Äntligen är våren här och vi kan öppna upp våra sommarhus! Det är läge att slå upp dörren på vid gavel och städa ut vintern, men också att gå igenom alla delar av huset. Kanske vill du även passa på och se över energiförbrukningen i ditt sommarhus? Vi delar med oss av våra bästa tips!

Checklista när du öppnar fritidshuset

 • Sätt på vattnet igen
  Kanske stängde du av vattnet under vintern? Var då observant på läckage när du slår på det igen. Låt en kran rinna och gå runt och kontrollera att det inte droppar någonstans. Stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma direkt om du misstänker en vattenskada.
 • Kontrollera tak och hängrännor
  Ta en ordentlig titt på taket. Kanske har någon takpanna gått sönder eller flyttat på sig under vinterstormarna så att det nu regnar in. Passa på att rensa hängrännorna och kontrollera att de inte har flyttat på sig under tung snö i vinter.
 • Brandskydd och eldning
  Tänk på att byta batterier i brandvarnaren och att ha brandsläckare och brandfilt även i sommarstugan. Kanske behöver du elda på tomten när du börjar rensa i trädgården? Tänk då på vindriktning, vakta elden noga och se till att dränka brasan med rikligt med vatten när du är klar.
 • Skadedjur på besök
  Har mössen flyttat in under vintern? Kontrollera sladdar och kablar innan du börjar använda dem igen. Använd aldrig en elektrisk apparat med skadad sladd. En avgnagd elledning kan orsaka kortslutning och brand. Möss har ofta en förkärlek till elcentralen, så öppna och kontrollera att du inte har fått oönskat besök.
 • Vårens projekt
  Gå över huset och se vad som behöver göras i år. Kanske är det dags att kitta om fönsterna eller måla fasaden? Tänk bara på att planera in årets arbete så att du också hinner njuta av vårens och sommarens ljusa dagar.

Tips 1: Tjäna pengar på ditt sommarstugetak

Fritidshus är ofta perfekta för solceller. Minimalt underhåll, de ökar värdet på ditt hus och du kan bli nästan självförsörjande under sommaren. Se hur mycket du kan tjäna på solceller!

Tips 2: Sänk dina värmekostnader med upp till 70%

Med en värmepump får du en skön temperatur i ditt hem trots att du betalar mindre för uppvärmningen. Och på sommaren får du en härlig, kylande effekt.

Tips 3: Energismarta produkter till fritidshuset

I vår webbshop hittar du allt från snålspolande munstycken till solcellsdrivna gångljus - och mycket mer!