventsbelysning och elljusstakar

Adventsljusstakar, adventsstjärnor eller elljusstakar är ljuskällor som oftast står på bordet eller fönsterbrädan. Det ger en härlig julkänsla att promenera runt och se dem i fönstren längs gatorna. Dessa små ljusstakar är oftast tända under 12–15 timmar per dygn, vilket leder till en elförbrukning på i snitt 5,95 kronor per elljusstake och vecka med traditionella glödlampor. Om du har tre adventsljusstakar tända under 31 dagar kostar det dig cirka 84 kronor. Byter du till LED-lampor blir kostnaden i stället 80 öre per ljusstake och vecka och 10,65 kr för tre ljusstakar under december.

Oavsett om du har små eller stora adventsljusstakar kommer det att göra skillnad att byta ut vanliga glödlampor till LED-lampor. Det kommer även att vara enklare att hitta nya lampor som passar din ljusstake om någon går sönder under julhelgen. 

Den klassiska röda adventsstjärnan i papper kom till Sverige under 1930-talet och har sedan dess varit en tydlig inredningsdetalj under julfirandet. En adventsstjärna med en 4W LED-lampa, motsvarar ljus från en traditionell 15–25W glödlampa och kostar i snitt 4,50 kronor att ha tänd 8 timmar per dygn mellan första advent och trettondagen.

Adventsljusstake i fönster
Julstjärna lyser i fönstret bakom en man
Använd LED-lampa för din julbelysning

Glödlampa eller LED-belysning

Om du byter ut dina gamla glödlampor till LED-lampor kommer du att spara in på elförbrukningen i jul. Visste du att en LED-lampa drar en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa, och håller 15 gånger längre än en vanlig lampa? I stort sett alla har bytt ut vanliga lampor i taket och i köksfläkten till LED-belysning, men av någon anledning har många inte bytt lamporna på sin julbelysning. Förmodligen är anledningen till det att dessa ligger nerpackade i en låda på vinden eller i källaren under resten av året och därför håller i flera år.

Så här mycket el kostar jultraditionerna 

Vi går igenom några av de populäraste jultraditionerna och räknar på hur mycket dessa kostar i elektricitet.

Lagar mat i köket och tänker på elkostnaderna

Griljera julskinka i ugn

Om du har köpt en färdigkokt julskinka och endast ska griljera den på 200 grader i 15 minuter kostar det i snitt 1,90 kronor i elförbrukning.

Barn och morförälder kokar knäck med kort energiförbrukning

Koka knäck

Det är väldigt viktigt att hålla koll på knäcken när den kokar för att få en perfekt konsistens. En sats knäck med 50 stycken formar kostar i snitt 1 krona att göra, om knäcken kokar i 45 minuter.

Tittar på Kalle Anka och tänker på energispar inför julen

Titta på Kalle Ankas julafton

Hur mycket det kostar att titta på Kalle på julafton beror helt och hållet på vilken TV du har. Vi har räknat på en 42 tums LED-TV, och då landar det på en snittkostnad på 21 öre.

Pepparkakor ger en julkänsla

Grädda pepparkakor och lussekatter i ugnen

Julbakning är en självklarhet i många hushåll. I regel är det pepparkakor som är prio ett, men en plåt med lussekatter är också ett säkert kort i juletider. Dessa två bakverk måste gräddas i ugnen, som i sin tur ofta går på elektricitet. 

Att baka av pepparkakor i ugnen kostar i snitt 1,90 kronor och att grädda en plåt med lussekatter kostar i snitt 76 öre.

Par sitter med julbelysning

Värma glögg på spisen

Glögg är en riktig julklassiker. Tänk på att glögg som innehåller alkohol inte ska koka. Därför behöver du inte sätta plattan på max och kan på så sätt spara lite el.

Att värma upp 70 cl glögg kostar i snitt 42 öre i elförbrukning och i snitt 0,84 öre i uppvärmningskostnad.

Vanliga frågor och svar om julbelysning

  • Hur mycket ström drar en adventsljusstake?

    En adventsljusstake med 5 glödlampor drar ca 15 Watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampor totalt 2W, 63 öre/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

    En adventsljusstake 7-armad med glödlampor drar ca 21 Watt och kostar 6,65 kr/vecka, med LED-lampor totalt 2,8W, 91 öre/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

    En adventsljusstake med 10 ljus drar ca 30 Watt och kostar 9,45 kr/vecka, med LED-lampor totalt 2,8W, 1,26 kr/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

  • Hur mycket el drar en ljusslinga till julgranen?

    En ljusslinga med 16 lampor á 3 Watt drar 48 Watt och kostar 8 kr/vecka, med LED-lampor totalt 3,2W, 56 öre/vecka om den är tänd 8 tim/dygn.

  • Hur mycket el drar julbelysningen i en lägenhet?

    Den genomsnittliga julbelysningen, 3 adventsljusstakar, 2 adventssjärnor julgransbelysning och en utomhusljusslinga drar ca 161 Watt med traditionella glödlampor och ca 19,5 Watt med LED-lampor. Priset för att ha julbelysningen tänd under första advent till tjugondag knut är 273 kr för glödlampor och 33,50 kr för LED-lampor.

  • Hur mycket el drar julbelysningen för ett hus?

    Den genomsnittliga julbelysningen, 5 adventsljusstakar, 5 adventssjärnor julgransbelysning och en utomhusljusslinga drar ca 280 Watt med traditionella glödlampor och ca 40 Watt med LED-lampor. Priset för att ha julbelysningen tänd under första advent till tjugondag knut är 476 kr för glödlampor och 69 kr för LED-lampor.

  • Hur mycket el drar en adventsstjärna?

    En adventsstjärna på fot drar ca 15 Watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampa på 4W, 1,26/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

    En klassisk röd adventsstjärna i fönstret drar ca 25 Watt och kostar 8 kr/vecka, med LED-lampa på 4W, 1,26/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

  • Hur mycket el drar ett ljusnät?

    Ett ljusnät med 160 LED-ljusdioder drar ca 3,12 Watt och kostar 98 öre/vecka, 11,76 kr/mån om den är tänd 15 timmar per dygn.

  • Hur mycket el drar en ljusslinga för utomhusbruk?

    En ljusslinga 12 meter lång med 80 LED-lampor drar 2 Watt och kostar 63 öre/vecka, 19,53 kr/mån om den är tänd 15 timmar per dygn.

  • Hur mycket el drar en istappsljusslinga?

    En ljusslinga med istappar 12 meter med 480 LED-ljus drar ca 4,46 Watt och kostar 1,40 kr/ vecka, 6,20 kr/mån om den är tänd 15 timmar per dygn.

Familj håller koll på hemelektroniken

Har du koll på hemelektroniken? 

Har du koll på dina datorer och spelkonsoler? Vi reder ut hur mycket el din hemelektronik drar och tipsar om hur du kan minska förbrukningen.

Volt, watt och ampere

Volt, watt och ampere

Vad är skillnaden mellan volt, watt och ampere? Vi reder ut skillnaden mellan de olika begreppen och visar hur du beräknar elektrisk effekt.