Har du barn eller tonåringar hemma, som inte tycker att energisparande känns så kul? Det är förstås helt förståeligt att de helst prioriterar annat. Men när energipriserna stiger behöver hela familjen hjälpa till för att det ska ge effekt på fakturan. Vi har satt ihop en liten guide i fem steg för hur du kan engagera både stora och små att spara el hemma.

1. Skapa intresse om el och energi

Innan det är dags att se över era besparingsmöjligheter behöver alla familjemedlemmar vara medvetna om att all elanvändning kostar pengar och påverkar vår miljö. Det kan förstås förklaras precis så enkelt. Men det kan också vara ett tillfälle att börja prata om energi, och en möjlighet för hela familjen att lära sig något nytt. Energiomställningen i samhället har bara börjat och kommer med all sannolikhet att påverka dina barns liv i framtiden.

Kanske kan ni ha veckans energifråga på söndagsfrukosten? Eller månadens energiquiz, med anpassade frågor för olika familjemedlemmar? Här på eon.se hittar du mängder av artiklar där du kan fördjupa dina kunskaper och föra dem vidare till nästa generation.

2. Gör sparandet till ett gemensamt projekt

För att det ska bli intressant att spara behöver vi ofta ha ett mål som känns meningsfullt. Fundera över varför just ni vill spara energi. Kanske vill ni göra en insats för miljön, kanske vill ni kunna äta på restaurang oftare, kanske behövs pengarna för att allt ska gå ihop? Oavsett vad går det säkert att skapa en känsla av gemenskap kring sparandet och komma på en belöning som ni alla kan se fram emot.

Att prata om varför ni vill spara energi hemma är också ett fint tillfälle att lära er mer om varandra och vad ni tycker är viktigt. Låt alla komma till tals och tänk på att belöningar inte behöver kosta pengar.

3. Sätt upp en plan

Beroende på vilket mål just ni har för att spara el ser planen förstås olika ut. Om ni behöver de sparade slantarna till hushållskassan kan det vara svårt att sätta upp ett slutmål, då kanske det passar bättre med små belöningar varje månad. Är ert mål exempelvis en utflykt till sommaren kan det ändå vara bra med delmål för att hålla motivationen uppe.

4. Var kan ni spara energi?

En viktig del i att spara energi är att få koll på vilka vanor som kan ändras för att ge resultat. Här på eon.se hittar du mängder av energispartips för olika typer av boenden och förutsättningar. Genom att fundera på var ni använder mest energi idag kan ni också hitta rätt tips för att göra förändringar hos er. Det kan till exempel handla om att duscha kortare, täta fönster, sänka temperaturen eller släcka lampor. Alla kan hjälpa till, alla kan göra något. Hur många kilowattimmar kan ni spara varje månad?

5. Dags att spara

När ni väl är igång och sparar kommer ni förhoppningsvis se hur antalet använda kilowattimmar minskar. Som E.ON-kund kan du följa förbrukningen enkelt i vår app, på Mitt E.ON eller på baksidan av fakturan. Genom att jämföra med tidigare månader blir förändringen tydlig och överskådlig.

Lycka till med sparandet! Och glöm inte att den billigaste kilowattimmen är den som inte används.

Energispartips för alla

Vi har samlat mängder av energispartips för olika typer av boenden och hushåll. Se vad du kan göra hemma hos dig för att sänka förbrukningen och minska kostnaderna.

Guider och tips

Borstar tänderna i duschen

Hitta strömtjuvarna

Vad drar mest el hemma hos dig? Här får du tips på vanliga strömtjuvar att hålla koll på och vad du kan göra åt dem.

7 saker som drar mest el

Familj spelar TV-spel

Så mycket drar din hemelektronik

Har du koll på dina datorer och spelkonsoler? Vi reder ut hur mycket el elektroniken drar och hur du kan minska förbrukningen.

Få koll på din elektronik