På vintern spenderar vi mer tid hemma och förbrukar generellt mer el än andra års­tider. Det är också tiden på året då elen kan kosta som mest. Här får du tips på hur du kan spara el utan att tumma för mycket på mys­faktorn i vinter­tider.

Få koll på din förbrukning i appen

Är du kund hos oss? Då kan du få detaljerad statistik över din el­förbrukning. Det är ett bra verktyg som gör att du kan hitta förbruknings­mönster och se var du kan energi­effektivisera.

Bästa tipsen för att spara energi på vintern

 • Sänk inomhustemperaturen där du kan
  – en grad mindre sparar upp till 5 procent av elkostnaden
 • Stäng av din elburna golvvärme när du lämnar huset eller inte använder rummet
 • Pälsa på dig med filtar, tofflor och varma kläder
  – det är gratis värme
 • Stäng av hemelektronik och apparater när de inte används
 • Förbered ett stormkit inför eventuella strömavbrott
 • Avtal med timpris?
  Använd el vid rätt tidpunkter: tvätta, diska och ladda elbilen på natten
 • Följ din förbrukning i E.ON-appen

Sänk värmen ett snäpp

Om du betalar för upp­värmning känner du säkert igen dig i högre kostnader på vintern. Och det är ju inte så konstigt. Oavsett uppvärmnings­form så krävs det mer energi för att värma upp ett hem när det är kallt ute, sam­tidigt som elen ofta kostar mer. Men du kan också påverka kostnaden. Genom att sänka inomhus­temperaturen någon grad kan du spara pengar, avsett upp­värmnings­sätt.

Händer håller i kaffemuggar

Pälsa på dig

Känner du att det blev lite kallt efter temperatur­sänkningen? Klä på dig tjocka kläder och sockor, ta på dig tofflor och bunkra upp med filtar. Det är värme som är både mysig och helt gratis.

Man och barn sitter i soffa gjord som koja och myser

Använd mindre (onödig) el

All tid som din hemelektronik är igång när den inte används innebär onödig el­förbrukning. Gör det till en vinter­vana att till exempel stänga av tv:n och datorn helt när de inte används och släck lamporna när du lämnar ett rum.

Elbil laddas

Har du tim­pris? Planera din el­användning.

Det är vanligast att ha ett elavtal med fast eller rörligt elpris. Då behöver du, ur en kostnads­synpunkt, inte tänka på när under dygnet du använder elen. Om du däremot har ett elavtal med timpris kan det vara smart att välja att när du förbrukar mycket el. El­priserna är som högst när flest behöver använda elen – på morgonen och sen eftermiddag och kväll, innan och efter arbetstider. 

Du som har tim­pris kan till exempel köra disk­maskinen, tvätta kläderna eller ladda el­bilen på natten. Då betalar du som minst för din för­brukning. Du kan också följa elpriset varje dag för att se när det passar bäst. 

 

Investera i ett storm­kit

Vinter­vädret kan bli tufft och det är inte helt ovanligt med stormar som kan inne­bära strömavbrott. Därför är det bra att ha ett litet storm­kit hemma ifall strömmen går. 

Några använd­bara saker att ha i storm­kitet är en bra ficklampa eller ljuskälla, en radio med uppladdningsbara batterier och en powerbank så att du kan ladda din telefon. Du måste ju även kunna äta ordentligt utan tillgång till el – skaffa dig ett storm­kök för att värma mat om det skulle bli ett längre avbrott.

Par äter frukost i skenet av stearinljus och kollar strömavbrott på platta

Varför är el­priset ofta högre på vintern?

Dags­priset på el beror på flera olika faktorer som påverkar uppåt eller nedåt. Den största delen av Sveriges el­produktion sker med vatten­kraft i norra Sverige. Om sommaren varit torr och vintern innan varit kall påverkar det exempel­vis priserna uppåt. Men priset påverkas även av energi­läget och priserna i övriga Europa.