Det finns så mycket vi kan göra för att leva mer klimatsmart att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men svaret finns – och det är något precis alla kan göra.

Plastbanta, källsortera, välja second hand, installera solceller och köra elbil. Listan på vad vi kan göra för vår miljö är lång, vilket självklart är positivt. Men innan du har börjat beta av alternativen kan det kännas överväldigande och svårt, trots att det inte behöver vara det.

Något alla kan göra är att sluta slänga mat. I genomsnitt slänger nämligen varje svensk ungefär 129 kilo mat och dryck varje år. Med andra ord, det produceras så mycket mat – som vi inte ens äter – vilket resulterar i enorma mänger utsläpp av koldioxid helt i onödan. Förutom klimatavtrycket kostar den här ovanan oss pengar.

Kvinna gör smoothie.

Tänk på det här – innan du ens funderar på att slänga din mat

#1: Smaka och lukta

Bäst före-datum ska ses som en rekommendation, ingenting annat. Hur länge mat håller beror på flera saker, bland annat hur du har förvarat råvaran och när du öppnade den. Innan du slänger mat eller dryck för att datumet är passerat: lukta och smaka.

#2: Spara snuttar och slattar för att återanvända

När du hackar till exempel lök, broccoli eller rotfrukter brukar det vanligtvis bli snuttbitar eller stjälkar över som slängs bort. Spara istället de små bitarna, sätt dem i en påse och förvara i frysen. När det sedan är dags att koka en soppa eller buljong är det toppen att ta fram och använda. Samma sak gäller med frukt – spara och gör en smoothie. Det går även att frysa in exempelvis mjölk och grädde för att använda vid ett annat tillfälle.

#3: Servera smart

Våra glas och tallrikar är ofta väldigt stora och vår instinkt är att fylla dem. När det är dags att bjuda vänner och familj på middag, testa servera maten på mindre tallrikar eller låt var och en välja hur mycket mat de vill ha. Det här kan göra att vi slipper slänga från faten och kan ta tillvara på resterna i kärlen istället.

#4: Samla rest för fest

Ett vanligt misstag är att småhandla för att försöka möta ett matsug för stunden. Det kostar inte bara onödiga pengar, det ökar även risken att vi slänger mer. Försök planera när det är dags att handla mat, och använd sedan resterna som blir över.

Till sist: Släng i nödfall och sopsortera

Det händer att mat blir gammal, då ska du självklart inte äta den. När du behöver göra dig av med maten, se till att kompostera eller använda en biogaspåse. Det är en brun påse där avfallet du lägger i används till biogas – så blir dina matrester drivmedel för bilar och bussar.